RON LACH /PEXELS
KOLUMNA

Dnevnik jedne mame: znanost tvrdi da uredan dom dobro utječe na mentalno zdravlje, ali imam bolju ideju kako provesti vikend

Sunčana subota nakon kišnog tjedna zaslužuje poseban tretman: kućanski poslovi mogu čekati, vrijeme je za izlet u prirodu i delicije za kojima su ludi i klinci i mi roditelji.

Sunčana subota nakon kišnog tjedna zaslužuje poseban tretman: kućanski poslovi mogu čekati, vrijeme je za izlet u prirodu i delicije za kojima su ludi i klinci i mi roditelji.

Za sreću je doista potrebno malo. Primjerice pogled kroz prozor na prekrasni jesenski pejsaž i sunčano subotnje jutro, prvo lijepo nakon sivog i kišnog tjedna zbog kojeg smo se danima držali kuće, Netflixa i dekice. Sudeći po prognozi, kišobrane barem na neko vrijeme možemo pospremiti. Osjećam kako mi riječ „pospremanje” instant kvari dobro raspoloženje. Je li moguće da ću prvi lijepi vikend nakon tjedna kiše morati iskoristiti za trivijalnosti poput kućanskih poslova, kupovine dotrajalog školskog pribora (šestar mog školarca je negdje nestao u akciji) i kuhanja ručka? Dodatnu nervozu stvara mi zvuk usisavača koji dopire iz susjednog stana. Da, bilo bi poželjno i vrlo korisno baciti se na kućanske poslove za koje u tjednu nema vremena, čak su i znanstvena istraživanja pokazala da uredan i dobro organiziran dom pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Pa ipak, od ispeglane odjeće, čistih prozora i blistavih tanjura više me ispunjavaju trenuci provedeni s djetetom, po mogućnosti negdje daleko od gradske vreve. Sunčana subota je suviše vrijedan dar da bi ga se tako olako odrekli, kućanski poslovi mogu pričekati. Nakon što se moji mališan probudio, napravili smo plan: idemo na izlet u prirodu s prijateljima, a umjesto u blagovaonici, doručkovat ćemo u šumi.

image

Joel Jasmin/Unsplash

JOEL JASMIN/UNSPLASH

Bila je to najmudrija odluka koju sam donijela čitav tjedan. Cijelo smo prijepodne proveli uživajući u suncu i svježem zraku, složivši se kako je doručak puno ukusniji i zabavniji kad se jede vani. Zvijezde drvenog stola na koji smo naišli tijekom šetnje bile su naše najdraže Lino Njupalice: djeca su se bacila na pileću i pureću šunkicu i tuna paštetu s mliječnim namazom, koje sam servirala uz kuhana jaja, svježi kruh, voće i svježe cijeđene sokove, dok su odrasli najviše uživali u okusu pileće paštete i rajčicama, spoju koji mnoge od nas asocira na djetinjstvo.

image

Lino Njupalice pileća i pureća šunkica

MATEA BRAJDIC
image

Lino Njupalice tuna pašteta i pileća pašteta s mliječnim namazom

PODRAVKA
image

Omiljeni namazi za piknik u prirodi

PODRAVKA

Fini i brzo gotovi Lino snackovi ostavili su nam pregršt vremena da upijemo vjerojatno posljednje trenutke babljeg ljeta i još se jednom uvjerimo kako sreća doista jest u sitnicama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Podravka

Linker
09. listopad 2024 15:40