ZARA HOME
Tako dobri

Tri odlična recepta zbog kojih sam odustala od prijeko potrebnog shoppinga

Kad posjetiš stranicu poznatog španjolskog brenda u potrazi za neophodnim dodacima za kućanstvo, ne očekuješ da ćeš naletjeti na recepte zbog kojih ćeš odustati od željene i potrebne kupnje i otvoriti hladnjak u nadi da ćeš zadovoljiti zazubice...

Kad posjetiš stranicu poznatog španjolskog brenda u potrazi za neophodnim dodacima za kućanstvo, ne očekuješ da ćeš naletjeti na recepte zbog kojih ćeš odustati od željene i potrebne kupnje i otvoriti hladnjak u nadi da ćeš zadovoljiti zazubice...

Jesen samo što nije pokucala na vrata, a s njom će nam doći i mnogima omiljena namirnica - gljiva u svim svojim oblicima, bojama, okusima i mirisima. Iako se prvi vrganji već beru, možda biste ih, baš kao i druge vrste gljiva, mogli isprobati na posve drugačiji način nego što ste ih do sad pripremali. A možda baš uz ova tri recepta otkrijete, sebi i drugima, koliko su gljive zapravo dobra namirnica. Pronašli smo ih na Zara Home stranicama koja se ovim novitetom u sadržaju pohvalila početkom godine. I vi među njima možete pronaći inspiraciju, baš kao i ja, koja sam umjesto online kupnje posteljine, ručnika i nekih dodataka, u konačnici završila u supermarketu kupujući sitnice koje mi nedostaju kako bih isprobala ove ljepote u tanjurima (#mojgrijeh).

Krema od krumpira sa sezonskim gljivama

4 porcije | 1 sat pripreme | Jednostavno

image
ZARA HOME

Sastojci:

  • 1/2 kg krumpira za kuhanje, u slučaju da ne želite dodati batat
  • 1 veliki batat (ako ga dodajete, smanjite količinu krumpira na 250 g)
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • cijeli muškatni oraščić za ribanje
  • 3 žlice maslaca
  • 500 ml vrhnja
  • 400 g raznih gljiva (lisičarke, lisičice, vrganji...)
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 180 ml porta
  • 1 šalica mesne ili povrtne juhe
image
ZARA HOME

Priprema:

  1. Operite i u mnogo slane vode kuhajte krumpire i batat s korom dok ne omekšaju.
  2. Kada su skuhani, ocijedite ih i ogulite dok su još vrući. U veliki lonac ili zdjelu dodajte maslac i na njega dodajte oguljeni i narezani krumpir. Njihova će toplina otopiti maslac te ćete s lakoćom napraviti pire.
  3. Krumpir zgnječite i postupno dodajte vrhnje dok ne postignete željenu gustoću. Začinite solju i crnim paprom, te dodajte malo svježe naribanog muškatnog oraščića. Ostavite sa strane.
  4. Zagrijte ulje i pirjajte očišćene gljive, narezane na velike komade - uzmite u obzir da se gljive smanje. Začinite i izvadite iz tave.
  5. U tavu u kojoj ste skuhali gljive dodajte porto i juhu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok malo ne zgusne.
  6. Poslužite pire preliven zgusnutim umakom i gljivama.

Naan s jesenskim gljivama i maslacem od peršina

2 porcije | 1 sat pripreme + 1 sat odmora | Jednostavno

image
ZARA HOME

Sastojci:

Za nadjev:

  • 500 g gljiva po izboru
  • 2 žumanjka
  • 1 svežanj peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g maslaca

Za naan kruh:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1,8 dl vode
  • 125 g jogurta
  • 4 žlice biljnog ulja
  • 1 žličica šećera i soli
  • 8 g kvasca
image
ZARA HOME

Priprema naana:

  1. Otopite kvasac u malo mlake vode i pustite da odstoji 10 minuta.
  2. U jednoj posudi izmiješajte sve sastojke za naan i mijesite 10 minuta.
  3. Pustite da odstoji barem 1 sat.
  4. Odvojite nekoliko komada tijesta i razvaljajte ih na 1 cm debljine.
  5. Ispecite ih u tavi bez ulja na jakoj vatri 1 minutu sa svake strane.

Priprema nadjeva:

  1. Nasjeckajte peršin vrlo sitno s češnjakom i dodajte ih otopljenom maslacu.
  2. Operite gljive uz pomoć četke za gljive i prepržite ih na maslinovu ulju te začinite solju i paprom.
  3. Namažite vreli naan maslacem s peršinom, dodajte gljive i jedan žumanjak i na kraju začinite začinskim biljem i prstohvatom cvijeta soli.


Krumpir s gljivama i bijelim maslacem

2 porcije | 1:30 sati pripreme | Jednostavno

image
ZARA HOME

Sastojci:

  • 6 malih krumpira
  • 2 ili 3 gljive
  • 2 ljutike
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 0,5 dl vode
  • 1 žlica octa
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • začinsko bilje za ukras
image
ZARA HOME

Priprema bijelog maslaca:

  1. Ulijte vino u posudu. Dodajte žlicu octa i narezanu ljutiku.
  2. Dodajte malo vode. Kada prokuha, procijedite.
  3. Malo po malo stavljajte maslac u komadićima i emulzirajte mikserom.
  4. Skuhajte krumpir i ogulite ga.
  5. Operite gljive i narežite ih vrlo tanko.
  6. U dubokom tanjuru poslužite bijeli maslac, posložite krumpire i gljive.
  7. Začinite cvijetom soli i paprom te na kraju ukrasite s nekoliko klica.
Linker
23. studeni 2024 07:53