IVANA GRGIĆ CROPIX
Volja i vizija

Ljubav ju je iz dalekog Sibira dovela u Zagreb, gdje je pokrenula nekoliko poslova. Gdje joj je granica - jer tek su joj 23

Posjetili smo novootvoreni tattoo studio u Zagrebu, čija nam je mlada vlasnica Eva Senko na odličnom hrvatskom jeziku ispričala kako je zbog dečka Rusa stigla u našu zemlju, zašto se kao djevojčica odselila u Kinu i kako se za njezinu popularnu franšizu zanimaju i druge države.

Posjetili smo novootvoreni tattoo studio u Zagrebu, čija nam je mlada vlasnica Eva Senko na odličnom hrvatskom jeziku ispričala kako je zbog dečka Rusa stigla u našu zemlju, zašto se kao djevojčica odselila u Kinu i kako se za njezinu popularnu franšizu zanimaju i druge države.

Kada je prije 12 godina s roditeljima prvi put posjetila Hrvatsku stigavši na ljetni odmor u Mline u Župi Dubrovačkoj, Eva Senko (23) ni u snu nije pomišljala da će jednog dana ovdje biti njezin dom. A dogodilo se upravo to. U Zagreb se, iz rodnog joj iz Sibira, točnije iz grada Irkutska doselila 2021. godine, a dovelo ju je, što drugo nego - ljubav. Njezin partner Dmitri Vasenin (34) u naš se glavni grad doselio prije osam godina, gdje mu je bilo ponuđeno radno mjesto voditelja Haratsa, inače najvećeg lanca irskih pubova u svijetu, čime se i kod kuće bavio.

image

Jedno drugome su velika podrška i kažu da se sjajno nadopunjuju

IVANA GRGIĆ CROPIX

Porijeklom su iz istog grada, imaju zajedničke prijatelje, ali Eva i on nisu se poznavali. Njihova je ljubavna priča započela na moderan način. Putem Instagrama. Ona se prva javila njemu, a godinu dana kasnije kupila avionsku kartu za Zagreb u kojem su se prvi put vidjeli uživo, izgradili zajednički život, te pokrenuli poslovne projekte. Među prvima je bio Hi Chai - Bubble Tea Shop za koji je ona inspiraciju pronašla u Kini, gdje je radila kao model dvije godine.

"Kineski čaj s mlijekom sam obožavala, pila sam ga od jutra do mraka, a kada sam došla u Zagreb shvatila sam da tako nešto tu ne postoji. Ideju sam podijelila s prijateljicom Linom Grdinić i otvorile smo lokal prije godinu dana, u strogom centru grada. Sama osmišljavam nove napitke, ponudu i vodim marketing. Sve vezano uz promociju radim i za japanski restoran Asuka na Opatovini, u kojem moj Dmitri ima partnerski dio", priča svestrana Eva.

image

Sa samo 14 godina počela je sama živjeti i raditi u Kini kao model

IVANA GRGIĆ CROPIX

A onda je prije tri mjeseca odlučila otići u skroz drugom smjeru i otvoriti studio za tetoviranje naziva "81touch", što je zapravo dugo planirala i onda se konačno odvažila na taj potez. Obožava tetovaže, prvu je napravila s 18 godina i danas im ni sama ne zna točan broj, iako je neke sama nacrtala, a u Rusiji završila školu za tattoo majstoricu.

"Umjetnost me pratila kroz cijeli život, moji roditelji su arhitekti, završila sam umjetničku školu, radila izložbe s prijateljima. Nisam mislila da ću se stvarno baviti time, ali nakon svoje prve tetovaže shvatila sam da je to ono što želim", prisjeća se naša sugovornica.

image

Jedan dio tetovaža na rukama je sama radila

IVANA GRGIĆ CROPIX

Idealan prostor pronašla je u u Draškovićevoj ulici, renovirala ga uz Dmitrijevu pomoć, s jasnom vizijom uređenja. "Bilo mi je važno da sve bude minimalistički, sterilno, maksimalno čisto, bez puno stvari. Da prevladavaju bijela i crna boja, od materijala koža, beton i inoks", govori Eva. Ideja projekta zamišljena je da studio ne bude samo njen, već dostupan i drugim tattoo umjetnicima. "Svatko može dobiti svoj stol i radni prostor, bilo tko može doći raditi kod nas, odnosno rezervirati svoje mjesto za rad", pojašnjava. Ona radi male tetovaže, maksimalne veličine do deset centimetara, finih linija, kao i piercinge, a u studiju će se uskoro moći kupiti nakit hrvatskih dizajnera.

