Putovanje Iris i Pedro 

 PRIVATNI ALBUM
PUTOVANJE

Iris i Pedro podijelili su s nama dojmove s avanture u New Yorku i Aspenu, plan razgledavanja osmislila je njihova kći Lara

Modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz donose dnevnik s turneje po SAD-u, tijekom koje je plan obilaska atrakcija u Velikoj Jabuci složila njihova starija kći Lara - inspirirana preporukama s TikToka.

Modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz donose dnevnik s turneje po SAD-u, tijekom koje je plan obilaska atrakcija u Velikoj Jabuci složila njihova starija kći Lara - inspirirana preporukama s TikToka.

Ovo ljeto odlučili smo si ispuniti želju za putovanjem po Americi, zemlji gdje imamo mnoge prijatelje i čije dijelove smo već ranije posjetili. No, sad smo imali poseban povod - proslavu 40. rođendana najbolje prijateljice. Budući da smo putovali s obje kćeri, odlučili smo ostati dulje kako bismo iskoristili priliku za posjetiti više destinacija. Put nas je vodio od užurbanih ulica New Yorka, preko mirnog Hamptonsa, sve do planinskog raja u Aspenu. Putovali smo avionom, automobilom i vlakom, svaki dio puta donio je drugačiju avanturu.

Grad koji nikad ne spava

New York nas je dočekao s uobičajenom hektikom. Stigli smo avionom, ali let iz Zagreba je kasnio pa smo avion za Veliku Jabuku iz Münchena uhvatili u zadnji tren. Prvi dojam nakon dolaska bio je iscrpljujući zbog prolaska kroz imigraciju, što je, kao i uvijek, bio dug i naporan proces, posebno s bebom. Naša starija kći Lara, koja već neko vrijeme prati sve novosti iz New Yorka na TikToku, bila je posebno uzbuđena jer je napravila popis svega što trebamo vidjeti. Iako je već bila u New Yorku, ovog puta doživljaj je bio snažniji jer je bila starija i svjesnija onoga što nas okružuje.

image

Pedro i 12-godišnja kći Lara na Times Square

PRIVATNI ALBUM

Šetali smo Central Parkom, divili se Times Squareu i istraživali Upper East Side. No, vrhunac našeg posjeta bio je "The Edge", novi vidikovac na visini od 335 metara s prozirnim staklenim podom, odakle se pruža spektakularan pogled na Kip slobode, Central Park i ostatak grada. Djeca su bila oduševljena i njujorškim zoološkim vrtom. Naravno, neizbježan dio našeg boravka bio je i shopping, kao i kušanje najboljih kolačića u gradu, omiljenih još od vremena kad je Pedro živio ovdje.

Oaza mira i luksuza

Nakon užurbanog New Yorka, Hamptons je bio pravo osvježenje. Ovdje smo uživali u miru i prirodi. Otišli smo automobilom, a vožnja od dva sata bila je pravo opuštanje. Hamptons je poznat po prekrasnim plažama, privatnim kućama i luksuznim vilama, no hotela gotovo da i nema. Mi smo boravili kod prijatelja, uživali u dugim šetnjama, kupanju na plaži i druženju u bazenu. Poseban trenutak bila je proslava rođendana naše prijateljice, što je bila prava prilika za uživanje u intimnom okruženju.

image

Uživancija u Hamptonsu

PRIVATNI ALBUM

Hamptons je područje koje pruža miran odmor uz obalu Atlantskog oceana, a nama je ovo bilo savršeno mjesto za predah nakon kaotičnog New Yorka. Međutim, cijene su ovdje također visoke - čak i jedna obična matcha latte i muffin koštaju između 17 i 20 dolara. Sve u svemu, boravak ovdje donosi osjećaj odmora i luksuza, a mi smo iskoristili svaku priliku da se opustimo.

image

Pedro i Iris aktivni su i na odmoru

PRIVATNI ALBUM
image

Pizza za tatu i kćer

PRIVATNI ALBUM

Planinski hedonizam

Aspen je bio pravi dragulj našeg putovanja. Nakon Hamptonsa, Pedro je otputovao u Francusku radi modelinga, dok smo mi avionom krenuli prema Aspenu. Let je trajao šest sati, što je bilo prilično dugo, ali isplatilo se. Aspen, smješten u Coloradu, na visini od 2500 metara, ljeti je pravi raj za ljubitelje prirode. Klima je fantastična - tijekom dana je bilo ugodnih 25 stupnjeva, dok se noću temperatura spuštala na osvježavajućih 10 stupnjeva.

image

U Aspenu ih je očarala predivna priroda i uređene staze za hodanje

PRIVATNI ALBUM

Ono što nas je posebno oduševilo u Aspenu je činjenica da je sve dostupno pješice. Grad je pun prekrasnih planinarskih staza koje počinju u samom središtu. Staze variraju po težini, ali sve nude nevjerojatne poglede na planinske vrhove i prirodu. Djevojčice su uživale u rodeu koji se organizira svake srijede - pravi lokalni doživljaj koji nije zaobišao ni nas.

Aspen je također poznat po luksuznim buticima i restoranima. Mi smo uživali u brojnim malim restorančićima, a atmosfera grada potpuno nas je očarala. Cijene smještaja ovdje su poprilično visoke - od 400 do 1000 dolara po noći, no kvaliteta usluge i ambijent svakako opravdavaju cijene.

Vremenski uvjeti

New York nas je dočekao s vrućim i vlažnim vremenom, što je bilo prilično naporno, pogotovo za djecu. Hamptons je bio nešto ugodniji, iako je i tamo bilo prilično toplo, uz povremene kišne dane koji su donijeli osvježenje. Aspen je, s druge strane, bio pravo osvježenje s ugodnim dnevnim temperaturama i hladnim noćima, što je savršeno odgovaralo našem planinskom ljetovanju.

image

U New Yorku je bilo vruće i sparno, ali nezaboravno

PRIVATNI ALBUM

Prijevoz

U New Yorku smo koristili podzemnu željeznicu, no nije bilo najugodnije iskustvo zbog velikog broja beskućnika. Metro karticu smo napunili s nekoliko desetaka dolara, a koristili smo je sve dok nismo potrošili kredit. Vožnja taksijem je također prilično skupa - primjerice, vožnja s Upper East Sidea do West Villagea stajala nas je oko 60 dolara.

Aspen nas je ugodno iznenadio organiziranim javnim prijevozom - besplatni autobusi koji povezuju grad s okolnim mjestima praktični su i pouzdani. Uzeli smo i trodnevni paket za gondolu koja vozi do različitih točaka na planini, što je stajalo oko 40 dolara po osobi.

image

Lara, Iris i Isabella

PRIVATNI ALBUM
image

Jahanje električnog bika posebno je iskustvo

PRIVATNI ALBUM

Dobro je znati

  • Pripremite se za visoke troškove: američke destinacije skuplje su nego što smo očekivali, pa je dobro planirati budžet unaprijed.
  • Planirajte put s djecom: naš put s malenom Isabellom prošao je lakše jer smo se unaprijed pripremili. Ponijeli smo njenu omiljenu hranu i igračke, što je olakšalo putovanje avionom.
  • Istražite prijevozne opcije: New York je skup i užurban, dok Aspen nudi besplatan javni prijevoz i brojne mogućnosti za šetnju.
Linker
21. listopad 2024 10:49