Od 9. do 13. travnja u Zadru traje Tuna, Sushi & Wine Festival, najdugovječnija gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija koju s partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra. Festival je od svog početka 2015. godine bio jedinstven događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture, most između ove dvije udaljene države te uzgajivača tune i bijele ribe sa zadarskog područja.
Zadar je, naime, hrvatsko središte uzgoja ribe jer su na njegovom području tri najveće tvrtke za uzgoj i izvoz tune u Hrvatskoj - Pelagos Net farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njeni uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju. Peti partner Festivala je zadarska tvrtka Marikomerc, jedan od najvećih distributera ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj.
Festival se odvija u dvije cjeline i na dvije lokacije. Prva je open air cjelina koja se odvija na Trgu Petra Zoranića. U pripremu jela u velikoj street food kuhinji tijekom svih pet dana festivala uključeno je nekoliko zadarskih restorana i poznatih chefova, poput prvog azijskog restorana u Zadru Maguro, nešto mlađeg, ali izuzetnog popularnog Antiquusa, te etablirani chefovi Saša Began iz Labraxa i Tomislav Karamarko, koji trajno surađuje s tvrtkom Marikomerc. Tu je i mladi zagrebački sushi majstor, Mladen Križanović koji redovito surađuje s Cromarisom. Svi oni pripremaju neka od jela japanske kuhinje, ali i fuzijske kombinacije azijske i mediteranske gastronomije. Svaku se večer pod festivalskim šatorom odvija kakav dobar koncert, pa su prvog dana, primjerice, nastupile sestre Husar.
I na kraju u subotu treba istaknuti i atraktivni Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima.
Druga, koncepcijski drugačija cjelina održat će se u klubu Arsenal biogradske Ilirije. Središnji događaj festivala je velika gala večera, koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova. Dvoetažni klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih programa.
Na katu Arsenala odvijat će se eksluzivnija služena večera, zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na Festivalu nakon što mu je glavna ‘osoba za vezu‘ između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture. A Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko jednog davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem. Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.
Na katu Arsenala masterchef Akinuki će sa svojim kuharima pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao platno slavnog slikara. Glavno jelo bit će kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća.
Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.
Čak će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u parteru. Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.
Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića. Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.
Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.
Cijena ulaznice za služenu večeru na katu Arsenala je 80 eura, a prodaju se putem Ilirijine centralne prodaje slanjem upita na email reservations@ilirijabiograd.com ili na tel. 023 383 556.
Ulaznice za parter stoje 35 eura i također su dostupne su na stranici Ilirija Travel te na servisima Eventim i Entrio.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....