Maštajući o dalekim i dugačkim putovanjima, kuhar i food bloger Darko Debić osmišljava jela nadahnuta azijskom i mediteranskom tradicijom.
Uzeti najzanimljivije i najukusnije namirnice i tehnike iz svjetskih kuhinja, uklopiti ih s domaćima i stvoriti novo jelo - glavno je načelo kuhara i food blogera Darka Debića (45), čiji je profesionalni put također imao razne faze. Petrinjac kojeg je rat doveo u Zagreb, gdje je završio školu za kuhara, više od dvadeset godina radio je u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade, pola tog vremena kao sous-chef.
Bio je zamjenik i sadašnje glavne chefice Ane Grgić, no kad je prije nekoliko godina shvatio da zbog količine posla nema dovoljno vremena za privatne gušte, dao je otkaz. Zaposlio se kao kuhar u osnovnoj školi, počeo organizirati radionice u Centru za kulturu prehrane (najviše jela iz Malezije i Šri Lanke) te pokrenuo blog “Samo jedan griz”.
-Najbliža mi je mediteranska kuhinja, ali kad sam prije osam godina počeo putovati svijetom, zaljubio sam se i u azijsku. Među zemljama koje sam posjetio bili su Japan, Kina, Indonezija i Singapur, a najviše sam kušao neobična bezmesna jela kao što su salata s cvijetom banane ili korijen lotosa u tempuri. Na Borneu sam pak probao durian, voće iznimno neugodnog mirisa, a u Tajlandu mangostin, plod bijele boje čiji je okus božanstvena mješavina grožđa, breskve i ananasa - govori Darko, sretan što i u Hrvatskoj može pronaći mnogo egzotičnih namirnica za svoje gastro kreacije.
Putovati u daleke zemlje još ne može pa na svom blogu objavljuje jednostavna jela koja imaju hrvatski štih, ali i egzotična, koja ga barem okusom vraćaju u Aziju, kontinent koji mu je toliko drag da je čak naučio japanski jezik.
Šparoge u tempuri
Sastojci za tempuru
- 800 g tankih vrhova šparoga
- 50 g glatkog brašna
- 50 g škrobnog brašna
- 175 ml hladne gazirane vode
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Sastojci za yuzu umak
- 4 jušne žlice majoneze
- pola jušne žlice yuzu paste (ili ribane korice i soka pola svježeg yuzu citrusa)
- čajna žličica soka limete
- papar
Priprava
Šparoge oprati i vrhove odvojiti od drvenastog donjeg dijela. Ulje za prženje ugrijati na 190 stupnjeva. U veću zdjelu prosijati brašno i škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti tri žlice smjese u zdjelicu. U ostatak vilicom brzo umiješati gaziranu vodu. Tri žlice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese. Ubaciti oko pet šparoga u tijesto. Uz pomoć dvije vilice šparoge staviti u vruće ulje, kratko pržiti i izvaditi na kuhinjski papir. Ponoviti s ostatkom šparoga. Za yuzu umak sve sastojke pomiješati i držati u hladnjaku. Ukrasiti crnim sezamom i začinskim biljem te poslužiti uz toplu tempuru.
Ljetna salata
Sastojci
- 600 g cikle
- 2 avokada
- 400 g mladog kozjeg sira
- 500 g lisnatih salata (zelena, rukola)
- 50 g badema
- majčina dušica
- dvije jušne žlice suncokretova ulja
- jušna žlica maslinova ulja
- sol
Priprava
Ciklu oprati, staviti na papir za pečenje i posoliti. Dodati dvije jušne žlice suncokretova ulja i majčinu dušicu, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 195 stupnjeva. Za 35 minuta provjeriti mekoću. Ohlađenu ciklu oguliti i narezati. Avokado prerezati napola, zarezati kriške i izvaditi iz kore uz pomoć žlice. Lisnate salate oprati i dobro ocijediti. Bademe na tavi tostirati, ohladiti i nasjeckati. Svježi kozji sir pomiješati s maslinovim uljem i soli.
Sastojci za preljev
- 30 ml octa s malinama (ili jabučnog octa)
- 1 jušna žlica meda
- 40 ml maslinova ulja
- 20 ml vode
- sol
- papar
- gochujang
- (korejska fermentirana čili pasta)
- 1 limun
Priprava preljeva
Pomiješati ocat, med, maslinovo ulje i vodu te dodati sol, papar i gochujang. Jednom trećinom preljeva marinirati ciklu, drugom avokado, a ostatkom listove salate. Naizmjenično slagati na tanjure začinjenu salatu, mariniranu ciklu i avokado. Dodati kozji sir u obliku žličnjaka, posuti tostiranim bademima i dodati kriške limuna.
Pročitajte i:
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....