Više ne postoji opravdanje za odgađanje novogodišnjih odluka, a mnogima je na listi želja zdraviji životni režim s promišljenijim jelovnikom koji je, uz prave recepte, jednostavan i tako ukusan.
PROKULICE SA SLANUTKOM
SASTOJCI 500 g prokulica, 350 g slanutka, 150 g preprženih lješnjaka, 3 režnja češnjaka, 1 žlica sjemena gorušice, 2 žlice senfa, sol, papar, svježi peršin

PRIPRAVA Na maslinovom ulju prepržiti grubo narezani češnjak. Kad dobije zlatnu boju, izvaditi ga iz posude te na isto ulje dodati popola prerezane prokulice. Prepeći ih s obje strane dok ne dobiju tamnu boju. Promiješati, poklopiti posudu i pustiti da se pirjaju u vlastitom soku petnaestak minuta. Ako je potrebno, uliti 50 ml vode. Potom dodati slanutak, lješnjake, sjemenke gorušice i senf, promiješati i pustiti da se sve zajedno pirja još pet minuta. Poslužiti sa svježe narezanim peršinom.
ZIMSKA SALATA
SASTOJCI 200 g zelene salate kovrčavih listova, 200 g crvenog kupusa, 1 manji crveni luk, 150 g oraha, 1-2 manje naranče, kora jedne naranče, sok jedne naranče, 60 ml maslinovog ulja, žlica balzamičnog octa, sol, papar

PRIPRAVA Povrće tanko narezati, dodati usitnjene orahe i kriške naranče te nekoliko komada tanko narezane kore od naranče. Maslinovo ulje, sok od naranče, balzamični ocat, sol i papar izmiksati dok se ne dobije glatki umak. Povrće pomiješati i začiniti umakom. U salatu se može dodati i neki drugi umak po želji.
JUHA OD GRAŠKA
SASTOJCI 300 g graška, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 veliki krumpir, 700 ml povrtnog temeljca, svježi peršin i krasuljica, maslinovo ulje, sol, papar, 1 žlica soka od limuna

PRIPRAVA Na malo maslinovog ulja propirjati sitno narezani luk i češnjak. Kad luk postane staklast, dodati krumpir narezan na kockice i grašak. Promiješati, dodati pola narezanih začinskih trava te uliti temeljac. Kuhati petnaestak minuta dok povrće ne omekša, maknuti s vatre, dodati začine i sok od limuna te sve zajedno izblendati dok se ne dobije krem-juha. Umiješati sitno narezane začinske trave i servirati. Juha se po želji može servirati sa sitno drobljenim prženim kikirikijem i kiselim vrhnjem.
ZAPEČENA CVJETAČA SA SIROM
SASTOJCI veća glavica cvjetače, 600 ml mlijeka, pola manjeg luka, 1 lovorov list, 1 grančica svježeg timijana, 75 g maslaca, 3 žlice brašna, 90 g sira grojera, 25 g parmezana, 1 žličica konjaka, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat kajenskog papra, sol, 70 g krušnih mrvica, svježi peršin

PRIPRAVA Zagrijati mlijeko, dodati lovorov list, timijan i narezani luk. Maknuti s vatre prije nego što mlijeko zavrije. U drugoj zdjeli otopiti 30 g maslaca i na njemu uz miješanje prepržiti luk. Polako ulijevati mlijeko uz miješanje i kuhati desetak minuta dok se umak ne zgusne. Potom umiješati naribane sireve, konjak, 15 g maslaca, sol, papar i muškatni oraščić. U međuvremenu cvjetaču usitniti na “cvjetiće” te kuhati u slanoj vodi oko pet minuta. Ocijediti je, osušiti papirnatim ubrusom te staviti u namašćenu zdjelu za pečenje. Cvjetaču preliti umakom od sira te po vrhu posipati na maslacu prepržene krušne mrvice. Prije serviranja posipati sitno narezanim peršinom.
Komentari
0