Lana Del Ray

 XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
U problemu su

Financijski udar za Coachellu: Lana Del Rey prekršila važno pravilo, stigla kazna od 26.000 eura

Slavna pjevačica nije poštivala dogovor koji organizatori festivala imaju s gradom u kojem se održava pa je na njih spala pozamašna novčana kazna.

Slavna pjevačica nije poštivala dogovor koji organizatori festivala imaju s gradom u kojem se održava pa je na njih spala pozamašna novčana kazna.

Festival Coachella jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih glazbenih festivala na svijetu. Održava se svake godine u gradu Indio u Kaliforniji, obično tijekom dva vikenda u travnju. Poznat je po raznolikom glazbenom programu, umjetničkim instalacijama, modnim izričajima, ali i općenito kao mjesto gdje se susreću poznate osobe. Vrijeme trajanja festivala veselje je za stotine tisuća obožavatelja koji zajedno vibriraju uz svoje omiljene izvođače, no ipak postoje pravila kojih se nakon što stanu na pozornicu moraju pridržavati. Ako se ta pravila prekrše, to će ih skupo koštati, a najnoviji primjer je onaj popularne pjevačice Lane Del Rey.

Pjevačica je, naime, pjevala 13 minuta duže od predviđenog vremena te je tako prekršila dogovor koji Coachella ima s gradom Indiom, a organizatori će za to morati platiti 28 tisuća dolara, odnosno 26 tisuća eura. Inače, za prvih pet minuta prekršenog dogovora organizatori moraju platiti 20 tisuća dolara, a za svaku sljedeću minutu po tisuću dolara. Najveći američki festival i prošle je godine platio paprenu kaznu jer su koncerti trajali nakon 1 u noći. Po ranije spomenutom ugovoru iz 2013. između organizatora i grada Indio, kao i u slučaju prekoračenja trajanja izvedbe, isto pravilo vrijedi i za prekoračenje buke - prvih pet minuta prekoračenja organizatore košta 20 tisuća dolara, a onda svaka kasnija minuta duže po tisuću dolara. S obzirom da su sve tri noći između 14. i 16. travnja koncerti trajali duže, i to redom 25 minuta u petak, 22 minute u subotu i 25 minuta u nedjelju, to je organizatore koštalo sve skupa 110 tisuća eura.

Pravila za izvođače na Coachelli mogu varirati ovisno o specifičnim zahtjevima i smjernicama festivala za tu godinu pa je važno da izvođači budu upoznati s svim relevantnim informacijama i pravilima prije nastupa. Moraju poštovati vremenski raspored nastupa koji im je dodijeljen, duljinu nastupa (svaki izvođač obično ima određeno vrijeme koje može provesti na pozornici), tehničke zahtjeve koje moraju unaprijed dostaviti, moraju poštovati sigurnost i red, voditi računa o ponašanju na pozornici, poštovati pravila o fotografiranju i snimanju, kao i o interakciji s publikom. Zabavu je teško ograničiti silnim pravilima pa je tako i Del Rey očito ponijela atmosfera, no obožavatelji su je ishvalili zbog nezaboravnog nastupa. Izvela je 19 pjesama i oduševila sve prisutne pa će joj i organizatori možda oprostiti ovaj udarac po džepu.

Linker
04. svibanj 2024 15:44