Rođeni Osiječanin već deset godina kuha Vatrenima, trenutno je glavni kuhar u Vinariji Josić, a sada promovira kuharicu u kojoj se nalaze jela najbolje predstavljaju svaku hrvatsku županiju.
Iako je rađena kao promotivni materijal za hrvatske županije kojim se slavi domaća gastronomija, iza kuharice Volim svoju županiju stoji veliki trud i posao. A njega se primio osječki chef Tomica Đukić koji već deset godina radi kao glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije. Kuharica je rađena na inicijativu Hrvatske zajednice županija koja je tražila chefa koji bi pripremio tipična jela za svaku regiju.
‘‘Kontaktirali su me krajem lipnja kada je završio Euro pa sam preko ljeta sakupljao i razrađivao recepte, a vodio sam se idejom da ću pripremiti ona jela koja bih i sam voli pojesti. Svaka županija predstavljena je s jednim slanim i jednim slatkim jelom, a sve sam uspio skuhati u manje od mjesec i pol dana. S obzirom na to da u knjizi imaju 42 recepta jer imamo 20 županija plus Grad Zagreb, bilo je tu puno posla jer nisu sva jela jednostavna već ih ima i kompliciranih poput skradinskog rižota koji se kuha satima, ali smo radili udarnički. Odvojio bih jedan dan i skuhao bih između osam i 12 jela, ovisno o težini recepata", govori nam Tomica Đukić koji, osim kada ima obaveza s reprezentacijom, radi i kao chef u Vinariji Josić.
Ovaj rođeni Osječanin objasnio nam je kako je od svake županije dobio po četiri tipična recepta, ali kako kaže, ajngemahtec se primjerice, u Zagrebu radi na barem dvadesetak načina pa dok je uskladio sve recepte i pedantno odmjerio količine namirnica i vrijeme kuhanja kako bi dobio najvjerniji rezultat, trebalo je prilično vremena. A kuhao je puno toga, od neretvanskog brudeta sa žabama i jeguljama, skradinskog rižota, boškarina s fužima pa do raznih vrsta kolača. Kuhinju mu je ustupila Turističko- ugostiteljska škola u Osijeku gdje se hrana pripremala i fotografirala.
‘‘Moj je savjet svim kuharima amaterima da ne vjeruju slijepo receptima na internetu jer tamo ima zaista svašta. Bogme sam se namučio u potrazi za preciznim receptima koje sam na kraju sam slagao.‘‘, smije se simpatični chef kojeg uskoro opet čekaju obaveze s Vatrenima. Naime kreće Liga nacija pa Tomica 13. ožujka prvo s reprezentacijom odlazi u Split, a potom i u Pariz. A na pitanje što naši dečki najviše vole jesti, kratko odgovara:
‘‘Nema tu previše prostora za vlastite želje. Jedu hranu prilagođenu sportašima, na trpezi su uglavnom meso, riba i povrće, a jedu četiri obroka dnevno.‘‘.
A mi vam donosimo jedan jednostavan, zdravi i malo ‘podebljani‘ recept iz kuharice Volim svoju županiju.
JUHA OD HELJDE SA SLANINOM
Sastojci: 1 crveni luk, 50 g sušene slanine, 100 g mrkve, 100 g krumpira, 100 g celera, 50 g heljdine kaše, 1. list lovora, sol, papar, malo svježeg peršina
Priprava: ma ulju lagano ispržiti nasjeckani luk, dodati nasjeckanu slaninu, te pržiti dok ne porumeni. potom dodati nasjeckanu mrkvu, krumpir i celer. Kratko propirjati, zaliti vodom i dodati dobro ispranu heljdu, lovor, sol i papar. Kuhajte dok heljda ne omekša. Juhu nakon kuhanja ostaviti da kratko odstoji. prije serviranja posuti peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....