OKRENI ME NJEŽNO

Vikend je vrijeme za najslasnije palačinke, imamo 4 neodoljiva recepta

Ako niste stigli na Svjetski dan palačinki, koji se obilježava 17. veljače, onda je vrijeme da ovog vikenda uživate u toj popularnoj poslastici. Donosimo vam recepte sa svih strana svijeta.

Ako niste stigli na Svjetski dan palačinki, koji se obilježava 17. veljače, onda je vrijeme da ovog vikenda uživate u toj popularnoj poslastici. Donosimo vam recepte sa svih strana svijeta.

AMERIČKE PALAČINKE - SAD

SASTOJCI (ZA 10 KOMADA)

1 jaje 1 šalica (oko 200 ml) glatkog brašna 1 šalica tekućeg jogurta ili mlijeka 1 prašak za pecivo, 2 vanilin šećera prstohvat soli, ulje ili maslac za pečenje javorov sirup, cimet te nadjevi po želji

image

Američke palačinke

NATA_VKUSIDEY GETTY IMAGES

PRIPREMA

Umiješati sve sastojke do glatke smjese. Na tavi ugrijati nekoliko žlica ulja te zaimačom uliti smjesu - palačinka mora biti deblja i manja od klasične. Peći kratko sa svake strane dok ne porumene. Gotove preliti javorovim sirupom, posipati cimetom te poslužiti uz nadjeve i voće po želji.

CRÊPES SUZETTE - Francuska

SASTOJCI (ZA 15 KOMADA)

150 g glatkog brašna, 2 jaja, 500 ml mlijeka, ulje ili maslac za pečenje ZA SIRUP: 4 naranče, 3 žlice maslaca, 3 žlice likera od naranče na bazi konjaka, 1 žlica šećera

image
SHUTTERSTOCK

PRIPREMA

Od sastojaka za tijesto umutiti gustu smjesu, pustiti da odstoji 30 minuta, a potom ispeći palačinke. U tavu iscijediti naranče, dodati maslac, šećer i liker te zagrijavati do vrenja. Smanjiti vatru pa u sirup umakati jednu po jednu palačinku okrećući je na obje strane. Potom je preklopiti na četvrtine i staviti na zagrijani tanjur. Ostatak sirupa kuhati dalje dok se ne zgusne, a tekućina ispari, potom dodati žličicu likera pa zapaliti šibicom te preliti preko palačinki. Možete ih posuti šećerom u prahu i naribanom korom naranče.

SOUFFLE PALAČINKE - Japan

SASTOJCI (ZA 5 KOMADA)

2 žumanjka, 50 g šećera, 120 ml mlijeka, 100 g glatkog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 4 bjelanjka, prstohvat soli, maslac za premazivanje

ZA PRELJEV: 200 g šumskog voća po izboru, 3 žlice šećera

image

Souffle palačinke

TAVAN AMONRATANASAREEGUL GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PRIPREMA

Pjenjačom istući žumanjke pa im dodati šećer, mlijeko, brašno i prašak za pecivo te miješati dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli istući bjelanjke sa soli te ih pažljivo umiješati u prvu smjesu dok se ne sjedine. Namazati maslacem kalupe za souffle te ih poredati u tavu na laganoj vatri. Uliti smjesu do 2/3 visine kalupa i poklopiti. Peći oko 10 minuta, odnosno dok smjesa ne naraste do vrha kalupa i postane čvrsta. Potom okrenuti kalupe i peći još nekoliko minuta na toj strani pa ih izvaditi. Na tavi prokuhati šećer i usitnjeno (smrznuto) voće te premazati gornji dio palačinke.

KAISERSCHMARRN - Austrija

SASTOJCI (ZA 4 PORCIJE)

4 jaja, 125 g glatkog brašna, 125 ml mlijeka, 1 žličica soli, 1 žličica praška za pecivo, 40 g šećera, 80 g grožđica, 4 žlice maslaca, 1 žlica šećera u prahu za posipanje

image

Keiserschmarrn

WIRESTOCK GETTY IMAGES

PRIPREMA

Umutiti žumanjke s brašnom, mlijekom, soli, šećerom i praškom za pecivo te pustiti da odstoji 10 minuta. Smjesi dodati bjelanjke umućene u snijeg te grožđice. Na tavi otopiti dvije žlice maslaca te izliti smjesu pa dok je još odozgora mekana razlomiti vilicom na manje dijelove i potom zapeći na drugoj strani. Preliti ostatkom maslaca i posipati šećerom u prahu. Poslužiti vruće.

21. veljača 2025 16:46