Glavni chef jednog od najpoznatijih restorana u Crikvenici Matija Pavlic za čitatelje Gloria.hr složio je tjedni menu koji se sastoji od pet jednostavnih jela, koje u sebi imaju prepoznatljiv ‘morski‘ štih.
Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, smješten je Restaurant & lounge bar Sabbia, upravo prema tome je i dobio ime (sabbia na talijanskom znači pijesak). Posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji, gotovo utopljenoj u pješčanu plažu, tik uz more.
Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil, koji odlikuje funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica.
Matija je za čitatelje Glorije pripremio nekoliko jednostavnih, ali tehnički preciznih jela čistih i osvježavajućih okusa, idealnih upravo za vrele ljetne dane i večeri.
Burrata salata
Sastojci
- 125 g Burrate
- 100 g ružičaste rajčice
- 100 g volovskog srca
- 100 g cherry rajčice
- Svježi bosiljak
- Tostirani pinjoli
- Maslinovo ulje
- Sol
Priprema
Selekciju domaćeg paradajza narezati na lijepe kockice. Pinjole tostirati do zlatno rumene boje u maslacu. Narezanu rajčicu začiniti maslinovim uljem, solju i svježe sjeckanim bosiljkom. Burratu staviti u tanjur, dekorirati ju s kockicama svježe rajčice, tostiranim pinjolima i svježim bosiljkom.
Jaja Benedict
Sastojci
- 2 poširana jaja
- Brioch pecivo
- Kuhana šunka
- Holandez umak
- Svježi vlasac
- Salatica
Priprema
Jaja poširati 30 sekundi u kipućoj vodi u koju smo dodali malo octa. Brioch pecivo tostirati na maslacu, kada je pecivo tostirano, dodati salaticu, kuhanu šunku, poširana jaja i sve zajedno preliti holandez umakom i svježe sjeckanim vlascem.
Linguine s pancetom crne slavonske svinje
Sastojci
- 120 g linguina
- 80 g pancete
- 80 g vrganja
- emeljac od parmezana ili mozzarelle
- Žumanjak
- 60 g sira Parmigiano reggiano
Priprema
Linguine staviti kuhati u slanu vodu. Dok se linguine kuhaju, na zagrijanoj tavici prepržiti pancetu. Panceta mora postići zlatnu boju, kada to postigne dodati narezane vrganje. Pancetu i vrganje deglazirati s bijelim vinom. Kada vino ishlapi, dodati temeljac i lagano nastaviti kuhati. U sve to dodati kuhane linguine i sve zajedno povezati parmezanom i žumanjkom.
Tartar od škampi
Sastojci
- 100 g jadranskih škampi
- Limun
- Svježi origano
- Sol
- 200 g rozih pomidora bez kože
- Maslinovo ulje
- Vlasac
- Ljutika
- Sourdough tost
- Bosiljak
Priprema
Jadranske škampe narezati na sitne kockice. Začiniti ih limunovim sokom, solju, maslinovim uljem, vlascem, ljutikom i svježim origanom. Kada začinimo tartar, na njega lijepo poslagati pomidore kojima smo skinuli kožu, sourdough tost i svježi bosiljak.
Svježa jadranska tuna
Sastojci
- 100 g jadranske tune
- 10 g svježeg korijandera
- 20 g mente
- 200 ml soka od Granny Smith jabuke
- Chilli
- Krastavci
- Ljutika
- Sok od limete
- Rotkvica
Priprema soka od mente
Izblendati 20 g mente u 200 g soka od zelene jabuke
Priprema
Tunu, krastavce, chilli i ljutiku narezati na kockice, usitniti svježi korijander. Zatim sve sastojke staviti u posudu i začiniti ih sokom od mente i sokom od limete. Prije posluživanja naribati rotkvicu na tanke šnite. Sve zajedno staviti u tanjur i lijepo dekorirati sa svježom rotkvicom
Čitajte i: Donosimo vam pet genijalnih sezonskih recepata vlasnice jedne od najstarijih istarskih konoba
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....