Austrijske slastice poput carskog drobljenca popularne su u cijelom svijetu

 LAURA WITTEKOVA/NEWS AND MEDIA - FOOD/PROFIMEDIA LAURA WITTEKOVA/NEWS AND MEDIA - FOOD/PROFIMEDIA
GASTRO PUTOVANJE

Gastronomija na niskim temperaturama: Predstavljamo top 5 jela (i jedan napitak) koje morate probati ako ste u Alpama

Sezona je skijanja, ali osim u aktivnostima na snijegu treba uživati i u planinskom hedonizmu, to jest tradicionalnim specijalitetima čiji bogati slijed kreće od predjela do deserta.

Sezona je skijanja, ali osim u aktivnostima na snijegu treba uživati i u planinskom hedonizmu, to jest tradicionalnim specijalitetima čiji bogati slijed kreće od predjela do deserta.

Predstavljamo jela i pića iz pet alpskih država koja griju i krijepe u hladnim danima te jednostavnim sastojcima, ali složenim okusima oduševljavaju skijaše, planinare i stanovnike ovih područja

image

Popularno mondeno skijalište St. Moritz

JOHN MILLER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA JOHN MILLER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Ukusni sirevi su jedan od brendova Švicarske

UNSPLASH

FONDUE - ŠVICARSKA

Ovaj specijalitet se priprema od rastopljenog sira u koji se umače kruh, a tradicionalno se poslužuje u posebnoj posudi s grijaćim elementom. Njegov “rođak” raclette također je nezaobilazni dio alpske kuhinje - sir se zagrijava, a njegov otopljeni dio struže i najčešće poslužuje s kuhanim krumpirom i ukiseljenim povrćem.

image

Idilična regija Trentino-Južni Tirol

UNSPLASH
image

Specijaliteti u talijanskom dijelu Alpa imaju i mediteranski i austrijski ‘štih‘

MARCO SIMONINI/UNIVERSAL IMAGES GROUP/PROFIMEDIA MARCO SIMONINI/UNIVERSAL IMAGES GROUP/PROFIMEDIA

SPECK ALTO ADIGE - ITALIJA

Zaštićena vrsta dimljene šunke proizvodi se u talijanskoj regiji Trentino-Južni Tirol. Speck se prvo začini mješavinom soli, lovora, borovice i ružmarina, zatim blago dimi i suši na planinskom zraku. Savršen je alpski snack.

image

Slovenske Alpe također osvajaju ljepotom

UNSPLASH
image

Naši susjedi imaju brojne fine dining restorane, a njeguje se i tradicionalna kuhinja

IRIS KüRSCHNER/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA IRIS KüRSCHNER/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA

JOTA - SLOVENIJA

Ima li ičeg ljepšeg od toplog jela na žlicu u hladnim zimskim danima? Među njima je i gusto varivo od kiselog kupusa, graha, kobasice, rebarca i začina. Jede se sama ili s kukuruznim kruhom, a poznato je da krijepi, grije i liječi.

image

Courchevel je dio Les Trois Vallées, najvećih povezanih skijaških područja na svijetu

GAVIN HELLIER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA GAVIN HELLIER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Tartiflette ima mnogo kalorija, ali se lako potroše uz aktivnosti na snijegu

NATALIE HANIN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA NATALIE HANIN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

TARTIFLETTE - FRANCUSKA

Jelo iz pokrajine Savoje u francuskim Alpama priprema se od krumpira, reblochon sira, masti i luka. Doda se i malo bijelog vina te zapeče. Tartiflette je bogat okusima i kalorijama, no lako se potroše uz aktivnosti na snijegu.

image

Austrijska pokrajina Tirol poznata je po vrhunskim skijalištima, ali i ukusnim jelima

GAVIN HELLIER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA GAVIN HELLIER/ROBERTHARDING/PROFIMEDIA
image

Austrijske slastice poput carskog drobljenca popularne su u cijelom svijetu

LAURA WITTEKOVA/NEWS AND MEDIA - FOOD/PROFIMEDIA LAURA WITTEKOVA/NEWS AND MEDIA - FOOD/PROFIMEDIA

KAISERSCHMARRN - AUSTRIJA

Desert koji se kod nas naziva carski drobljenac jednostavan je za pripremu, ali vrlo ukusan. Riječ je o rastrganoj palačinki koja se pospe šećerom u prahu i servira s voćnim umakom. U originalnoj verziji se poslužuje s toplim kompotom od šljiva, no odličan je i s pasiranim jabukama.

image

Bombardino je odličan zimski napitak

LAURENT FABRE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA LAURENT FABRE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

PIĆA KOJA GRIJU

BOMBARDINO - hit su i suvremene varijacije tradicionalnih toplih napitaka. U talijanskim Alpama je posebno popularan bombardino - napitak od jaja i brandyja.

10. siječanj 2025 18:02