ROBERT MARIĆ
SVECI I GREŠNICI

Ovaj je grad na zapadnoj obali Istre zahvaljujući dvojici prijatelja postao središte vrhunske zabave i gastronomije

Poreč ima dva lica: s jedne strane privlači ljubitelje kulturnopovijesnih znamenitosti, među kojima je najvažnija i najljepša Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća, a s druge je "hram" hedonista raznih vrsta.

Poreč ima dva lica: s jedne strane privlači ljubitelje kulturnopovijesnih znamenitosti, među kojima je najvažnija i najljepša Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća, a s druge je "hram" hedonista raznih vrsta.

Gurmani, partijaneri, globtroteri... Svi oni "hodočaste" u Poreč, koji ne nudi samo sunce i more - iako ni to ondje ne treba podcijeniti. Za bogatu ponudu i raznoliku ponudu uvelike su zaslužna dva prijatelja - Diego Ban i Igor Cossetto - koji se znaju iz studentskih dana u Rijeci.

image

Diego Ban i Igor Cossetto su ‘apgrejdali‘ porečku ugostiteljsku scenu

VENERE BAN

Diego je studirao na Pomorskom fakultetu, plovio po svijetu te bio časnik i suvlasnik marine, a Igor je studirao na Ekonomskom fakultetu i bavio se dizajnom interijera. Ujedinili su snage i sada su na čelu entertainment grupacije Saint & Sinner - vodeći se izrekom da "Nema sveca bez prošlosti, ni grešnika bez budućnosti".

image

Na plaži Saint & Sinner se organiziraju odlični partyji

ROBERT MARIĆ
image

U baru su atrakcije ljuljačke za šankom

VENERE BAN

PODNOŠLJIVA LAKOĆA LJENČARENJA I TULUMARENJA

Vrući ljetni dan najbolje je provesti na velikoj plaži Saint & Sinner u Zelenoj laguni. Posjetiteljima su na raspolaganju ležaljke sa suncobranima, ali i separei, viseće ležaljke te baldahini s krevetima - idealno za "chillanje" i ispijanje koktela. U sklopu plaže su, naime, bar s ljuljačkama i restoran s ukusnim pizzama, burgerima, tortillama, zdravim salatama... U interijeru i eksterijeru dominiraju prirodni materijali i neutralne boje pa se stvara dojam karipske plaže - pogotovo kad DJ pušta plesne hitove za dodatno dizanje temperature. Saint & Sinner Beach, međutim, ima i talijanski koncept "dolce far niente", koji podrazumijeva ne raditi ništa i u tome uživati. U središtu Poreča je pak noćni klub Saint & Sinner, jedan od najboljih i najvećih u Istri. Uz glazbu poznatih DJ-eva, tu su i tematske večeri te nastupi domaćih i regionalnih zvijezda.

image

Parentino je uređen u stilu talijanskih trattorija

ROBERT MARIĆ
image

U ponudi su razne vrste tjestenina i pizza

VENERE BAN

ITALIJA U SRCU GRADA

Poreč je jedan od rijetkih gradova čiji restorani po ponudi, kvaliteti i raznovrsnosti odskaču od "copy paste" jadranskih zalogajnica. Dobra vijest je što je većina vrhunskih restorana u središtu grada pa ih nije teško pronaći. Parentino je na rivi, s velikom terasom koja gleda na more, a okusima podsjeća na talijanske trattorije. Pritom se ondje može doručkovati, ručati i večerati. Granola s jogurtom i voćem, francuski tost, jaja benedict, američke palačinke, focaccia s dimljenom tunom, pizza s mortadelom i pistacijama, špageti bolonjez i pašta s tartufima samo su dio jelovnika restorana Parentino, koji je otvoren preklani i radi cijele godine. Ujedno je i wine bar pa su u ponudi kvalitetna lokalna vina te zanimljiv koktel s dodirom Istre - gin tonic s teraninom. Pozornost privlače i stolovi koji izgledaju kao vinski čepovi.

image

Pescaria se bazira na morskim specijalitetima

ROBERT MARIĆ
image

Pikantne okruglice od tune

ROBERT MARIĆ

OKUSI MORA

Nedaleko je riblji street food restoran Pescaria Fish Bar, otvoren ovog ljeta. Uređen je u mornarskom stilu, a krase ga osebujne keramičke ribice hrvatske umjetnice Rine Ereš, vlasnice brenda Fish4Wish. Hrana je jednostavna, a tradicionalna riblja jela imaju urbani štih. Tako su u ponudi pržena sitna plava riba, repovi kozica u tempuri, pržene lignje, dagnje na buzaru, pikantni repovi hobotnice u briochu, okruglice od tune, salata s divljim lososom i avokadom...

image

Restoran Koi je idealno odredište za ljubitelje azijske kuhinje

VENERE BAN
image

Na jelovniku su razne vrste sushija

ROBERT MARIĆ

HEDONIZAM NA AZIJSKI NAČIN

Cijele godine je otvoren i Koi, otmjeni azijski restoran nazvan prema vrsti ukrasnog japanskog šarana. Za njegov izgled su zaslužne porečke dizajnerice interijera Gaia Cossetto i Noemi Cossetto Rakić, a zbog sjenovite terase poseban je gušt sjediti vani. Pogotovo tijekom ljetnih večeri, jer je otvoren do 23 sata. Uz razne vrste sushija, u ponudi su i gyoze, proljetne rolice te azijski deserti poput pohanog sladoleda i mochija - japanskog kolača od ljepljive riže.

image

Papabirra je spoj industrijskog dizajna i prirodnih materijala

ROBERT MARIĆ
image

Goste mame slasni burgeri

ROBERT MARIĆ

ZELENA OAZA S URBANIM ŠTIHOM

Potpuno drugačiji koncept ima Papabirra, kultno mjesto za ljubitelje burgera, steakova, rebarca, ćevapa i odličnog piva. Taj je beer & burger bar otvoren prije skoro deset godina i u pomalo je skrivenom kutku grada. Spaja industrijski dizajn i prirodu - jer mu je terasa u zelenilu, a na njoj dominira dugačak drveni stol. Papabirra radi svaki dan do ponoći, a među brojnim slasnim fast food specijalitetima izdvaja se takozvani triple smash burger. U pecivu su, naime, tri komada vrhunskog mesa, a onda se sve još prelije sirom.

Linker
13. rujan 2024 15:27