TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
Anti-age

Iva Jerković o starenju, zdravlju i njezi kože: "Sada pokušavam ispraviti greške minulog vremena"

Glumica zagrebačkog HNK otkriva nam kako brine o svojoj koži, koje su najveće greške koje je radila u mladosti i koji je najbolji savjet kojeg se drži već godinama.

Glumica zagrebačkog HNK otkriva nam kako brine o svojoj koži, koje su najveće greške koje je radila u mladosti i koji je najbolji savjet kojeg se drži već godinama.

"O anti-ageu sam uvijek razmišljala u odnosu na njegu kože. Krenulo je kada sam se krenula šminkati, dakle vrlo rano. Mama me naučila važnu lekciju - da nikada ne smijem leći sa šminkom", prisjetila se glumica Iva Jerković Oreški, s kojom smo porazgovarali o starenju, zdravlju i njezi kože, a kao sugovornica pridružila nam se i dermatovenerologinja Tanja Vrčić.

Iva Jerković, u svojoj je duhovitoj maniri s nama podijelila svoje iskustvo koje je preraslo u savjet mladim djevojkama.

"Kad bih mogla vratiti vrijeme, sigurno se ne bih „roštiljala”na plaži, u najgore moguće vrijeme. To smo moje prijateljice i ja redovito radile u srednjoj školi. Ne znam kako to netko može izdržati, to su nadljudski napori. Sada pokušavam ispraviti greške minulog vremena", kroz smijeh se prisjeća glumica koja je sa stručnjakinjom popričala o svemu što je važno za razumijevanje starenja kože.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Ono što je ključno je razumijevanje epigenetike jer pruža uvid u to kako izbor zdravijeg načina života, kao i optimiziranje rutine njege kože može imati pozitivan učinak na naše gene, pa čak i na to koliko mlado naša koža izgleda.

Što je epigenetika, u par osnovnih crta pojasnila nam je Tanja Vrčić.

"Epigenetika je mlađa grana biologija. Ona proučava utjecaj vanjskih faktora na ekspresiju gena. Znači kako okolina utječe na naše zdravlje, fiziologiju svih organa i kože", tvrdi doktorica, dermatovenerologinja.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Na zdravlje kože utječu mnogi faktori koje ako nismo tek trebamo osvijestiti.

"U kontekstu starenja kože, epigenetika nas je naučila prepoznati neke faktore koji pogoršavaju starenje kože. To je zagađenje zraka, izlaganje sunčevu zračenju, stres, neuredna prehrana, pušenje. Čini mi se da svatko od nas može prepoznati koji od tih vanjskih okidača treba maknuti od sebe da bi njegov organizam, njegove stanice, reagirali na pozitivan način – odnosno, da koža sporije ili ljepše stari. Mi sa svojim načinom života odnosno s promjenom loših životnih navika možemo utjecati na starenje i zdravlje kože. A u određenoj mjeri i cijelog tijela", tvrdi doktorica Vrčić.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Tijekom 15 godina epigenetskog istraživanja, znanstvenici iz Eucerina su identificirali sveobuhvatne epigenetske promjene koje se događaju tijekom starenja kože. 2010. godine, bili su među prvima koji su to postigli, što je rezultiralo dubljim razumijevanjem kako epigenetske promjene utječu na proces starenja kože. Tri godine kasnije, 2013., istražili su kako te promjene utječu na ekspresiju gena kože koristeći sekvenciranje transkriptoma, što je omogućilo detaljno mapiranje genetskih aktivnosti u odnosu na starenje. Nakon toga, razvili su ‘Age Clock‘ tehnologiju za stanice kože, patentiranu 2021. godine, koja im omogućuje precizno mjerenje biološke starosti kože.

Dosadašnja Eucerinova istraživanja epigenetike predstavljaju ključnu prekretnicu u anti-age njezi kože koja nam omogućava da identificiramo kako vanjski čimbenici utječu na genetske procese u koži, što je ključno za razvoj novih preparata koji mogu aktivirati tzv. „uspavane“ gene mladosti stanica kože i smanjiti vidljive znakove starenja. Integracija epigenetski aktivnog sastojka poput epicellina® u anti-age njegu podupire obnovu kože, čineći je sjajnijom i zategnutijom.

Ova otkrića obećavaju revolucionarne dermokozmetičke formulacije koje će transformirati način na koji se nosimo s procesom starenja kože, pružajući svima priliku da se osjećaju ugodno i samopouzdano u svojoj koži, bez obzira na dob.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Eucerinom

Linker
05. rujan 2024 11:12