Kad posjetiš stranicu poznatog španjolskog brenda u potrazi za neophodnim dodacima za kućanstvo, ne očekuješ da ćeš naletjeti na recepte zbog kojih ćeš odustati od željene i potrebne kupnje i otvoriti hladnjak u nadi da ćeš zadovoljiti zazubice...
Jesen samo što nije pokucala na vrata, a s njom će nam doći i mnogima omiljena namirnica - gljiva u svim svojim oblicima, bojama, okusima i mirisima. Iako se prvi vrganji već beru, možda biste ih, baš kao i druge vrste gljiva, mogli isprobati na posve drugačiji način nego što ste ih do sad pripremali. A možda baš uz ova tri recepta otkrijete, sebi i drugima, koliko su gljive zapravo dobra namirnica. Pronašli smo ih na Zara Home stranicama koja se ovim novitetom u sadržaju pohvalila početkom godine. I vi među njima možete pronaći inspiraciju, baš kao i ja, koja sam umjesto online kupnje posteljine, ručnika i nekih dodataka, u konačnici završila u supermarketu kupujući sitnice koje mi nedostaju kako bih isprobala ove ljepote u tanjurima (#mojgrijeh).
Krema od krumpira sa sezonskim gljivama
4 porcije | 1 sat pripreme | Jednostavno
Sastojci:
- 1/2 kg krumpira za kuhanje, u slučaju da ne želite dodati batat
- 1 veliki batat (ako ga dodajete, smanjite količinu krumpira na 250 g)
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- cijeli muškatni oraščić za ribanje
- 3 žlice maslaca
- 500 ml vrhnja
- 400 g raznih gljiva (lisičarke, lisičice, vrganji...)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 180 ml porta
- 1 šalica mesne ili povrtne juhe
Priprema:
- Operite i u mnogo slane vode kuhajte krumpire i batat s korom dok ne omekšaju.
- Kada su skuhani, ocijedite ih i ogulite dok su još vrući. U veliki lonac ili zdjelu dodajte maslac i na njega dodajte oguljeni i narezani krumpir. Njihova će toplina otopiti maslac te ćete s lakoćom napraviti pire.
- Krumpir zgnječite i postupno dodajte vrhnje dok ne postignete željenu gustoću. Začinite solju i crnim paprom, te dodajte malo svježe naribanog muškatnog oraščića. Ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje i pirjajte očišćene gljive, narezane na velike komade - uzmite u obzir da se gljive smanje. Začinite i izvadite iz tave.
- U tavu u kojoj ste skuhali gljive dodajte porto i juhu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok malo ne zgusne.
- Poslužite pire preliven zgusnutim umakom i gljivama.
Naan s jesenskim gljivama i maslacem od peršina
2 porcije | 1 sat pripreme + 1 sat odmora | Jednostavno
Sastojci:
Za nadjev:
- 500 g gljiva po izboru
- 2 žumanjka
- 1 svežanj peršina
- 1 češanj češnjaka
- 50 g maslaca
Za naan kruh:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1,8 dl vode
- 125 g jogurta
- 4 žlice biljnog ulja
- 1 žličica šećera i soli
- 8 g kvasca
Priprema naana:
- Otopite kvasac u malo mlake vode i pustite da odstoji 10 minuta.
- U jednoj posudi izmiješajte sve sastojke za naan i mijesite 10 minuta.
- Pustite da odstoji barem 1 sat.
- Odvojite nekoliko komada tijesta i razvaljajte ih na 1 cm debljine.
- Ispecite ih u tavi bez ulja na jakoj vatri 1 minutu sa svake strane.
Priprema nadjeva:
- Nasjeckajte peršin vrlo sitno s češnjakom i dodajte ih otopljenom maslacu.
- Operite gljive uz pomoć četke za gljive i prepržite ih na maslinovu ulju te začinite solju i paprom.
- Namažite vreli naan maslacem s peršinom, dodajte gljive i jedan žumanjak i na kraju začinite začinskim biljem i prstohvatom cvijeta soli.
Krumpir s gljivama i bijelim maslacem
2 porcije | 1:30 sati pripreme | Jednostavno
Sastojci:
- 6 malih krumpira
- 2 ili 3 gljive
- 2 ljutike
- 1 dl suhog bijelog vina
- 0,5 dl vode
- 1 žlica octa
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- začinsko bilje za ukras
Priprema bijelog maslaca:
- Ulijte vino u posudu. Dodajte žlicu octa i narezanu ljutiku.
- Dodajte malo vode. Kada prokuha, procijedite.
- Malo po malo stavljajte maslac u komadićima i emulzirajte mikserom.
- Skuhajte krumpir i ogulite ga.
- Operite gljive i narežite ih vrlo tanko.
- U dubokom tanjuru poslužite bijeli maslac, posložite krumpire i gljive.
- Začinite cvijetom soli i paprom te na kraju ukrasite s nekoliko klica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....