Mmm, fina jutarnja kava. Sama pomisao na ovu čaroliju kofeina jednim djelom budi naš mozak, no ponekad znamo pretjerati u količini šećera. Zbog toga donosimo nekoliko zdravih alternativa, koji vrlo lako postaju jutarnja rutina za sve kavoljupce.
Kava bez šećera? Za neke noćna mora koja se izbjegava u širokom luku, a za neke šalica razbuđivanja bez slatkih okusa koji nemaju dobar učinak na naše zdravlje. Ako ste ljubiteljica kave, a vjerujemo da je takvih više nego što nije, kava je dobrodošla u svako doba dana, a posebno ujutro. Iako se od šećera u prehrani teško "sakriti", odnosno ponekad mu se teško oduprijeti, kava bez rafiniranog zaslađivača možda je prvi korak k stvaranju zdrave jutarnje rutine. Ima mnogo zamjena za šećer, a neke od njih su, primjerice, stevija, med, agavin sirup ili kokosov šećer, no kava ima još nekoliko začina, aroma i prirodnih šećera s kojima će se odlično slagati iako nam se na prvu čine kao nespojiva kombinacija.
Kardamon u kavi
Namirnica iz indijske kulture, kardamon, odlična je za kavu jer će ublažiti njezinu kiselost koja negativno utječe na naš organizam. U trgovinama se može naći u ambalaži kao zatvorene zelene mahunice ili kao prah. Što se tiče kave ili čaja, preporuča se da se uzme ova druga opcija te da se u šalicu kave doda pola žličice kardamona. Između ostalog, dobro djeluje na živčani sustav i rad mozga.
Cimet
Blaženi cimet. Kao začin odgovara gotovo svemu, a mnogi ga koriste i kao prirodni zaslađivač u aromatičnoj kavi. Najbolje ga je na mljevena zrnca kave posipati prije kuhanja ili u slučaju da pijete kavu s mlijeko, umiješati je u mlijeko prije dodavanja u kavu. Odličan je pogotovo sada kada dolaze hladniji dani, a prije svega njegova će aroma umiriti naše tijelo i um.
Ekstrakt vanilije
Iako ekstrakt vanilije najčešće koristimo kao aromu u raznim slasticama i kolačima, nekoliko njegovih kapi u kavi podići će slatkoću bez da smo koristili šećer. No, nemojte pretjerati! Dovoljne su dvije do tri kapljice.
Kajenski papar
Kajenski papar ili fino mljevene ljute papričice u kavi? Ne šalimo se! Neizostavni dio mnogih jela i umaka, začinska je alternativa za kavu koja možda neće biti slatka, no bit će izuzetno zdrava. Ako se želite brzo razbuditi, stavite malo kajenskog papra u vodu koju kuhate za kavu. On će vam dati energiju, a isto tako je odličan izvor vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i vitamine skupine B.
Kokosovo ulje
Pola žličice krutog kokosovog ulja stavite u vruću kavu kako bi se ono moglo rastopiti. Ne preporučamo da kavu s kokosovim uljem pijete više od jednom dnevno jer postoji mogućnost probavnih tegoba, odnosno proljeva. Kava s kokosovim uljem svakako je odličan izvor energije, lako probavljiv, ali nutricionisti ga zbog masnoće ne preporučuju onima s visokim krvnim tlakom te onima koji nemaju uravnoteženu prehranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....