Tajland

 PRIVATNA ARHIVA
Rođeni avanturisti

Dali su otkaz pa u 285 dana proputovali čak 17 zemalja: "Bilo je trenutaka u kojima smo oboje htjeli spakirati kofere i vratiti se kući"

Elena Del Duca i Tobias Egger zajedno su tri i pol godine, a upravo je ljubav prema putovanjima to što ih je spojilo.

Elena Del Duca i Tobias Egger zajedno su tri i pol godine, a upravo je ljubav prema putovanjima to što ih je spojilo.

Iako je putovanje oko svijeta mnogima nešto o čemu maštaju cijelog života, rijetki su oni koji se na ovako veliki korak uistinu i odluče. Jedni od njih su Elena Del Duca (26) i Tobias Egger (26), par koji se u veljači ove godine vratio s puta oko svijeta koji je trajao gotovo deset mjeseci, odnosno 285 dana. U tom su periodu prošli čak 17 zemalja, a ljubav prema putovanjima bila je nešto što ih je spojilo. Zajedno su tri i pol godine, a upoznali su se na vrlo moderan način - preko online aplikacije Tinder.

"Naše upoznavanje je moderno romantično. Naime, "matchali" smo se na Tinderu i od onda brojimo 3 i pol godine zajedno. S obzirom na to da sam ja planirala samo privremeno ostati u Austriji, nismo baš vjerovali da bi veza između nas mogla potrajati. No, budući da sam oduvijek sam htjela raditi u inozemstvu, jednostavno se sve nekako poklopilo te zahvaljujući koroni, ja sam produžila svoj boravak u Austriji. Nakon niti tri mjeseca aktivno smo počeli raditi na tome da ostanem za stalno", rekla nam je Elena koja je porijeklom Čakovčanka, a njezin dečko Tobias - Austrijanac. S obzirom na to da oboje vole putovati, bilo je samo pitanje vremena kada će se zajedno odlučiti na put oko svijeta.

image

Mexico

PRIVATNA ARHIVA
image

Vijetnam

PRIVATNA ARHIVA

"Tobias je već putovao sam kroz jugoistočnu Aziju prije nego što smo se upoznali, a moje prvo samostalno putovanje je bilo u Tanzaniju 2020. Strast prema putovanjima jedan je od glavnih razloga zbog kojeg je došlo i do našeg povezivanja na Tinderu. Čim smo se upoznali, znali smo da ćemo krenuti na putovanje oko svijeta, oboje smo maštali o tome", dodaje Elena.

Kako bi se mogli uopće upustiti u ovu avanturu, Tobias, koji je po struci informatičar, dao je otkaz. Elena je, pak, uzela godinu dana neplaćenog dopusta. "S obzirom na to da sam zaposlena kao primalja u jednoj klinici u Beču, na radnom mi je mjestu omogućeno uzeti slobodno do godinu dana. Upravo sam to i napravila kako bismo zajedno mogli poći na put", objašnjava 26-godišnjakinja.

U 285 dana tako su uspjeli proputovati čak 17 zemalja - Tajland, Vijetnam, Filipine, Singapur, Indoneziju, Maleziju, Šri Lanku, Indiju, Nepal, Kanadu, Mexico, Belize, Guatemalu, El Salvador, Honduras, Nikaragvu i Kostariku.

"Putovanje smo započeli, kao što smo i planirali na samom početku, u Bangkoku, a kamo ćemo dalje ići, uglavnom smo spontano odlučivali, ovisno o cijenama karata i o specifičnim događanjima u svakoj od tih zemalja. S obzirom na to da nismo znali koliko dugo ćemo točno dugo putovati, bilo je malo teže pratiti hoće li se putovanje u svaku državu poklopiti s lijepim vremenom, pogotovo u Aziji gdje je jako bitno u kojem dobu godine se putuje, no imali smo sreće i skoro smo na cijelom putovanju imali lijepo vrijeme", ističe par pa dodaju kako je spomenuto putovanje bio odličan test za njihovu vezu.

image

Tajland

PRIVATNA ARHIVA

"Mislim da je provesti s nekim toliko vremena svojevrsni test za svaki odnos, bilo da je riječ o prijateljskom, obiteljskom ili onom romantičnom. Naravno da je bilo trenutaka u kojima smo oboje htjeli spakirati kofere i vratiti se kući, ali mislim da je to normalno. Svaki dan neka nova situacija, novi ljudi, novo nepoznato... No, neizmjerno sam ponosna kako smo uspjeli sve dogovoriti i držati se zajedno. Nakon ovog putovanja, mislim da je naše "zajedno smo tri godine" jednako kao i "zajedno smo 10 godina". Bili smo bolesni, dehidrirani, prestrašeni, razočarani, umorni, ali isto tako ispunjeni, sretni, puni adrenalina i mislim da ćemo to putovanje uvijek pamtiti. Svaku moguću emociju i situaciju proživjeli smo, i preživjeli, zajedno", objašnjava Elena koja je, baš kao i Tobias, već godinama vegetarijanka što im je na njihovoj ruti predstavljalo popriličan izazov.

image

Vijetnam

PRIVATNA ARHIVA
image

Honduras

PRIVATNA ARHIVA

"Najviše smo problema imali na Filipinima gdje jednostavno nikako nismo uspjeli pronaći vegetarijansku hranu. Od sveukupno četiri tjedna boravka tamo, tri i pol tjedna jeli smo samo špagete. Kad smo napokon pronašli jedan obrok koji je bio vegetarijanski, jeli smo ga tri dana zaredom. Svaka druga zemlja u kojoj smo dosad bili nudila je bezbroj vege opcija na svakom uglu", govori Elena koja se upravo na Filipinima susrela s najneugodnijim iskustvom na njihovom putovanju dotad.

"Taj dan ništa nije išlo po planu. Ujutro smo bili na surfanju i vratili se u hostel gdje mi je naglo pozlilo. Dobila sam temperaturu, povraćala sam i nisam se mogla prestati tresti zbog čega smo odlučili otići na hitni prijem. Stanje u kakvom je bila njihova bolnica potpuno me šokiralo - ljudi su morali nositi medikamente od doma, a vidjela sam i jednog muškarca s nožem u trbuhu. Sve je bilo jako kaotično, laboratorij nije radio, WC nije bio u funkciji, a pod je bio pun krvi, koji je onda netko brisao. Uz sve to, imali smo i zakazan let na koji smo jedva stigli jer nijedan taxi nije vozio. Osjećali smo se bespomoćno i uplašeno, a tek nakon tjedan dana uspjeli smo se vratiti standardnom tempu", nerado se prisjeća Elena koja zajedno s Tobiasom već planira njihovo iduće putovanje.

image

Šri Lanka

PRIVATNA ARHIVA
image

Honduras

PRIVATNA ARHIVA

"Otkako smo se vratili doma, putovali smo unutar Europe, najviše na relaciji Austrija - Hrvatska. Ove smo godine odlučili malo više istražiti Austriju i uživati u novim mjestima koja nisu previše udaljena od Beča u kojem živimo. Za ovu godinu nemamo nikakve velike planove što se tiče putovanja, ali nam je zato na listi za iduću godinu Brazil kojem se jako radujemo", kaže.

Linker
05. rujan 2024 11:19