veliki dan

Ona je nova Gita: Predivna Makaranka zablistala u predstavi "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

Povodom 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić u zagrebačkom kazalištu Trešnja izvodi se predstava nastala prema romanu slavne spisateljice.

Glumci Luka Bulović i Karla Brbić bili su savršeni izbor za redateljicu Helenu Petković za glavne uloge Hlapića i Gite u predstavi "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" u zagrebačkom kazalištu Trešnja. Njezina svečana premijera zakazana je 18. travnja, na 150. obljetnicu rođenja jedne od najznačajnijih i najprevođenijih hrvatskih književnica Ivane Brlić Mažuranić.

Zbog njezine virtuoznosti pripovjedačice za djecu često je uspoređuju s Hansom Cristianom Andersenom, a zbog uronjenosti njezinih priča u fantastični svijet mitologije nazivaju je i hrvatskom Tolkienom, a proslavila se 1913. upravo "Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića", svojim prvim romanom za djecu.

image

Karla Brbić

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za zagrebačku premijeru dramatizirala ga je Vedrana Vrhovnik, a svima poznata priča iz perspektive njegovog vjernog psa Bundaša, prati malenog šegrta Hlapića koji odlazi u svijet kako bi razgazio naručene čizmice koje su kupcu bile pretijesne. A u oproštajnom pismu koje ostavlja svojoj Majstorici obećava da će svima pomagati onako kako je ona pomagala njemu.

image

Glavne uloge igraju Karla Brbić, Luka Bulović i Silvio Mumelaš

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

"Od Hlapića se danas može svašta naučiti, jer živimo u vremenu egoizma u kojem nam se često se čini da se nagrađuju samo bahati, bezobrazni i sebični pojedinci. U takvim okolnostima, lako se odati očaju i frustraciji, a Hlapićev optimizam može nas potaknuti na promjenu perspektive. Dobro se u Hlapićevom slučaju širi u koncentričnim krugovima, a na kraju mu se i vraća, pa vrijedi barem pokušati biti dobar i empatičan, te pomagati drugima", kaže Helena Petković.

image

Hlapić i Gita su nezaboravni likovi iz romana Ivane Brlić Mažuranić

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

Uz Luku Bulovića i Karlu Brbić u predstavi nastupaju Silvio Mumelaš kao pas Bundaš, uloge Majstora i Majstorice ponijeli su Krunoslav Klabučar i Ivana Bakarić, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Radovan Ruždjak, Paško Vukasović, Kruno Bakota, Aleksandra Naumov, Dubravka Lelas i Hrvoje Barišić.

image

Premijera predstave zakazana je na 150. godišnjicu rođenja hrvatske književnice

BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
Linker
18. travanj 2024 14:03