Blagdansko vrijeme prava je prilika za uživanje u kolačima i sezonskim receptima koji će vas i vaše najmilije ostaviti bez teksta. Svoje obiteljske recepte s nama su podijelile, između ostalih, Doris Pinčić i Sanja Vejnović - dame s poznatim kulinarskim vještinama, a ‘Slatki pozdrav s Kvarnera‘ poslao nam je glazbenik Marko Tolja. Tek je to dio onoga što smo vam pripremili u knjižici ‘Uskrsne slastice‘, koju vam darujemo uz novi broj Glorije. U njoj naše poznate zvijezde otkrivaju svoje omiljene uskrsne recepte.
U obitelji Doris Pinčić (33), glumice i voditeljice HTV-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska", Uskrs se slavi vrlo tradicionalno. Kako njezini roditelji žive u Zadru, jedva čeka da sa sedmogodišnjim sinom Donatom i trogodišnjom kćeri Gitom koji dan ranije ode k njima pa da zajedno proslave blagdan. To obiteljsko okupljanje i druženje važnije im je od bilo kakve hrane, iako se svi unaprijed raduju uskrsnoj pogači njezine majke.
Pripreme za Uskrs u obitelji TV voditeljice i glumice startaju već u siječnju, kada njezina majka počinje peći pogače i smišljati jelovnik
- Mama se već u siječnju počne pripremati za Uskrs i peći svoje pogače. Svaku godinu ima dramu kako će ih napraviti, a uvijek su iste i uvijek jednako ukusne. Uvijek naglašava kako u njih stavlja mast, jer su tako mekše. U svakom slučaju to je slastica za koju treba vremena, jer se dugo mora dizati, pa premijesiti, svi sastojci moraju biti jednake temperature, prostorija u kojoj se peku mora biti topla. I to je jedini kolač koji imamo na uskrsnom stolu - kaže Doris.
- Poslužuje se za uskrsni doručak, koji je važniji obrok od ručka, uz posebno ukusnu i mekanu skutu, koju godinama nabavljamo od jedne gospođe s Paga, i malo našeg pršuta. Djeca se pak vesele bojenju jaja. Uvijek ih stavljamo u čarapu s cvijećem koje uberemo ili listovima peršina pa ih uronimo u vodu u kojoj se kuha luk. Nikada nismo koristili umjetne boje. A na Uskrsni ponedjeljak, ako je lijepo vrijeme, idemo brati šparoge.
Uskrsna pogača
Tijesto:
- 1 kg brašna
- 20 dag šećera
- 3 jaja
- 4 žumanjka
- 20 dag masti
- 7 dag svježeg kvasca
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 žlice ruma
- 2 žlice prošeka
- naribana korica naranče i limuna
- 2 dl toplog mlijeka za kvasac
Premaz:
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- malo narančina soka
Priprava:
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature i u prostoriji ne smije biti propuh. Kvasac staviti u lončić, posuti žlicom brašna i s malo šećera te ga pomiješati s toplim mlijekom i pustiti da se diže. Za to vrijeme u veću posudu prosijati brašno, redom dodavati ostale sastojke iz recepta te na kraju dodati kvasac i umijesiti glatko tijesto. Pokriti ga i ostaviti da počiva na toplome oko sat i pol da udvostruči volumen. Potom ga premijesiti, podijeliti u dvije kugle i ostaviti još jedan sat da se diže. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Lim obložiti papirom za pečenje, staviti na njega pogače, zarezati ih na vrhu škaricama u križ, premazati premazom i peći oko 50 minuta.
U novom broju magazina Gloria čitajte i:
- DANIJELA ŠTAJNFELD Obračun s glumcem Branislavom Lečićem
- ANDREW CUOMO Njujorški guverner na udaru optužbi
- DEMI LOVATO Život kao noćna mora
- ODLAZAK IRENE VRKLJAN Sudbina zapisana u knjigama
- MODA Ikona stila: Paris Hilton
- ZDRAVLJE Matej Sakoman: slobodno reci da nisi O.K.
- KUHINJA: STIV KAHLINA I SANJA VLADOVIĆ Brak pun slatkih okusa
- PUTOVANJE: TAHITI Ivica Matošević i Đurđica Orepić u pacifičkom raju
- FELJTON: OBITELJ GUCCI Mračne tajne talijanske modne dinastije
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....