Emmanouil Karalis

 JOSIP BANDIĆ CROPIX
ATLETSKI MITING

Završio 74. Hanžekovićev memorijal: Oboreno je 8 rekorda mitinga

Na ovogodišnjem izdanju međunarodnog atletskog mitinga u Zagrebu od ukupno osam postavljen je i jedan hrvatski rekord.

Na ovogodišnjem izdanju međunarodnog atletskog mitinga u Zagrebu od ukupno osam postavljen je i jedan hrvatski rekord.

Ovogodišnji Hanžekovićev memorijal, poznat i kao Hanžek, ponovno je dokazao da je vrhunsko sportsko događanje na kojemu se obaraju svjetski rekordi i sudjeluju ponajbolji sportaši današnjice. Nažalost, za našu najbolju bacačicu diska Sandru Elkasević ponovno se pokazala kobnom aktualna olimpijska pobjednica Allman koja ju je pobijedila s razlikom od 71 centimetra. Sandra je, naime, bacila disk na 67.12 metara, a Allman na 67.83 cm.

image

Sandra Elkasević

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Valarie Allman

GORAN MEHKEK CROPIX
image

Ana Hanžeković Krznarić, Tomislav Tomašević, Sandra Elkasević

JOSIP BANDIć CROPIX

Uspješan je bio i naš mladi Roko Farkaš koji je oborio hrvatski rekord. Pretrčao je 200 metara za 20.67 sekundi čime je za tri stotinke oborio vlastiti rekord. Tim rezultatom zauzeo je sedmo mjesto, dok je Amerikanac Erriyona Knightona s rezultatom od 19.93 sekunde pobijedio i ostvario za samo pet sekundi slabiji rezultat od sjajnog rekorda mitinga Ramila Gulijeva.

image

E. Knighton

JOSIP BANDIĆ CROPIX
image

Roko Farkaš

JOSIP BANDIĆ CROPIX

Amerikanac Ryan Crouser bacio je u subotu kod Fontana kuglu do 22.93 metara, a njegovom odličnom rezultatu pridružili su se kao novi rekorderi mitinga Kenijka Nelly Chepchirchir na 800 metara, Jamajčanka Stacey Ann Williams na 400 metara, Talijanka Sintayehu Vissa na 1500 metara, Kanađanin Marco Arop na 1000 metara, Belgijanac Isaac Kimeli na 2000 metara, Kenijac Leonard Kipkemoi Bett na 3000 metara sa zaprekama te Grk Emmanouil Karalis u skoku s motkom.

image

Emmanouil Karalis

JOSIP BANDIĆ CROPIX

Kanađanin Arop pokušao je oboriti 25 godina star svjetski rekord u disciplini koja se rijetko održava na 1000 metara, no s vremenom 2:13.13 minuta zaostao je za 1.17 sekundi za rekordom Kenijca Noaha Ngenyja. Belgijanac Kimeli sa 4:54.29 minuta postavio je novi rekord mitinga. Slavio je i Kenijac Bett koji je na 3000 metara sa zaprekama sa 8:06.33 minuta za više od pet sekundi oborio dosadašnji rekord mitinga kojega je 12 godina držao njegov sunarodnjak Jairus Kipchoge Birech.

image

Natko Bošnjak, projektni menadžer ovogodišnjeg 74. Memorijala Borisa Hanžekovića i Ana Hanžeković Krznarić

VANESA PANDŽIĆ/ CROPIX

Velike uspjehe postigle su i srednjoprugašice - Chepchirchir je na 800 metara trčala točno 1:57.00 minuta čime je za 51 stotinku srušila 26 godina stari rekord mitinga Jelene Afanasjeve, dok je Vissa sa 3:58.33 minuta postala prva koja je 1500 metara u Zagrebu svladala za manje od četiri minute. Jamajčanka Williams je s okruglih 50.00 na 400 metara za osam stotinki nadmašila dosadašnji rekord mitinga sunarodnjakinje Rosemarie Whyte.

Grk Emmanouil Karalis pobjedio je u skoku s motkom sa 5.88 metara, što je za centimetar više od tri godine starog rezultata Amerikanca KC Lightfoota. Karalis je tu visinu preskočio iz trećeg pokušaja i tako oteo pobjedu Amerikancu Sam Kendricksu, a uzbudljivo je bilo i na natjecanjuu kopljašica u kojem je slavila 20-godišnja Adriana Vilagroš s novim rekordom Srbije od 65.64 metara ispred Čehinje Petre Sičakove koja je u zadnjoj seriji sa 60.91m preskočila hrvatsku rekorderku Saru Kolak koja je ostala treća sa 60.23m.

image

Sara Kolak

GORAN MEHKEK CROPIX

Japanac Rachid Muratake pobjednik je ovogodišnjeg izdanja Memorijala Boris Hanžeković, utrke na 110 metara s preponama. Muratake je uspio zadržati prednost do samoga kraja i odnio je pobjedu s vremenom 13.14 sekundi. Drugo je mjesto zauzeo olimpijski doprvak iz Pariza Amerikanac Daniel Roberts sa 13.18, dok je olimpijski pobjednik iz Tokija otprije tri godine i pobjednik lanjskog izdanja memorijalne utrke Jamajčanin Hansle Parchment bio treći sa 13.25.

image

Tonči Glavina,Ana Hanžeković Krznarić i Tomislav Tomašević

GORAN MEHKEK CROPIX
Linker
09. rujan 2024 22:23