Ispred popularnog Hollywood glečera, točnije Svinafellsjökulla

 Tomica Visinski
Putovanja

Ljeto na Islandu: Mihaela će pamtiti sve, od kruha pečenog u vulkanskom pijesku do erumpirajućeg gejzira i glečera koji puca

Zagrebačka influencerica i blogerica Mihaela Visinski sa suprugom Tomom i sinovima posjetila je Island na kojem su otkrili mnoga nevjerojatna mjesta poput crne plaže i Muzeja penisa te shvatila zašto je ta otočna zemlja raj za sve one koji se boje zmija i komaraca. Pročitajte njezin putopis.

Zagrebačka influencerica i blogerica Mihaela Visinski sa suprugom Tomom i sinovima posjetila je Island na kojem su otkrili mnoga nevjerojatna mjesta poput crne plaže i Muzeja penisa te shvatila zašto je ta otočna zemlja raj za sve one koji se boje zmija i komaraca. Pročitajte njezin putopis.

Island, zemlja leda i vatre, vilenjaka, trolova, gejzira, ekraniziranih filmskih lokacija, skupe hrane i smještaja, ali i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Tako je počela prezentacija našeg najstarijeg sina Patrika, koji je u sklopu našeg obiteljskog projekta izabrao prezentirati upravo Island. Naime, posljednjih nekoliko godina ljetni godišnji odmor provodimo izvan Hrvatske, pa smo na taj zanimljivi način, željeli uključiti djecu u planiranje obiteljskog putovanja. To je bila odlična prilika da nauče sastavljati prezentacije, ali i da postanu svjesni važnosti upravljanja novcem te sposobni istražiti podatke na internetu koji se od njih traže. Uvjet je bila lokacija u Europi, odnosno odmor u trajanju dva tjedna, kao i okvirni troškovnik s limitom do 4 tisuće eura.

Suprug Tomica je, tako prezentirao putovanje vlakovima po Njemačkoj i završio na zadnjem mjestu. Mlađi sin Mihael odlučio se za Portugal, jer smo svi osim njega bili ondje. Ja sam, pak, najduže prezentirala i to Camino, portugalsku rutu te završila na drugom mjestu, što se pokazalo kao pun pogodak jer smo odlučili da iduće godine Camino bude simbolično putovanje, za našu dvadesetu godišnjicu braka. I kao što sam već rekla naš sin Patrik jednoglasno je pobijedio s Islandom.

image

Island je okružen nepreglednim livadama vučike

Tomica Visinski
image

Ispred popularnog Hollywood glečera, točnije Svinafellsjökulla

Tomica Visinski

Već kod planiranja i rezervacije smještaja i aviona uvidjeli smo da se podaci, odnosno cijene znatno razlikuju od onih koje je prije pola godine Patrik istražio. Naime, cijelo putovanje na kraju je koštalo duplo više, dakle 8 tisuća eura, no povratka više nije bilo. Avionske karte smo kupili po relativno povoljnoj cijeni. Za let iz Zagreba s jednim presjedanjem platili smo 1400 eura. I tu je krenula naša islandska avantura života, točnije jedno od najljepših obiteljskih putovanja koje ćemo dugo pamtiti, a započelo je u Reykjaviku.

image

Njihovo nezaboravno putovanje započelo je u Reykjaviku

Tomica Visinski

Šarmantan mali gradić od samo 140 tisuća stanovnika možete proći u pola dana, ali ne želite jer se ondje nalaze restorani u kojima možete probati fermentiranog morskog psa, kita i puffin ptičicu. Ondje možete prošetati do najveće građevine na Islandu, Hallgrímskirkja crkve koja je sa svojim 70 metarskim tornjem najpoznatiji simbol Reykjavika. Nedjeljom u njoj možete poslušati koncert na impozantnim orguljama, koje se sastoje od pet tisuća cijevi. Zatim se šarenom pride ulicom spustiti do obale i fotkati sa skulpturom broda koja priča o islandskoj vikinškoj povijesti, dok usput gledate umjetnike kako oslikavaju pročelja šarenih kućica u neke nove murale. Šećer na kraju neka bude posjet jedinstvenom mjestu na svijetu, Falološkom muzeju, odnosno Muzeju penisa, koji osim kitovih, tuljanovih, morževih i brojnih drugih, odnedavno ima i jedan ljudski primjerak.

