NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
BEAUTY RECENZIJA

Kad stres učini svoje: Ispadanje kose šokiralo je našu novinarku, ali pronašla je spas u ovim proizvodima

S problemom ispadanja kose bori se 75 posto muškaraca i 25 posto žena, a s njime se ovog ljeta suočila i naša novinarka Ana Strizić. Donosimo vam njezino iskustvo - od prvih znakova pa do konačnog rješenja.

S problemom ispadanja kose bori se 75 posto muškaraca i 25 posto žena, a s njime se ovog ljeta suočila i naša novinarka Ana Strizić. Donosimo vam njezino iskustvo - od prvih znakova pa do konačnog rješenja.

Iako sam po malo čemu tipična žena i "ženske sitnice" si rijetko priuštim, ono u čemu sam redovita je svakako odlazak frizeru jednom tjedno. To si ne uskraćujem ni u ovo tmurno doba inflacije, kada su bojanje i šišanje zaista ozbiljan financijski pothvat. No, uredna i njegovana kosa meni je, kako bi se reklo, pola mentalnog zdravlja. Vjerojatno je to posljedica dugogodišnjeg bavljenja televizijskim poslom i bivanja ispred kamere jer sam gotovo 15 godina kosu prala kod kuće samo za vrijeme godišnjeg, a često ni tada. Sve se promijenilo početkom ljeta kada sam otišla na gotovo jednomjesečni godišnji odmor na jedan od naših otoka, gdje sam na usluge frizera mogla zaboraviti, a gdje sam se poželjela u potpunosti odmoriti od brojnih životnih stresova koji su mi obilježili prvi dio godine.

I dok sam ja opušteno odmarala, kupala se i čitala knjige s razbarušenom kosom punom soli, u mom životu se pojavio problem o kojem sam do tada samo slušala - ispadanje kose, dvije riječi koje izazivaju jezu kod svake žene. Najprije sam primijetila više vlasi nego inače na češlju, ali sve sam pripisivala ljetu, suncu i moru. No problem je iz dana u dan postajao sve gori - kosa je iza mene ostajala na jastuku, na podu, u umivaoniku - pa me u jednom trenutku uhvatila panika da ću do kraja ljeta ostati bez kose. Moje muke nastavile su se tijekom cijelog odmora, a panika me uhvatila u toj mjeri da sam odmah po povratku u Zagreb otišla na pregled kod dermatologa. Pretrage su pokazale da je sve u redu, s time da sam pazila i na prehranu, vježbala, a genetsku predispoziciju za ispadanje kose nemam. Čini se kako je u mom slučaju najveći faktor bio stres, prvenstveno jer sam taman prije godišnjeg završila dugotrajni i iscrpljujući proces prodaje svog stana i kupovine nove. Poznato je da je to jedan od najstresnijih trenutaka u životu, nakon gubitka važnih osoba, a ispred mene su još bili samo preseljenje i adaptacija stana. Čini se kako je zbog svega nastradala moja, do tada, zdrava i bujna kosa.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Naravno da mi je dermatologinja savjetovala da se prije svega riješim stresa - što je lakše reći, nego učiniti - a ja sam se odmah bacila na proučavanje proizvoda koji bi mi mogli pomoći s mojim problemom. Dermatologinja je savjetovala da koristim blagi šampon za šamponiranje, da malo stavim na pauzu bojenje kose te da prorijedim toplinsko stiliziranje, a opskrbila sam se i različitim dodacima prehrani koji bi trebali pomoći. No kada sam krenula u potragu za proizvodima za njegu našla sam se u kaosu jer na tržištu je ponuda zaista bogata. No, taman u to vrijeme novu liniju posvećenu kosi izbacio je dermokozmetički brend Pharmaceris, čiji je miceralni šampon za osjetljivo vlasište, koji je isprobala cijela redakcija jer je bio na dar uz naše izdanje Gloria Putovanja, dobio kultni status.

S obzirom na odlična iskustva s njihovim proizvodom, odlučila sam ponovno dati priliku tom brendu koji je nastao u laboratoriju svjetski poznate poljske kozmetičke tvrtke Dr. Irena Eris, a kod kojeg je naglasak na tome da ga razvijaju stručnjaci koji kombiniraju dermatološka rješenja s naprednim kozmetičkim formulama. Svi proizvodi testirani su od strane dermatologa te su klinički ispitani na nezavisnim istraživačkim institutima. S ovim su me jednostavno kupili pa sam odlučila na svojoj kosi isprobati sva tri njihova proizvoda iz linije za stimuliranje rasta kose - šampon, intenzivan tretman i piling vlasišta. I naravno, nakon dugo godina, počela kosu prati sama kod kuće.

image

Tri proizvoda iz linije za stimulaciju rasta kose brenda Pharmaceris

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Religiozno sam se pridržavala svih uputa, što je značilo da sam svaki dan koristila intenzivan tretman koji, zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka - prirodnog faktora rasta FGF te kompleksa kofeina - ima dvostruki učinak pa tako osim što sprječava opadanje kose, potiče i rast novih vlasi. Ja sam ga ujutro nanosila na suhu kosu, a navečer na mokru i tako posljednjih mjesec dana - koliko treba da se vide prvi rezultati.

image

Intenzivni tretman Pharmaceris u početku se nanosi dva puta dnevno - ujutro i navečer

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Kompleks utječe na korijen kose, poboljšava mikrocirkulaciju, usporava starenje vlasti te ubrzava njihov prirodni rast i produžuje životni vijek. Osim toga, stimulira gene neaktivnih folikula na proizvodnju novih vlasi zahvaljujući čemu se povećava volumen kose te smanjuje vidljivost vlasišta. Osim što sam morala svakog dana izdvojiti vrijeme da pažljivo nanesem tretman, ovaj proizvod mi nije stvarao nove probleme - odnosno nije mi mastio i otežavao kosu.

Uz intenzivan tretman, svakog drugog dana kosu bih oprala i šamponom koji također sadrži prirodni faktor rasta FGF i kofein, a ti isti sastojci nalaze se i u pilingu za vlasište, proizvodu s kojim sam se zaista prvi put u životu susrela. On me posebno oduševio jer imam masnu kosu sa suhim vrhovima te me često svrbi vlasište.

image

Šampon sam koristila svaki drugi dan

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Trihologija piling učinkovito uklanja sve nečistoće i keratinizirane naslage kože koje tvore takozvani kristalizirani sloj. Odčepljuje izlaze folikula dlake i vraća fiziološku ravnotežu vlasištu, što je, naučila sam, prvi bitan korak prema pravilnoj njezi vlasišta sklonom gubitku kose i peruti. Piling dubinski čisti vlasište i potiče apsorpciju aktivnih sastojaka sadržanih u drugim proizvodima za njegu vlasišta, te pospješuje njihovu učinkovitost.

image

Najviše mi se svidio piling za vlasište

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Pharmaceris proizvode koristim nešto više od mjesec dana i već sam zadovoljnija izgledom svoje kose, uostalom najbolje da prosudite sami. S obzirom na trenutačnu razinu stresa zbog adaptacije stana, čini mi se da sam u pravo vrijeme krenula s tretmanom.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Pharmaceris

Linker
14. listopad 2024 09:02