Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade proglašeni su laureti izbora Dobri restorani, koje je 2012. godine pokrenula Dobra hrana, magazin Nedjeljnog Jutarnjeg, a svečanu dodjelu nisu propustila brojna imena iz svijeta gastronomije, ali i brojni poznati.
Voditeljica Antonija Blaće sa suprugom Hrvojem Brlečićem, voditeljica Mia Kovačić, glumac Rene Bitorajac sa suprugom Anom i brojni drugi stigli su na dodjelu nagrade Dobri restorani gdje su odabrani najbolji od najboljih s gastro scene.
Ove su godine nagrađeni restorani podijeljeni u četiri kategorije: restorani visoke kuhinje, hotelski restorani visoke kategorije, tradicionalni restorani i restorani kreativne urbane kuhinje. Osim toga, proglašen je i restoran prijatelj vina, koji se ističe posebno kvalitetnom vinskom listom i servisom, a uz prva mjesta u restoranskim kategorijama najviše se iščekivalo proglašenje chefa godine. Nova nagrada izbor najboljeg mladog chefa nazvana je “Andrej Barbieri” u spomen na chefa koji je obilježio dobar dio povijesti moderne hrvatske gastronomije.
Nagradu Grand Prix za višegodišnju izvrsnost osvojio je restoran Pelegrini, dok je chefom godine proglašen Tvrtko Šakota koji je zagrebačku gastronomsku scenu prodrmao otvaranjem restorana Nav. Prvi laureat nagrade “Andrej Barbieri” je mladi i talentirani Bruno Vokal iz dubrovačkog Restauranta 360, koji u svojoj biografiji već ima upisan restoran s tri Michelinove zvjezdice iako mu je tek 25 godina.
U kategoriji kreativne urbane kuhinje slavila su čak dva splitska bistroa: Corto Maltese proglašen je najboljim, dok je Bokeria Kitchen & Wine na trećem mjestu. Između njih, na drugome mjestu, smjestio se zagrebački Brokenships pod kuharskom palicom Matije Jagića. Od tradicionalnih restorana najboljim je proglašen Alla Beccaccia, od hotelskih restorana visoke kategorije najbolji je Zinfandel´s koji vodi chefica Ana Grgić, dok je od restorana visoke kuhinje nagrada otišla paškom Boškincu.
Pogledajte tko je sve nagrađen u izboru Dobri restorani.
Grand prix za višegodišnju izvrsnost: Pelegrini
Restoran Prijatelj vina: Restaurant 360
Nagrada “Andrej Barbieri” za najboljeg mladog chefa: Bruno Vokal, Restaurant 360
Chef godine: Tvrtko Šakota, Nav
Kategorija kreativne urbane kuhinje
1. Corto Maltese
2. Brokenships
3. Bokeria
Tradicionalni restorani
1. Alla Beccaccia
2. Terbotz
3. Johnson
Hotelski visoka kategorija
1. Zinfandel´s
2. Alhambra
3. Wine Wault
Visoka kuhinja
1. Boškinac
2. Restaurant 360
3. Draga di Lovrana
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....