Odijela po mjeri šiva mu jedna hrvatska tvrtka iz Krapine
 

 VEDRAN PETEH CROPIX
MUŠKI STIL

Tko je bivši nogometaš i financijaš za čijim se ispoliranim stilom okreću glave na špici?

Zagrepčanin dalmatinskih korijena, Niko Maričić, mladi je financijski stručnjak i bivši nogometaš francuskog Marseillea koji svoju karijeru gradi kao voditelj odjela upravljanja financijskom imovinom u InterCapitalu, domaćoj investicijskoj kući, a nas je osvojio svojim modnim stilom.

Zagrepčanin dalmatinskih korijena, Niko Maričić, mladi je financijski stručnjak i bivši nogometaš francuskog Marseillea koji svoju karijeru gradi kao voditelj odjela upravljanja financijskom imovinom u InterCapitalu, domaćoj investicijskoj kući, a nas je osvojio svojim modnim stilom.

S Nikom Maričićem (33) smo se našli jednog poslijepodneva u samom centru Zagreba i više od tri sata pretresali brojne teme, od roditeljstva, sporta, mode, rada na sebi, jedrenja i brojnih drugih. Najviše ga je, kaže, promijenilo upravo roditeljstvo. Naime, Niko je prije tri i pol godine postao ponosan otac malenog Nikole radi kojeg je preko noći sazrio i dobio, kaže, novu dozu hrabrosti.

image

Kaže, kako voli odijela jer ne mora razmišljati što će obući na posao

VEDRAN PETEH CROPIX

"To je najbitniji trenutak mog života. Sve što sam do tad osjećao nije se moglo usporediti s intenzitetom osjećaja koje mi on priušti na dnevnoj razini. Izuzetno sam motiviran biti prisutan u njegovu rastu i razvoju. U meni je pobudio želju da osvijestim svoje manjkavosti te da počnem raditi na sebi kako bih bio bolji otac i bolja osoba. Naravno da sam do tada mislio da sve radim super i da sam većinu vremena u pravu te sam konstruktivnu kritiku odbijao", iskren je Niko koji s Nikolom provodi svaki slobodan trenutak pa ga čak ponekad odvede i na poslovne sastanke ili, primjerice, gostovanja na televiziji.

image

Bavi se financijama u jednoj investicijskoj kući

VEDRAN PETEH CROPIX

" S njim je svaki trenutak poseban jer je trenutačno u procesu učenja, a zna se izraziti pa me često zatekne s pitanjem na koje mu ne znam odgovoriti. Najviše uživam u razgovoru s njim daleko od mobitela i televizije. Većinu vremena provodimo vani u parku, na izletima ili na sportu", objašnjava Niko. Želio bi, kaže, da Nikola izraste u dobru osobu i da bude sretan, a u tome će imati punu podršku svojih roditelja koji su i nakon rastave ostali dobri prijatelji.

image

Odijela po mjeri šiva mu jedna hrvatska tvrtka iz Krapine

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ponosan sam na svoju bivšu suprugu i na sebe zbog načina na koji smo to odradili. Imamo izvrstan odnos i dalje nas doživljavam kao obitelj. Za bivšu suprugu mogu reći kako je prekrasna osoba i još bolja majka te je uvelike zaslužna što je cijeli taj proces prošao ovako kako je. Vjerujem kako Nikola ni trenutka nije bio zakinut", govori Niko i, kaže kako je najteži period sada iz njega pa se u miru može posvetiti poslu i svojim hobijima.

"Gotovo svakodnevno sam u teretani koju imam u sklopu ureda pa se ovom prilikom zahvaljujem svom šefu što mi je to omogućio", smije se Niko kojeg je sport obilježio od malih nogu. Naime, sve do 21. godine aktivno se bavio nogometom i čak sedam godina proveo na jugu Francuske.

image

Niko se profesionalno bavio nogometom i dugo godina igrao za francuski Marseille

VLADO KOS/CROPIX CROPIX

"Od malih nogu odlučio sam da želim biti nogometaš. Dobro mi je išlo budući da je taj san trajao dugih 17 godina. Obilježen je mojim odlaskom s 14 godina u nogometnu školu Olympique Marseillea. Tamo sam se zadržao šest godina, a povratak u Zagreb uslijedio je zbog ozljeda. Odlučio sam prestati igrati i u potpunosti se posvetiti fakultetu. Upisao sam ekonomiju i tamo pokušao prenijeti vrline koje su mi usađene kroz profesionalni sport, a to su disciplina i kompetitivnost. Fakultet sam svladao u roku s izvrsnim uspjehom i već na četvrtoj godini dobio posao u kompaniji u kojoj radim i danas", priča nam Niko. Upravo u vrijeme profesionalne karijere u nogometu više je pažnje počeo pridavati odjeći, a idealan šoping mu je, kaže, onaj koji što kraće traje.

"Pogledam na internetu što mi se sviđa i dođem u dućan to isprobati. Ako bih morao izdvojiti neke trgovine za svakodnevno odijevanje, to bi bile Massimo Dutti, Zara i Mango. Rekao bih da je moj stil najviše napredovao upravo mojim zapošljavanjem. Korporativna kultura je nametnula odijevanje u odijelo s kravatom kako bismo bili što reprezentativniji pred klijentima čijim novcem upravljamo. Meni se to svidjelo jer sam shvatio da mi odijela dobro stoje, a usput ne moram razmišljati što ću svako jutro obući na posao. Većinu svojih odijela nabavio sam u jednoj hrvatskoj kompaniji iz Krapine koja se bavi šivanjem odijela po mjeri i izrađuju ih od visokokvalitetne vune", objašnjava Niko. Njegov stil je, kaže, na poslu formalan, a u slobodno vrijeme opušten. Najčešće je u trapericama, bijeloj majici, košuljama ili u sportskoj odijeći kada trenira. Inspiraciju crpi s društvenih mreža, a oduvijek mu se sviđao stil glumaca iz 50-ih i 60-ih poput Paul Newmana, Seana Connerya ili Stevea McQueena.

image

Niko je ponosni otac trogodišnjeg Nikole kojeg, kaže, vodi svuda s sobom

VEDRAN PETEH CROPIX

"Materijali su mi bitni posebno ako pričamo o odijelima ili o odjeći u kojoj znam provesti po 12 sati dnevno. Preferiram prirodne materijale poput vune, pamuka ili lana u uspredbi s poliesterom ili nekim sintetičkim materijalima. Istaknuo bih kožu kao omiljeni materijal za obuću i jakne", govori Niko i dodaje kako je s modom na "ti", ali ne zna baš puno o beauty rutini.

"Moja beauty rutina uključuje odlazak frizeru svakih desetak dana i umivanje hladnom vodom ujutro", jednostavan je po tom pitanju, a za kraj nam je dao i lekciju iz financijske pismenosti.

image

U slobodno vrijeme čita knjige, gleda filmove, igra nogomet, padel i trenira u teretani koja mu je u sklopu ureda

VEDRAN PETEH CROPIX

"Hrvati su po tom pitanju vrlo loše educirani te malo investiraju. Ima jako puno potencijala za napredak. Ako promatramo prosječnu osobu koja ne zna puno, bitno je istaknuti aspekte dugoročne štednje te periodično izdvajanje postotka od vlastitih primanja koji se onda investiraju, ovisno o profilu svake osobe pojedinačno", zaključuje Niko koji je samozatajan po pitanju je li trenutačno zaljubljen.

Linker
05. rujan 2024 11:08