image

Mihaela Visinski s obitelji na Islandskoj avanturi

Tomica Visinski
image

Najveća građevina je Hallgrímskirkja crkva koja ima 70 metarski toranj

Tomica Visinski

Svako putovanje Islandom nakon Reykjavika kreće rutom zvanom "Golden circle". Na njoj se nalaze najveće islandske atrakcije poput Strokkur gejzira, Bruarfoss i Gulfoss vodopada, Keriđ kratera, Almannagja klanca te Rekjadalur hot spring termalne rijeke. Sve prirodne ljepote na Islandu su besplatne. Naplaćuju se tek parkirališta koja se nalaze na privatnim posjedima, a zbog velikog broja gostiju traže stalna održavanja.

image

Seljalandsfoss je najfotografiraniji vodopad na Islandu

Tomica Visinski
image

Sve prirodne ljepote na Islandu su besplatne

Tomica Visinski
image

Blogerica je na Islandu provela nezaboravnih dvanaest dana

Tomica Visinski

Do termalne rijeke potrebno je sat vremena planinarenja, pa tako možete vidjeti lude odjevne kombinacije onih koji planinare u primjerice kupaćem kostimu i gojzericama ili japankama i zimskim jaknama. Najsmješniji su oni koji imaju pčelarske mrežice na glavama, jer je Island ljeti poznat po najezdi sitnih mušica koje tada najviše iritiraju ljude. Ipak, raj je to za sve one koji se boje zmija ili ne podnose nesnosne komarce jer ih na Islandu nema!

Posebna specijalnost na tom "krugu“ je tura koja vas vodi do geotermalne pećnice na obali jezera gdje se tridesetak centimetara ispod tla u vulkanskom pijesku na 100 stupnjeva peče raženi kruh. Nakon što se kruh koji je tako bio pod zemljom 24 sata iskopa, stavlja se drugi za turu koja dolazi idući dan, a ovaj pečeni se tada degustira uz domaći maslac i dimljeni losos. Kruh je bio za prste polizati i kad smo god imali prilike naručili bi upravo taj.

image

Cijene smještaja po noćenju su bile oko 280 do 300 eura

Tomica Visinski
image

Na ovom vulkanskom otoku atrakcija su crne plaže

Tomica Visinski
image

Mihaela je uživala u prekrasnom pogledu na ledene sante

Tomica Visinski

Ljeto na Islandu je vrlo hladno, a prosjek temperature krajem lipnja i početkom srpnja je bio četiri stupnja uz svakodnevni vjetar. Upravo taj vjetar za koji Islanđani imaju čak sto različitih naziva, ovdje temperaturu od četiri stupnja pretvara u stvarni osjet od minus pet. No, dobra je vijest što se možete ugrijati u bezbroj toplih izvora, jezera i geotermalnih toplica. Najpoznatije takve toplice su Plava Laguna u blizini Reykjavika, no ona je zbog blizine vulkanski aktivnog područja pod posebnim režimom. Mi smo se dakako htjeli provući pored policijskih kontrola da doživimo istjecanje lave iz prve ruke (sa sigurne udaljenosti naravno), ali nije nam uspjelo pa smo kupanac potražili u Mývatn nacionalnom parku. "Fun fact” za sve koji ne znaju je da pola otoka smrdi! Gdje god da se nalaze geotermalni izvori, rijeke, banje poput onih u kojima se svi kupaju, smrdi, užasno smrdi! Islanđani imaju besplatno grijanje i toplu vodu, jer otok spava na geotermalnim izvorima, ali ta topla voda kojom se tuširaju također smrdi po sumporu. Tako da u toplicama svi plivaju s čašama alkohola u ruci kako bi otupili osjetila na taj "miris”.

image

U toplicama svi plivaju sa čašama alkohola u ruci kako bi otupili osjetila na miris sumpora

Tomica Visinski
image

Kod vodopada Skógafoss su prošli ispod duge

TOMICA VISINSKI

Da ipak nije sve tako crno, a je, jer je ovo vulkanski otok, ljeto na Islandu je ljubičaste boje. Nepregledne livade vučike (lupinus) okružuju vas posvuda. Ne možete naći instagramičnije mjesto na svijetu od ovoga. Još ako vam u kadar uleti neki konj, lajkova na Instagramu neće nedostajati!

