Poreč ima dva lica: s jedne strane privlači ljubitelje kulturnopovijesnih znamenitosti, među kojima je najvažnija i najljepša Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća, a s druge je "hram" hedonista raznih vrsta.
Gurmani, partijaneri, globtroteri... Svi oni "hodočaste" u Poreč, koji ne nudi samo sunce i more - iako ni to ondje ne treba podcijeniti. Za bogatu ponudu i raznoliku ponudu uvelike su zaslužna dva prijatelja - Diego Ban i Igor Cossetto - koji se znaju iz studentskih dana u Rijeci.
Diego je studirao na Pomorskom fakultetu, plovio po svijetu te bio časnik i suvlasnik marine, a Igor je studirao na Ekonomskom fakultetu i bavio se dizajnom interijera. Ujedinili su snage i sada su na čelu entertainment grupacije Saint & Sinner - vodeći se izrekom da "Nema sveca bez prošlosti, ni grešnika bez budućnosti".
PODNOŠLJIVA LAKOĆA LJENČARENJA I TULUMARENJA
Vrući ljetni dan najbolje je provesti na velikoj plaži Saint & Sinner u Zelenoj laguni. Posjetiteljima su na raspolaganju ležaljke sa suncobranima, ali i separei, viseće ležaljke te baldahini s krevetima - idealno za "chillanje" i ispijanje koktela. U sklopu plaže su, naime, bar s ljuljačkama i restoran s ukusnim pizzama, burgerima, tortillama, zdravim salatama... U interijeru i eksterijeru dominiraju prirodni materijali i neutralne boje pa se stvara dojam karipske plaže - pogotovo kad DJ pušta plesne hitove za dodatno dizanje temperature. Saint & Sinner Beach, međutim, ima i talijanski koncept "dolce far niente", koji podrazumijeva ne raditi ništa i u tome uživati. U središtu Poreča je pak noćni klub Saint & Sinner, jedan od najboljih i najvećih u Istri. Uz glazbu poznatih DJ-eva, tu su i tematske večeri te nastupi domaćih i regionalnih zvijezda.
ITALIJA U SRCU GRADA
Poreč je jedan od rijetkih gradova čiji restorani po ponudi, kvaliteti i raznovrsnosti odskaču od "copy paste" jadranskih zalogajnica. Dobra vijest je što je većina vrhunskih restorana u središtu grada pa ih nije teško pronaći. Parentino je na rivi, s velikom terasom koja gleda na more, a okusima podsjeća na talijanske trattorije. Pritom se ondje može doručkovati, ručati i večerati. Granola s jogurtom i voćem, francuski tost, jaja benedict, američke palačinke, focaccia s dimljenom tunom, pizza s mortadelom i pistacijama, špageti bolonjez i pašta s tartufima samo su dio jelovnika restorana Parentino, koji je otvoren preklani i radi cijele godine. Ujedno je i wine bar pa su u ponudi kvalitetna lokalna vina te zanimljiv koktel s dodirom Istre - gin tonic s teraninom. Pozornost privlače i stolovi koji izgledaju kao vinski čepovi.
OKUSI MORA
Nedaleko je riblji street food restoran Pescaria Fish Bar, otvoren ovog ljeta. Uređen je u mornarskom stilu, a krase ga osebujne keramičke ribice hrvatske umjetnice Rine Ereš, vlasnice brenda Fish4Wish. Hrana je jednostavna, a tradicionalna riblja jela imaju urbani štih. Tako su u ponudi pržena sitna plava riba, repovi kozica u tempuri, pržene lignje, dagnje na buzaru, pikantni repovi hobotnice u briochu, okruglice od tune, salata s divljim lososom i avokadom...
HEDONIZAM NA AZIJSKI NAČIN
Cijele godine je otvoren i Koi, otmjeni azijski restoran nazvan prema vrsti ukrasnog japanskog šarana. Za njegov izgled su zaslužne porečke dizajnerice interijera Gaia Cossetto i Noemi Cossetto Rakić, a zbog sjenovite terase poseban je gušt sjediti vani. Pogotovo tijekom ljetnih večeri, jer je otvoren do 23 sata. Uz razne vrste sushija, u ponudi su i gyoze, proljetne rolice te azijski deserti poput pohanog sladoleda i mochija - japanskog kolača od ljepljive riže.
ZELENA OAZA S URBANIM ŠTIHOM
Potpuno drugačiji koncept ima Papabirra, kultno mjesto za ljubitelje burgera, steakova, rebarca, ćevapa i odličnog piva. Taj je beer & burger bar otvoren prije skoro deset godina i u pomalo je skrivenom kutku grada. Spaja industrijski dizajn i prirodu - jer mu je terasa u zelenilu, a na njoj dominira dugačak drveni stol. Papabirra radi svaki dan do ponoći, a među brojnim slasnim fast food specijalitetima izdvaja se takozvani triple smash burger. U pecivu su, naime, tri komada vrhunskog mesa, a onda se sve još prelije sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....