Sezona je skijanja, ali osim u aktivnostima na snijegu treba uživati i u planinskom hedonizmu, to jest tradicionalnim specijalitetima čiji bogati slijed kreće od predjela do deserta.
Predstavljamo jela i pića iz pet alpskih država koja griju i krijepe u hladnim danima te jednostavnim sastojcima, ali složenim okusima oduševljavaju skijaše, planinare i stanovnike ovih područja
FONDUE - ŠVICARSKA
Ovaj specijalitet se priprema od rastopljenog sira u koji se umače kruh, a tradicionalno se poslužuje u posebnoj posudi s grijaćim elementom. Njegov “rođak” raclette također je nezaobilazni dio alpske kuhinje - sir se zagrijava, a njegov otopljeni dio struže i najčešće poslužuje s kuhanim krumpirom i ukiseljenim povrćem.
SPECK ALTO ADIGE - ITALIJA
Zaštićena vrsta dimljene šunke proizvodi se u talijanskoj regiji Trentino-Južni Tirol. Speck se prvo začini mješavinom soli, lovora, borovice i ružmarina, zatim blago dimi i suši na planinskom zraku. Savršen je alpski snack.
JOTA - SLOVENIJA
Ima li ičeg ljepšeg od toplog jela na žlicu u hladnim zimskim danima? Među njima je i gusto varivo od kiselog kupusa, graha, kobasice, rebarca i začina. Jede se sama ili s kukuruznim kruhom, a poznato je da krijepi, grije i liječi.
TARTIFLETTE - FRANCUSKA
Jelo iz pokrajine Savoje u francuskim Alpama priprema se od krumpira, reblochon sira, masti i luka. Doda se i malo bijelog vina te zapeče. Tartiflette je bogat okusima i kalorijama, no lako se potroše uz aktivnosti na snijegu.
KAISERSCHMARRN - AUSTRIJA
Desert koji se kod nas naziva carski drobljenac jednostavan je za pripremu, ali vrlo ukusan. Riječ je o rastrganoj palačinki koja se pospe šećerom u prahu i servira s voćnim umakom. U originalnoj verziji se poslužuje s toplim kompotom od šljiva, no odličan je i s pasiranim jabukama.
PIĆA KOJA GRIJU
BOMBARDINO - hit su i suvremene varijacije tradicionalnih toplih napitaka. U talijanskim Alpama je posebno popularan bombardino - napitak od jaja i brandyja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....