Osim najpoznatije rute Golden Circle, Island ima i onu veću, Ring road cestu koja vodi oko cijelog otoka. U dvanaest dana na Islandu upravo tom cestom obišli smo sve što se treba vidjeti na Islandu. Jedino smo zbog lošeg vremena u Husaviku propustili gledanje kitova. Cijelu noć nismo spavali od uzbuđenja, jer ako negdje možete vidjeti kitove to je upravo na Islandu. Ondje, naime, garantiraju čak 99 posto da ćete ih vidjeti. Mi smo naravno čekali da se vrati brod koji je ipak otišao to jutro i pitali ljude koji su bili na njemu jesu li ih vidjeli? Neki od njih su se tresli i jedva pričali, što od hladnoće što od uzbuđenja! Rekli su da je vrijedilo svakog novčića jer su vidjeli više kitova nego što su očekivali. Ako vas uhvati ista sudbina u Husaviku možete posjetiti muzej Kitova koji je također jedinstven, naime, u njemu možete vidjeti kostur najveće životinje na svijetu, plavog kita! Dok za sve ljubitelje Eurosonga ovdje postoji upravo takav muzej koji je otvoren nakon filmskog hita Willa Farrella o Eurosong natjecanju "The story of fire saga“ i hit pjesme "Jaja Ding Dong“. Da nije bilo kitova vjerojatno bi došli u ovaj gradić samo zbog ovog muzeja, jer ne znam jesmo li veći fanovi Eurosonga ili Willa Ferrella.

image

Zbog lošeg vremena otkazali su turu brodom na kojoj su trebali vidjeti kitove

PRIVATNI ALBUM
image

U muzeju kitova s replikom srca kita u prirodnoj veličini

PRIVATNI ALBUM
image

Kostur najveće životinje na svijetu, plavog kita

Tomica Visinski

Cijene na Islandu su "prava sitnica“ pa smo tako jedno noćenje u kućici bez struje i vode, gdje su nam po krovu skakale ovčice, a svijeće i ponoćno sunce bilo jedino svijetlo, platili 340 eura. Sve ostale, sa strujom i vodom, su u prosjeku bile oko 280 do 300 eura. Također prosječna plaća na Islandu je oko 4.500 eura, a najam stana je daleko preko 1000 eura pa stoga ne čude takve cijene. Pivo je legalizirano tek 1989. ali je porez na alkohol ostao visok do danas pa možete vidjeti kako turisti kupuju velike količine alkohola u duty free shopovima na aerodromu. Osim velike količine ribe koja se jede na Islandu, najčešće meso koje se nalazi na tanjurima Islanđana su janjetina i konjetina. Za usporedbu Island ima 360 tisuća stanovnika, a čak 800 tisuća ovaca i 80 tisuća konja. Tri puta smo ručali u restoranima i to nas je koštalo više nego svi obroci ovih 12 dana. A više o cijenama na Islandu možete saznati u mom blogu "Hrelić kod Mihaellich”.

image

Boravili su i u šarmantnoj kućici bez struje i vode

Tomica Visinski
image

Po krovu kućice u kojoj su bili smješteni hodale su ovčice

Tomica Visinski

Island je poznat po mitovima i legendama o trolovima i vilenjacima, a imaju čak i 13 različitih Djedova Božićnjaka (Yule Lads), koji 13 dana prije Božica svaku večer djeci donose male darove. Na crnoj plaži Reynisfjara, tako možete vidjeti tri okamenjena trola dok su ceste uglavnom zavojite, jer zaobilaze nevidljive vilenjačke kućice! Ipak turiste pa tako i nas najviše su privukle ekranizirane lokacije poput Hollywood glečera (Svinafellsjökull) ili Reynisfjara plaže gdje su snimani filmovi poput Interstellara, Batmana, James Bonda i najpoznatije dobro nam znane izjave "The winter is coming, Jon Snow“, legendarnog serijala Igre Prijestolja.

