Menadžerica iz Zagreba Nana Nadarević posjetila je nekadašnju carsku prijestolnicu, grad danas poznat po najboljim sajmovima rabljene robe, čiji su je stanovnici podsjetili da su poštenje i čast najljepše vrijednosti jednog društva..
Pri spomenu Japana ljudi najčešće pomisle na Tokio, svjetleće reklame, sushi, kimono i gejše. Ali vrlo rijetko će prva pomisao biti Kyoto - bivši glavni grad Japana. Ni ja prije puta nisam mnogo razmišljala o njemu, no moram priznati da je na mene ostavio snažan dojam. U Japan sam otišla s dečkom Silvijem Pleštinom, a osim Kyota posjetili smo Osaku, Hiroshimu, Naru i Tokio. Kyoto se nalazi u središtu otoka Honshua, 450 kilometara od Tokija, a brzim vlakom onamo smo stigli za samo dva i pol sata. Svidjelo mi se koliko je prostran i tih, dok je mojeg dečka oduševila brzina od 300 kilometara na sat. Dečki i vlakovi, što reći. Primijetit ćete kako je Tokyo - Kyoto anagram, a ta se razlika ne očituje samo u nazivima gradova. Tokio je moderan i veliki grad s 13 milijuna stanovnika, dok je Kyoto njegova suprotnost. Mnogo je manji, ima “samo” 1,5 milijuna stanovnika i iako više nije prijestolnica, ostao je kulturno središte zemlje. Tokio je grad golemih svjetlećih reklama, a Kyoto grad tradicije i hramova.
ZLATNI PAVILJON
Kyoto je bogat hramovima i svetištima, ima ih čak dvije tisuće, a pokušate li zapamtiti imena samo onih najpoznatijih, kao što su Fushimi Inari-taisha, Nishi Hongan-ji i Shimogano, zavrtjet će vam se u glavi. Srećom, mnogi su poznati i po zapadnjačkim imenima - Zlatni paviljon, Crveni hram i slično. S obzirom na to da ih ima mnogo, najbolje je odabrati do tri svetišta dnevno za razgledavanje. Preporučila bih hram Kiyomizu-dera s kojeg se vidi cijeli Kyoto, Fushimi Inari-taisha, poznat po narančasto-crnim vratima u nizu te Kinkaku ili Zlatni paviljon. Većinom su zaštićeni kao UNESCO-ovi spomenici svjetske kulture. Između posjeta hramovima odlazili smo kupovati suvenire i iskušavati delicije na tržnici Nishiko, poput omiljene grickalice - male ukiseljene hobotnice na štapiću.
GEJŠE
U Kyotu ne smijete propustiti ni četvrt Gion, poznatu po gejšama, profesionalnim zabavljačicama koje savršeno poznaju drevnu glazbu i ples. Nekad su se počinjale obučavati kad bi imale šest godina, šest mjeseci i šest dana, ali danas to čine tek od tinejdžerske dobi. Osim u četvrti Gion, možete ih vidjeti i u tradicionalnim restoranima i svakako preporučujem da jednu večer odvojite i za taj doživljaj.
IZLETI
Iz Kyota smo otišli na jednodnevne izlete u Hirošimu i Osaku. Nekad je bila poznata isključivo kao poprište razaranja, a danas kao grad mira. A nakon što obiđete mjesto eksplozije atomske bombe te memorijalni park i muzej te počnete razgledavati grad, brzo ćete shvatiti da je Hirošima okrenuta budućnosti, a ne prošlosti. Već godinama je među najpoželjnijim gradovima za život u Japanu. Zapamtili smo i da je nazivaju i prijestolnicom okonomiyakija – najjednostavnije rečeno tradicionalnog omleta u koji ide sve, od kupusa do kozica. Četrdesetak kilometara južno od Kyota nalazi se treći najveći grad u Japanu, moderna i ubrzana Osaka koja vrvi turistima i studentima pa je atmosfera opuštenija u odnosu na carski Kyoto. Najživlje je u centru, u četvrti Dotonbori, s mnogo restorana, barova i dućana. Grad presijecaju kanali pa navečer vidite kako se neonska svjetla reflektiraju na površini vode. Nedaleko od Osake je Nara, gradić poznat po parku u kojem slobodno šeće oko 1200 jelena. Te šumske životinje ovdje su udomaćene i naviknute na ljude kojima prilaze u potrazi za hranom. No strogo ih je zabranjeno hraniti bilo čime drugim osim posebnim keksima koji se prodaju turistima. Ni mi nismo odoljeli.
HARMONIJA OKUSA
Diljem Japana jede se vrhunski. Čak i ako zazirete od sirove ribe i niste obožavatelj sushija, nećete ostati gladni.Upravo smo u Kyotu jeli najbolji odrezak u životu - wagyu, koji se smatra najukusnijim i najskupljim na svijetu. Uzgoj wagyu goveda je rigorozan, primjerice svaki ih dan masiraju pa im je meso iznimno ukusno i tako mekano da se topi u ustima. A osim wagyu odrezaka, sushija i okonomiyakija, nemojte otići iz Kyota a da niste probali ramen! Najjednostavnije rečeno, ramen je juha s rezancima, prepuna aroma i okusa. Ramen ima različite verzije, tako da ćete često u juhi naći govedinu, ribu, luk, mrkvu ili kuhano jaje, a vrlo često i sve te stvari zajedno. Ne bojte se, iako zvuči nespojivo, već prvi zalogaj pokazat će vam da svi ovi sastojci mogu stvoriti predivnu harmoniju okusa. U Kyotu smo probali i kaiseki - japansku visoku kuhinju u kojoj se koriste takozvane “ultrasezonske” namirnice. Za Japance je kaiseki duhovno iskustvo i meditacija nad prolaznošću, a za nas zanimljiva večer puna neočekivanih okusa.
JAPANSKA KULTURA
Sada znate da Kyoto vrijedi posjetiti zbog njegove kulture, hrane i povijesti, ali nijedan od tih razloga nije bio ključan za to da nas se grad toliko dojmio. Odlučujući faktor bili su ljudi. Kyoto, kao i ostatak Japana, počiva na setu pravila kojih se svi pridržavaju. Svi se međusobno poštuju i ljubazno se ophode jedni prema drugima. U Kyotu nećete vidjeti grafite, smeće po cesti i ljude koji se guraju preko reda. Vrlo ćete brzo i sami početi poštivati njihova pravila te se prisjetiti kako su poštenje i čast uistinu najljepše vrijednosti svakog društva. Iako ljudi slabo govore engleski, upravo će vam njihova pravila i osmijeh pomoći da se lako snađete kroz uske uličice Kyota i da se brzo opustite, kao da ste u vlastitom gradu.
DULJE OD MILENIJA
Kyoto je bio prijestolnica Japana i sjedište carske moći, kulture i religije od 794. do 1868., kada to postaje Tokio.
SENTO
Od 13. stoljeća javne kupelji, zvane sento, dio su japanske kulture i načina života. U Kyotu ih ima više od 140, a najstarije još otvoreno je Funaoka Onsen.
SAJMOVI
Stara prijestolnica poznata je i po najboljim sajmovima rabljene robe u cijelom Japanu. Organiziraju se uz hramove, najčešće 15., 21. ili 25. u mjesecu. Ako ste tih dana u gradu, nemojte ih propustiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....