SHUTTERSTOCK
bakuchiol

Nježan, ali moćan: Sve o obožavanom sastojku koji slovi za prirodnu alternativu retinolu

Riječ je o sastojku koji nudi mogućnost pomlađivanja na mnogo nježniji način od klasičnog retinola, što ga čini odličnim izborom za sve one s osjetljivom kožom.

Riječ je o sastojku koji nudi mogućnost pomlađivanja na mnogo nježniji način od klasičnog retinola, što ga čini odličnim izborom za sve one s osjetljivom kožom.

Iako je starenje kože prirodan proces koji počinje padom proizvodnje kolagena - najzastupljenijeg proteina u našem tijelu, većina nas koristi svaku moguću priliku kako bismo, barem djelomično, usporili taj proces. Prvi simptomi vidljivi su kada naša koža počne mijenjati izgled i teksturu, odnosno postaje sve opuštenija, a javljaju se i prve, duboke bore. Upravo ovdje na snagu stupaju kozmetički preparati koji svojim sastavom pozitivno djeluju na našu kožu te usporavaju znakove starenja. U sebi imaju sastojke koji im u tome pomažu, a jedan od njih je bakuchiol. Iako tek rijetki za njega znaju, riječ je o prirodnom sastojku dobivenom iz sjemenki i lišća biljke Psoralea corylifolia, koja potječe iz Kine i Indije.

image
SHUTTERSTOCK

U posljednje vrijeme privlači veliku pozornost u beauty svijetu jer se smatra prirodnom alternativom retinolu, a mnogi ga nazivaju "biljnim retinolom". Iako su učinci na kožu slični, budući da je prirodan proizvod, nema nuspojava koje retinol često zna uzrokovati. Na kožu djeluje slično retinolu - potiče proizvodnju kolagena, poboljšava teksturu kože i smanjuje pojavu bora uzrokovanih starenjem. Međutim, za razliku od retinola, bakuchiol je mnogo nježniji prema našoj koži i manje je vjerojatno da će izazvati iritaciju ili crvenilo.

Osim toga što je nježan prema našoj koži, ostale prednosti bakuchiola u usporedbi s retinolom odnose se i na sigurnost korištenja tijekom trudnoće i/ili dojenja. Naime, ovo je jedan od malog broja sastojaka koji su bezopasni za trudnice i dojilje, a odlična je stvar što se bakuchiol može bez ikakvih problema koristiti i danju, dok se, naprimjer, retinol obično koristi samo noću zbog potencijalnog oštećenja kože. Isto tako, bakuchiol mogu koristiti svi oni koji imaju osjetljivu kožu, bez ikakvog straha od potencijalnih iritacija ili nekih drugih neugodnih nuspojava.

image
NIVEA

Ovaj se sastojak za pomlađivanje kože može pronaći u raznim proizvodima za njegu, uključujući serume, hidratantne kreme i njegujuća ulja za lice. Isti su rezultati koristi li se ujutro ili navečer, ali je važno postepeno ga uvoditi u skincare rutinu kako bi se izbjegle iritacije. Osim toga, potrebno je pozornost obratiti i na koncentraciju te započeti s onom najnižom, a onda s vremenom povećavati kako se koža privikava na sastojak. I to nije sve - bakuchiol možemo kombinirati s drugim hidratantnim sastojcima za lice kao što su vitamin C i hijaluronska kiselina, što će dodatno pojačati njegov učinak.

Jedan od brendova koji u svojoj ponudi imaju upravo proizvod za pomlađivanje s ovim sastojkom je njemački brend NIVEA. Naime, riječ je o inovativnom Cellular Expert Lift 3-zonskom serumu koji u sebi ima čak 10 puta veću koncentraciju spomenutog anti-age sastojka bakuchiola. Učinkovito je rješenje koje dubinski djeluje na staničnoj razini, a kao što mu i samo ime govori -namijenjen je nanošenju na lice, vrat i dekolte.

image

NIVEA Cellular Expert Lift 3-zonski serum

NIVEA

Što se tiče samog korištenja, i tu je zapravo vrlo jednostavan. Sve što je potrebno jest staviti ga na prethodno dobro i temeljito očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea, ujutro i navečer, a kako bi njegova učinkovitost bila još veća, iz poznatog brenda savjetuju da ga koristimo u kombinaciji s dnevnom, odnosno noćnom kremom iz iste NIVEA Cellular Expert Lift linije.

image

NIVEA Cellular Expert Lift serum, dnevna krema i noćna krema

NIVEA

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x NIVEA

Linker
10. listopad 2024 07:02