image

Za potrebe snimanja, Mihaela se i malo smrznula

Tomica Visinski
image

Velika atrakcija je i olupina aviona iz Drugog svjetskog rata

TOMICA VISINSKI

Ovo nevjerojatno iskustvo od dvanaest dana na Islandu za nas četvero koštalo je 7.800 eura. I dok je cifra za smrznuti, a smrzavanja vam na Islandu ne nedostaje, moramo priznati da nam nije žao ni jednog centa. Zaista ako imate mogućnosti, ovu magičnu zemlju koja iza svakog zavoja otkriva neko novo čudo i nesvakidašnju ljepotu, uistinu vrijedi posjetiti bez obzira na cijene. No, požurite jer Island se ubrzano gradi, hoteli i glamping kućice niču posvuda i samo je pitanje vremena kad će i on postati destinacija masovnog turizma poput Italije i Španjolske.

image

Strokkur je najposjećeniji aktivni gejzir na Islandu i jedna je od tri glavne atrakcije

Tomica Visinski

Također, za sam kraj izdvojila sam još nekoliko zanimljivosti:

Strokkur je najposjećeniji aktivni gejzir na Islandu i jedna je od tri glavne atrakcije na svjetski poznatoj ruti za razgledavanje Islanda. Obično se posjećuje uz vodopad Gullfoss i nacionalni park Þingvellir pa smo tako i mi. Za sliku s gejzirom u pozadini stajala sam pripremljena kao neka ludača dobrih 15 minuta. Naime, Strokkur eruptira kad niste pripremljeni i nikad ne znate kad će. Pa onda tamo provedete i dobrih sat vremena, jer prvo čekate da ga fotkate s jedne strane, pa čekate za drugu stranu, pa čekate za fotku s mužem, za fotku s djecom, za fotku svi zajedno, za fotku bez da vam netko uleti, za fotku koja nije mutna, za fotku za Instagram, za fotku za mamu.... Onda skužite da je netko na fotki trepnuo pa sve ispočetka. Još kad ne bi smrdjelo kako smrdi, ali izdržljivo naspram lokacije koja nas tek očekuje, Mývatn nacionalni park. Inače pored Strokkura nalazi se najveći gejzir na otoku. Veliki Geysir po kome su svi gejziri svijeta dobili ime. Trenutno je neaktivan ali kad se aktivira može dosegnuti visinu od 170 metara. Uglavnom ga probudi neki potres pa si to nismo htjeli prizvati...

image

Ljeto na Islandu je vrlo hladno, a prosjek temeperature krajem lipnja i početkom srpnja je bio četiri stupnja

Tomica Visinski

Svinja glečer kako smo zbog lakšeg izgovora prozvali ovaj Svinafellsjökull glečer, poznatiji je pod nazivom Hollywood glečer zbog holivudskih filmova koji su se ondje snimali. Zbog smrtonosne kombinacije globalnog zatopljenja i pretjeranog turizma, vlasti su proglasile ovaj ledenjak nesigurnim jer se otapa nevjerojatnom brzinom. Naime, 2014. su otkrili pukotinu na njegovoj istočnoj strani koja se pomiče četiri centimetara godišnje pa procjenjuju da je oko 60 milijuna kubičnih metara u pokretu. Ne treba crtati što će se dogoditi ako se to odlomi. Ipak, mislim da sam na ovom mjestu ostala najviše bez daha od veličine i nezemaljskih prizora koji su me ovdje dočekali. Morate biti svjesni da ovo sve ne stane u format 4:5 zato vam zaista predlažem da ove ljepote posjetite uživo. Postoje i turističke ture koje vas vode s punom opremom na hodanje po ledenjacima ali ipak nismo bili toliko ludo hrabri.

image

Hollywood glečer dobio je to ime jer su se ondje snimali brojni holivudski filmovi

TOMICA VISINSKI
image

Island je prvak svijeta u objavljivanju knjiga, pa se tako na tisuću stanovnika u prosjeku objavi pet knjiga

