Torba Clam ispletena je od samo jednog komada kože čija tekstura imitira lišće banane

 LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
poput košare

Zašto je za izradu ove dizajnerske torbe bilo potrebno čak 30 ljudi?

Svi pričaju o famoznoj Clam torbi brenda Bottega Veneta koja je nastala prema drevnim tehnikama pletenja košara

Svi pričaju o famoznoj Clam torbi brenda Bottega Veneta koja je nastala prema drevnim tehnikama pletenja košara

Iz radionice brenda Bottega Veneta stigla je jedna sasvim neobična torba inspirirana tradicionalnim pletenjem košara o čijem je dizajnu, sirovini i izradi mozgalo čak 30 stručnjaka - naime, koristili su kožu umjesto trske. Time se nastavila realizacija ideje kreativnog direktora Matthieua Blazyja, koji je preuzeo modni tron 2021. godine, da potiče tim na istraživanje novih načina rada s kožom.
Ova modna kuća je poznata po vještini u intrecciato tehnici u kojoj se pletu ravne trake kože u uzorak nalik mreži. Intrecciato tehnika je uvedena 1966, nedugo nakon osnivanja Bottege Venete i od tada je postala sinonim za brend. Rezultat je izuzetno čvrsta i izdržljiva tekstura koja istovremeno zadržava mekoću i fleksibilnost kože. Jedan od produkta ovog pristupa bila je i torba Kalimero bucket bag, izrađena bez ijednog šava, tkanjem od jednog komada kože, koja je prvi put predstavljena u Blazyjevoj debitantskoj kolekciji tri mjeseca nakon njegovog dolaska u Kuću.

image

Matthieua Blazy kreativni direktor Bottege Venete

SALVATORE DRAGONE/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

No, dizajner je otišao korak dalje i prošlog ljeta, nakon što je u knjizi o sicilijanskoj obrtničkoj tradiciji vidio sliku lokalne tehnike pletenja košara, postavio je novi izazov svom timu - kombinirati metode koje se koriste u kući Bottega Veneta sa starim tehnikama pletenja košara.
"Ako je moguće napraviti kožu nalik na traper, svilu ili flanel, zašto ne bismo pokušali imitirati trsku ili druge biljne materijale?", zapitao se Blazy.

image

Torba Clam u small izdanju košta 5.600 eura

BOTTEGA VENETA

Tako je tim na čelu s direktoricom dizajna ženske kožne galanterije Caterine Brocchi posjetio sajmove i izložbe na Siciliji i u Poljskoj kako bi istražili tehnike izrade košara. Po povratku su se, prema Blazyjevim uputama, posvetili izradi torbe u obliku školjke. Što je vrlo simbolično. Naime Bottega Venta osnovana je u blizini Venecije, a to, prema Blazyju, odražava njen specifičan odnos prema vodi.

image

Famozna torba načinjena je u obliku školjke

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

U izradu famozne torbe bio je uključen i tim za inovacije koji je radio s kožarima na pronalasku odgovarajuće kože koju su zatim reljefno otisnuli da izgleda poput lišća banane, najpopularnije sirovine za izradu košara na Haitiju i Filipinima. Ti su kožni materijali zatim pretvoreni u cjevaste trake koje torbi daju strukturu i fleksibilnost.

image

Veliki model u obliku školjke može se pronaći po cijeni od 17.000 eura

BOTTEGA VENETA

Potom su savijali najtanje, najčvršće cjevaste trake punjene pjenastom gumom kako bi oblikovali bazu i konstrukciju torbe po uzoru na klasičan europski stil pletenja košara. Cijeli Bottegin tim je razmišljao i dodavanju metalnih elemenata ili patentnog zatvarača, ali su odustali od toga.

image

Torba Clam ispletena je od samo jednog komada kože čija tekstura imitira lišće banane

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

"Način na koji sam strukturirao tvrtku jest da sam izbrisao ideju umjetnika. Stvaranje je avantura koju prolazimo svi zajedno", rekao je Blazy za New York Times.
Ova famozna torba pod nazivom "Clam", na kojoj je radilo toliko modnih stručnjaka i majstora debitirala je na reviji Bottega Veneta za proljeće 2024., a kreativni direktor se nada da će upravo ovaj model torbe potaknuti sličan osjećaj avanture i kod obožavatelja brenda, iako, kako kaže, "O funkciji torbe odlučuje onaj tko je nosi".

image

I najnovija jesensko-zimska kolekcija 2024./25. puna je pletenih detalja

DANIELE OBERRAUCH/LAUNCMETRICS/SPOTLIGHT
Linker
19. rujan 2024 03:46