UNSPLASH
Prošlo je 5 godina

Notre-Dame otvara svoja vrata, predviđa se da će katedralu za kojom je plakao svijet u godinu dana posjetiti 15 milijuna ljudi

Unutarnja obnova jedne od najposjećnijih građevina na svijetu privodi se kraju, a posjetitelji se u nju vraćaju krajem ove godine.

Unutarnja obnova jedne od najposjećnijih građevina na svijetu privodi se kraju, a posjetitelji se u nju vraćaju krajem ove godine.

Jedan od najpoznatijih francuskih simbola - gotička katedrala Notre-Dame stradala je u strahovitom požaru koji ju je zahvatio 2019. godine, a sada iz Pariza dolazi vijest o njezinom ponovnom otvorenju. Posjetiteljima će svoja vrata otvoriti 16. prosinca i ulaz će biti slobodan, kao i prije. Zbog velikog interesa očekuje se da će biti uveden novi online sustav rezervacija kako bi se posjeti organizirali i omogućilo bolji doživljaj za sve. Rezervacije će biti moguće nekoliko dana unaprijed, a individualni posjetitelji imat će prednost u odnosu na grupne posjete. Za više informacija, preporučuje se pratiti službene stranice i vijesti u nadolazećim mjesecima.

Glavni tajnik katedrale Olivier Josse najavio je detalje na Rendez-vous en France Travel Marketu, inače najvećem međunarodnom sajmu u Francuskoj. Napominjući da je u crkvu inače dolazilo 10 do 11 milijuna posjetitelja godišnje, predvidio je će obnovljeno zdanje u godinu dana posjetiti oko 15 milijuna te priznao da neće biti lako baratati tolikim brojem ljudi. Dodao je da će gornja granica biti 25 posjetitelja po grupi. Posjeti grupa neće biti dopušteni tijekom misa, subotom poslijepodne i nedjeljom. Unutarnji radovi privedeni su kraju, dok će se oni vanjski nastaviti do 2028. godine.

image

Vanjska obnova potrajat će do 2028. godine

UNSPLASH
image

Posjetitelji će moći ući u crkvu u prosincu ove godine

UNSPLASH

Nakon tragičnog događaja, francuski predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je međunarodno skupljanje sredstava za obnovu i pritom dao obećanje će ona biti izvršena u najkraćem mogućem roku. Na njegov se poziv među prvima odazvao suprug glumice Salme Hayek i milijarder François-Henri Pinault i sa svojim ocem ponudio sto milijuna eura za pomoć pri obnovi najposjećenijeg spomenika u Europi. "Otac i ja smo odlučili donirati sto milijuna eura iz naše zaklade kako bi se Notre-Dame mogao obnoviti", rekao je tada francuski poduzetnik, inače direktor grupacije Kering koja pod sobom ima luksuzne brendove poput Guccija, Alexandera McQueena, Stelle McCartney i Saint Laurenta.

image

Salma i François-Henri u braku su od 2009. godine

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image

U požaru 2019. godine s povijesne se građevine srušilo krovište i toranj

PEXELS
Linker
05. rujan 2024 11:05