Vješte kuharice, voditeljice Karmela Vukov Colić i Sanja Doležal te glumica Sanja Vejnović predstavljaju svoje adute iz staklenki - koje spravljaju nakon ljeta, a u njima uživaju tijekom cijele godine. Danas je na repertoaru domaći kečap iz Karmeline kuhinje.
Kada se spomene priprema zimnice, svi se sjetimo djetinjstva i vrijednih mama i baka, lonaca u kojima se nešto kuha, kiseli i peče, mnoštva staklenih teglica, opojnih mirisa i na kraju uživanja u svim tim delicijama. Vremena više nisu ista, živi se užurbano, a sve je dostupno u dućanima - kiseli krastavci, paprika, repa, luk, pekmezi i džemovi...
Ali, za razliku od kupovne zimnice, domaća je uvijek malo drukčija. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak, začin ili začinsku travu koja njezinu zimnicu čini jedinstvenom.
I tri naše poznate dame nisu odustale od tradicije svojih mama i baka pa s veseljem svaku jesen pripreme nešto u čemu uživa njihova obitelj - jer nema ničeg boljeg od domaće hrane spravljene s ljubavlju.
Recepti iz velikog kazana
Pripremanje zimnice uvijek me vraća u djetinjstvo, kaže Karmela Vukov Colić koja svake godine priprema pekmeze i džemove, po djedovom receptu kiseli krastavce, kuha pinđur, radi ukiseljene patlidžane po receptu bake Ivke, drage punice njenog kolege Mirka Fodora, pa moslavačko moćenje - paprike punjene kupusom...
- U kolovozu uvijek svratim u slavonsko selo Hrastin divnoj obitelji moje drage prijateljice Ilonke koja potpuno ekološki uzgaja voće i povrće božanskog okusa. I tamo, u Ilonkinoj kuhinji, u velikom kazanu na peći na drva kuham ono što oni nazivaju kečap. To je rajčica kuhana s dodacima i meni je draža od obične. Može se koristiti sama, kao umak ili juha, dodavati u sarmu, punjenu papriku... Taj domaći kečap nezaobilazni je sastojak u mojoj kuhinji.
Čitajte i: Sanja Doležal kao mala je radila 505 bombone, a sada najviše voli pripremati slasnu ljutenicu
Ilonkin kečap
SASTOJCI
- 30 kg nešpricanih rajčica
- 3 kg luka
- 4 kg paprika
- sol, šećer
- majčina dušica, origano
PRIPRAVA
Rajčice oprati u tri vode, luk oguliti i narezati, papriku očistiti od sjemenki i narezati. U kotlu prvo propirjati luk i papriku, dodati rajčicu (malo je zgnječiti rukama), origano i majčinu dušicu. Kuhati uz povremeno miješanje oko sat i pol. Potom sve propasirati i vratiti u kotao. Posoliti, dodati šećer po ukusu i kuhati još barem sat vremena ili dulje, dok se ne dobije željena gustoća. Gotovi kečap uliti u vruće sterilizirane boce, zatvoriti i omotati ih dekom te pustiti preko noći da se ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....