Blogerica i influencerica, čiji profil na Instagramu ima više od 55 tisuća pratitelja, pripravlja jela koja je podsjećaju na djetinjstvo, a za Gloriju IN otkriva nešto posebno...
Virovitičanka Sanja Mijac (33) na blogu Domaćica proteklih osam godina čitateljima nudi jednostavne recepte i praktične savjete jedne mame kojoj je kuhanje “u malom prstu”.
Surfajući internetom u potrazi za delicijama karakterističnim za slavonski kraj tako ćete zasigurno naići na njene “trikove” za pripremu kukuruzne proje, pogače, štrudle, poderanih gaća i žličnjaka...
Rado komunicira s čitateljima te odgovara na njihova pitanja kao što su - kako se “tuku” jaja na pari te na koji način zamrznuti jagode ili pak pripraviti najbolju zimnicu.
- Oduvijek sam sanjala o tome da ću napisati kuharicu s jednostavnim domaćim jelima, koja će ljudima biti inspirativna i korisna te iz koje će uvijek moći izvući provjereno dobar recept - govori Sanja Mijac, koja je preklani taj san i ostvarila. U njenoj knjizi “Iz života Domaćice” nalaze se jela koja izgledom i mirisom evociraju uspomene iz djetinjstva.
Takvi su joj i deserti, u čijoj pripremi najviše uživa, a s čitateljima Glorije IN podijelila je svoje favorite. Oni se pritom mogu spravljati tijekom cijele godine, samo se - u skladu sa sezonom - mijenja izbor voća za njihovu pripremu.
ZLEVANKA S VOĆEM
SASTOJCI:
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 čaša ulja
- 1 čaša tekućeg jogurta ili mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
DODATNO:
- 2 čašice kiselog vrhnja pomiješane s malo šećera
- domaći pekmez po želji
- voće po želji
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Veći lim za pečenje (dimenzija otprilike 30x40 cm) obložite masnim papirom za pečenje.
- Sve sastojke za zlevanku pjenjačom spojite u posudi pa smjesu izlijte u lim.
- Sve kiselo vrhnje u manjoj posudici pomiješajte s par žlica šećera pa polijte po zlevanki.
- Rasporedite po njoj i pekmez te voće poput malina, borovnica, jagoda ili višanja, prema želji.
- Pecite 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Zlevanka treba porumeniti pa ako vaša pećnica jače peče, prilagodite vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu.
GALETTE S JABUKAMA
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3 do 5 žlica hladne vode
SASTOJCI ZA NADJEV:
- 500 g jagoda
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice Gussnela
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
- listići badema
PRIPREMA
- U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte tri žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
- Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak da odmara sat vremena.
- Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i Gussnel, sve dobro promiješajte.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Tijesto razvaljajte na debljinu 1 - 2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u tri manja kruga.
- Jagode poslažite po tijestu, pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
- Preklopite rubove tijesta prema unutra.
- Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno posipajte smeđim šećerom i listićima badema.
- Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.
SUPITA
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 0,5 l tekućeg jogurta
- prstohvat soli
- 8 žlica mekog brašna
- 2 žlice ulja za premazivanje kalupa prije pečenja
SASTOJCI ZA NADJEV:
- 1 kiselo vrhnje
- 3 žlice šećera
- 2 šake voća po izboru
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Jaja pomiješajte sa šećerima, dodajte jogurt, prstohvat soli te meko brašno, uz neprestano miješanje.
- Kalup u kojem ćete peći supitu nauljite ili namastite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stavite ga u pećnicu da se dno zapeče.
- Kiselo vrhnje dobro pomiješajte s tri žlice šećera, a potom pripremite voće.
- Nakon pet minuta supitu izvadite i prelijte preko nje kiselo vrhnje sa šećerom pa ravnomjerno poslažite voće. Vratite u pećnicu i pecite još 20 do 30 minuta dok supita ne poprimi zlatnu boju.
ČITAJTE I:
Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....