DAMIR LELJAK
HEDONISTIČKE STRASTI

Vodimo vas u glamuroznu istarsku vinariju koja gostima nudi čak i let helikopterom

Saints Hills Cantina u mjestu Radovani nedaleko od glasovite zvjezdarnice u Višnjanu nudi degustacije vrhunskih sorti, tradicionalne delicije s modernim štihom, ali i luksuzne apartmane koje su uredili hrvatski kreativci.

Saints Hills Cantina u mjestu Radovani nedaleko od glasovite zvjezdarnice u Višnjanu nudi degustacije vrhunskih sorti, tradicionalne delicije s modernim štihom, ali i luksuzne apartmane koje su uredili hrvatski kreativci.

Aduti Istre nisu samo sunce i more. Obala te hrvatske regije jest privlačna, no moderni putnici koji vole mir, privatnost i nerazvikana mjesta s dozom luksuza radije istražuju njenu unutrašnjost - protkanu bajkovitim povijesnim gradićima, očaravajućom prirodom i vrhunskom eno-gastro ponudom. Jedno od takvih hedonističkih mjesta je nova vinarija Saints Hills Cantina, otvorena u mjestu Radovani nadomak glasovite zvjezdarnice u Višnjanu.

image

U interijeru dominiraju prirodne boje i materijali

MARINA RENDULIĆ

Supružnici Ivana i Ernest Tolj u Istri su prisutni već petnaest godina (prvu vinariju Saints Hills su otvorili na Pelješcu), a iz vinograda Sv. Ante, najvišeg vrha na jugozapadu poluotoka gdje je i vinarija Cantina, dolazila je većina bijelih sorti. Nakon što su grozdovi putovali iz Istre u Dalmaciju, sada je u srcu vinograda izgrađen dom bijelim Saints Hills vinima.

image

Vlasnici vinarije Ivana i Ernest Tolj

MARINA RENDULIĆ

“U Istri je sve započelo. Prvo vino koje je napravljeno pod etiketom Saints Hills je od istarskog grožđa. Naime, na zemlji na kojoj su danas Cantina i vinograd bila su dva reda loze stara šezdesetak godina. Odmah smo ih obrali i tako je nastala naša prva Nevina 2007 koja nije bila komercijalna, a u našoj vinariji na Pelješcu čuvamo još par boca kao uspomenu na naše početke. Namjera nam je bila na ovoj zemlji saditi masline, no nakon konzultacija sa strukom i analize zemlje rečeno nam je da su zemlja i položaj idealni za sadnju loze. I tako je sve počelo. U isto su vrijeme nastajali i nasadi na jugu, u Komarni i na Dingaču, tako da smo zajedno rasli. Samo je Cantina nedostajala - do sad”, govori Ivana Tolj, dodajući kako su ih za izgradnju Cantine nadahnule česte posjete vinarijama na najatraktivnijim svjetskim lokacijama, poput onih na sjeveru Italije.

image

Posjetitelji mogu odabrati razne vrste degustacija

MARINA RENDULIĆ

Interijer i eksterijer prate istarsku estetiku - tradicionalnih kuća i oštarija - pa se baziraju na prirodnim materijalima poput drva i kamena te odišu toplinom i elegancijom. Cantinu je projektirao arhitekt Milan Pahović, uređenje interijera je prepušteno Studiju Franić Šekoranja, originalne umjetničke slike na zidovima djelo su mlade kreativke Silvije Golje, a namještaj po mjeri je izradila lokalna tvrtka.

image

Sobe odišu profinjenošću i elegancijom

DAMIR LELJAK

Cantina ima i tri apartmana nazvana po bijelim vinima - Frenchie, Mala Nevina i Le Chifre - te restoran u kojem se poslužuju delicije nadahnute tradicijom, a fokus je na sezonskim namirnicama.

image

Delicije se prezentiraju na moderan način

MARINA RENDULIĆ

Tako su na jelovniku, uz ostalo, istarski pršut i sirevi, ombolo, domaći fuži i pljukanci sa svježim tartufima, razne fritaje, istarski šug s njokima, rižot s kanaštrelama i sipom, riblja juha, teletina u teći, ossobuco, 60 dana odležani T-bone steak od black angus goveda, hlap s domaćom paštom...

image

Među specijalitetima je i riba u soli

MARINA RENDULIĆ
image

Pašta s tartufima je tradicionalna delicija

MARINA RENDULIĆ

Kako su uz lozu na imanju posađene i masline, poslužuju vlastito ulje. Za gastronomski dio priče zaslužni su Deni i Josip Mandić, čija se jela savršeno sljubljuju s biranim Saints Hills vinima. Među njima je i chardonnay Le Chiffre, kojeg je prestižni magazin Wine Enthusiast uvrstio na 35. mjesto 100 najboljih svjetskih vina u 2023.

image

Vina Saints Hills su osvajala prestižne nagrade

MARINA RENDULIĆ

“Kao što je svaki čovjek jedinstven, tako je jedinstvena i svaka boca vina. I to upravo po onom osjećaju koji probudi u vama. Uz vino se više volimo, glasnije pjevamo i sve osjećamo intenzivnije”, kaže Ivana Tolj.

image

Gosti u trgovini u sklopu vinarije mogu kupiti omiljenu etiketu

MARINA RENDULIĆ

A osim na ručak i večeru, u Cantinu možete doći i na vinske ture i degustacije. White trio uključuje tri bijele sorte - Malu Nevinu, Posh i Frenchi - a Red temptation sorte St. Heels, Sv. Roko i Dingač. El Classico Cantina je proširena kombinacija prethodna dva tastinga, a In the sky with the diamonds nudi kušanje čak osam etiketa.

image

Vinariju Saints Hills posjetile su i mnoge poznate osobe

DAMIR LELJAK
image

U sklopu vinarije je i kapelica

MARINA RENDULIĆ

Ono što Cantinu također čini jedinstvenom je helidrom. Gosti, naime, na imanje mogu doći helikopterom direktno s aerodroma ili ga unajmiti za razgledavanje. U suradnji s vinarijama Rossi i Meneghetti nudi se i takozvana “wine and fly” opcija.

Linker
08. rujan 2024 01:59