image

Tattoo salon je minimalistički uređen

IVANA GRGIĆ CROPIX
image

U studiju uz onaj otvoreni, postoji i privatniji prostor za sve koji požele intimnije tetovaže

IVANA GRGIĆ CROPIX
image

Eva je imala jasnu viziju kako će njezin studio izgledati

IVANA GRGIĆ CROPIX
image

Beton, koža i inoks materijali su koji prevladavaju

IVANA GRGIĆ CROPIX
image

Sve mora biti čisto i sterilno

IVANA GRGIĆ CROPIX
image

Šalice od inoksa

IVANA GRGIĆ CROPIX

Sve to ne bi bilo moguće bez podrške njezina životnog partnera jer s njim surađuje i poslovno. "Nemamo nikakvih problema, nadopunjujemo se, imamo svoj balans i puno vremena provodimo zajedno", zadovoljno ističe Eva.

image

Eva i Dmitri

IVANA GRGIĆ CROPIX

Većina njezine generacije još uvijek se školuje, a ona je volju i ambiciju za rad stekla od najranijih godina. Za to je najzaslužnija njezina majka Natalija koja ju je već s osam godina vodila na natjecanja ljepote, sve do Moskve, da bi je šest godina kasnije poslala samu u Aziju. "Poklonila mi je profesionalno modno snimanje kada sam imala 14 godina i odvela me u jednu od najpoznatijih ruskih modnih agencija u kojoj sam prošla edukaciju i dobila ugovor za Kinu", prisjeća se Eva i pojašnjava kako je kod njih uobičajeno da se mladi rano osamostaljuju. "Mama me poslala samu jer je znala da ozbiljno shvaćam posao, željela je da iskusim rad u inozemstvu, da steknem životnu školu. Nakon toga sam odlučila da ne želim upisati fakultet, samo sam željela raditi i zarađivati svoj novac", priznaje.

image

Umjetnost ju je pratila kroz cijeli život, a tu su ljubav na nju prenijeli roditelji arhitekti

IVANA GRGIĆ CROPIX

Kada ne rade, Eva i Dmitri vole pogledati dobru seriju, otići na koncerte elektronske glazbe u Peti Kupe i brinuti se o svoja dva udomljena pomeranca. Veliki su gurmani i prate domaću gastro scenu, ali ipak imaju jednu malu primjedbu. "U Rusiji je ugostiteljstvo puno razvijenije, veća je ponuda. Ima čak puno restorana iz vremena bivše Jugoslavije. Ali moram priznati da se u posljednje vrijeme vidi napredak. Svaki dan jedemo vani jer ne kuhamo doma. Samo nam još nedostaju gruzijski i srednjoazijski lokali čiju hranu volimo i na koju smo navikli. Jednom smo zbog toga potegnuli čak do Beča", govori Eva.

image
IVANA GRGIC CROPIX
image
IVANA GRGIĆ CROPIX

Hrvatska joj je sada dom, ali u budućnosti se vidi na drugom kraju svijeta. Za nju je Bali raj na zemlji i želja joj je da za desetak godina tamo bude učiteljica joge. "Ovaj način života sada mi odgovara, imam svoje projekte, ali Azija mi je plan. Zaljubljena sam u nju, a razloga za povratak u Rusiju nemam. Nisam tip osobe kojoj nedostaje dom. Prije otvaranja tattoo studija razmišljali smo što ćemo te smo odlučili uzeti hrvatsko državljanstvo kada ostvarimo pravo na to. Dmitri već sljedeće godine jer će proći osam godina koliki je rok za to potreban, a ja ću pričekati još pet. Ovdje vidimo puno potencijala, planiramo širiti poslovanje jer dobivamo upite iz drugih europskih zemalja za našu franšizu čajeva i sretni smo zbog svega što smo izgradili. Zagreb će nam sigurno biti baza još jedno vrijeme", zaključuje Eva.

Linker
09. listopad 2024 13:55