U bistrou koji uskoro otvara udovica splitskog majstora borilačkih vještina Branka Cikatića, kuhat će i posluživati najdraža suprugova jela, a gosti će moći razgledati uspomene na njegovu sjajnu sportsku karijeru.
Split je već neko vrijeme na gastro karti jedna od najzanimljivijih hrvatskih destinacija, a već početkom srpnja tamo će se otvoriti bistro “Tigar”, jedinstveni kutak za sve štovatelje domaće kuhinje, ali i borilačkih vještina.
Riječ je o svojevrsnom gastro muzeju posvećenom legendarnom Branku Cikatiću koji je preminuo lanjskog ožujka. Uz jelovnik baziran na njegovim najdražim jelima, gosti će tako moći razgledati i brojne uspomene na briljantnu karijeru nekadašnjeg svjetskog kralja tajlandskog boksa i kickboxinga.
Vlasnica i glavna chefica splitskog bistroa je Brankova udovica Ivana Davidovski Cikatić (46) koja je s njim provela gotovo tri desetljeća.
Čitajte i: Novo mjesto za sladoled u Dubrovniku: Zarazni okusi za sve koji žele brzinsko ljetno osvježenje
Zašto ste u čast pokojnom suprugu otvorili baš bistro?
- Bila je to jedna od njegovih posljednjih želja. Malo ljudi zna da je moj suprug bio vrsni kuhar i da nas je u planovima da otvorimo obiteljski restoran omela njegova bolest. Naziv Tigar sam dala prema Brankovom sportskom nadimku.
Jeste li jelovnik složili prema njegovoj želji?
- Da. Služit ću stara dalmatinska jela koja je on obožavao, a danas se rijetko nude. Primjerice piletinu na tingul, odnosno u umaku, janjetinu s graškom, dolce garbo - janjeća jetrica s rajčicama i prošekom, kuhanu janjetinu s umakom od rajčica, kokoš na zeca - piletinu na lovački način, teleći mulam ili flam s krumpirima... A od ribljih jela planiram raditi gregade. Budući da sam rođena Karlovčanka, bit će i ponešto iz moga kraja, poput pečene piletine s mlincima i razna variva.
Što je najbolje kuhao?
- Specijalitet su mu bile srdele u brudetu, sve s roštilja i juhe. Štoviše, uvijek me zadirkivao da je njegova mesna juha bolja od moje. Naime, kod nas je na stolu svaki dan morala biti juha. Bio je veliki gurman i jako je pazio na prehranu. Najvažnije mu je bilo da su namirnice domaće. Dok smo živjeli u Zagrebu, često je iz Dalmacije donosio svježe povrće, meso i jaja.
Tko će vam pomagati u kuhinji?
- Moja mama i kći Lucija. Nijedna od nas nije profesionalna chefica, Lucija je studirala pravne znanosti, a ja sam završila srednju Upravno-birotehničku školu. No, iskusne smo kuharice. Oko drugih obaveza pomagat će nam i sin Bruno koji trenira boks.
Janjetina s graškom
SASTOJCI ZA 6 OSOBA
- 2 kg mlade janjetine
- 1/2 kg mladog graška
- 2 crvena luka
- 3 jušne žlice koncentrata od rajčice
- 10 dag pancete
- 3 - 4 režnja češnjaka
- 1,5 dl bijelog vina
- 3 mrkve, pola vezice peršina
- malo maslinovog ulja
- sol i papar
PRIPRAVA
U dubljoj posudi na maslinovom ulju popržiti luk. Dodati janjetinu i koncentrat te kuhati dok tekućina ne ispari, a luk ne omekša. Potom doliti pola vina, začiniti solju i paprom. Kad vino malo ispari, dodati vodu, poklopiti i nastaviti kuhati na laganoj vatri. Na pola kuhanja dodati samljevenu pancetu zajedno s peršinom i češnjakom te ostatak vina. Nastaviti kuhati i po potrebi dolijevati vodu, ali ne previše jer umak ne smije biti previše tekuć. Kad je meso pri kraju, dodati grašak i mrkvicu rezanu na kolutiće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....