TOMICA VISINSKI

Fermentirani morski pas zasigurno je nešto bez čega niste gledali ni jedan dokumentarac o Islandu. Namirnica koja je toliko utkana u islandsku kulturu da biti ondje i ne probati o čemu se radi bi bila prava grjehota. Ipak, postoje oni hrabri i oni drugi, tako da ovo baš i nije za svakoga. Naime komadići fermentiranog morskog psa poslužuju se u zatvorenim posudicama, jer toliko smrde da ne bi bilo u redu za ostale goste, koji ga nisu naručili, da proživljavaju isto. Moje hrabrice naravno ništa ne propuštaju pa smo uz lokalne specijalitete poput peraje i "bifteka“ od kita, janjetine i sušene ribe probali i ovog "smrdljivca". Jede se tako da se jedna kockica prožvače minimalno pet puta kako bi otpustila okus (što duže to smrdljivije) i zatim se, kad više ne možete izdržati, zalije njihovom domaćom, finom rakijom.

image

Supružnici su probali islandske specijalitete među kojima i fermentiranog morskog psa

PRIVATNI ALBUM

Jökulsárlón Glacier Lagoon nalazi se odmah nasuprot dijamantne plaže. Ovaj dio Islanda je najhladnije područje i mislila sam da se neću otopiti dva dana nakon ove lokacije. Ipak, ovdje sam provela najviše vremena samo slušajući vjetar i gledajući ledene sante oko kojih su plivale patkice. Nakon Golden Circlea ovo je turistički najposjećenije mjesto i traži se parking više, jer ovdje možete uzeti vođenu turu na amfibijama koja vas vodi bliže ledenjaku. Mi smo iskoristili slobodno mjesto za piknik i pojeli najhladnije sendviče na svijetu, a zatim preko puta na dijamantnoj plaži napravili najljepše fotografije na Islandu.

image

Šetnja dijamantnom plažom

Tomica Visinski

Dobro je znati – "Fun Facts”

Island je prvak svijeta u objavljivanju knjiga, pa se tako na tisuću stanovnika u prosjeku objavi pet knjiga. U šali kažu da polovica stanovnika pročita ono što druga polovica napiše. Na Badnjak se obavezno poklanjaju knjige i tu tradiciju zovu Jolabokaflod. U strahu da netko ne dobije knjigu znaju čak sami sebi kupiti knjigu pa staviti pod bor.

Island je jedino mjesto na svijetu gdje se može roniti između dvije tektonske ploče. Pukotina Silfra nalazi se u nacionalnom parku Thingvellir, a mi smo skakali s jedne na drugu stranu samo na kopnenom dijelu.

image

Obiteljski skok za pamćenje na jednoj od plaža

Tomica Visinski

Voda na Islandu je svuda pitka i doslovno ju točite iz bilo kojeg slapa, a ondje ih je preko deset tisuća. U restoranima, kafićima ili toplicama voda se ne plaća već stoji u vrčevima te je sami točite kad poželite. Islandska valuta je Islandska kruna (ISK) i tijekom cijelog putovanja nismo vidjeli kako novčanice izgledaju. Najviše nas je nasmijalo kad nam je vlasnica smještaja udaljenom osam kilometara od glavne ceste i sedamdeset kilometara od dućana i civilizacije naplatila vesticu od vune na POS aparatu, naročito kada se sjetimo se da taj smještaj nema ni struje, ni vode, ali ona si je nabavila mali agregat i s pomoću njega naplaćuje hranu i suvenire. Island je jedna od tri države u svijetu u kojoj nije zabranjen kitolov. Sezona lova na kitove je od sredine lipnja do sredine rujna, no potražnja za kitovim mesom sve je manja pa očekuju da će kitolov uskoro biti zabranjen.

image

Brojna pročelja u Reykjaviku oslikana su umjetničkim grafitima

PRIVATNI ALBUM
image

Mihaela sa suprugom Tomicom u termalnoj rijeci

PRIVATNI ALBUM
image

Crna plaža Reynisfjara

Tomica Visinski
Linker
17. rujan 2024 10:40