Umjetnička direktorica kazališta Mala scena Buga Marija Šimić predstavlja deserte po svojoj mjeri - koji su jednostavno za pripremi i, zajedno s pečenjem, gotovi za sat vremena.
"Moje svakodnevno kuhanje slično je onom glavne junakinje u našoj predstavi "Debela", koja je "ekspert u šuć-muć pa prolij kuhinji". Slana jela, naime, na brzinu improviziram od onoga što imam u hladnjaku", smije se svestrana Buga Marija Šimić (26), operna pjevačica, glumica i umjetnička direktorica zagrebačke Male scene. Buga je prva među kazalištarcima doskočila problemu zatvorenih vrata kulturnih ustanova u doba epidemije koronavirusa pa je njeno dječje kazalište prikazivalo online predstave koje su se igrale uživo.
A za vrijeme rada od kuće najviše je uživala u činjenici da je nakon dugo vremena s njom njezin dečko, operni pjevač Toni Nežić, koji je od prošle jeseni na usavršavanju u milanskoj Scali, do daljnjeg zatvorenoj zbog pandemije. Kako oboje vole fino i puno jesti, kad je o kuhanju riječ, ravnopravno su se podijelili: Toni je majstor u spravljanju slanih jela, dok je Buga zadužena za kolače.
"Ozbiljnije sam počela kuhati kada sam nakon Muzičke akademije otišla na usavršavanje u Švicarsku gdje su restorani vrlo skupi pa kao studentica i nisam imala velikog izbora. No, kako obožavam slatko, za njega ću se i više potruditi, ali ti kolači moraju biti gotovi za maksimalno sat vremena, i to zajedno s pečenjem jer nemam previše strpljenja", kaže Buga kojoj je najdraži kolač biskvit od jogurta s voćem. Ta je slastica, kaže, po njenoj mjeri jer je ukusna, brzo je gotova, a i vrlo je jednostavna jer se svi sastojci mjere čašom od jogurta.
"Zasad se još ne usudim peći kompliciranije kolače jer oni zahtijevaju veliku preciznost i puno vremena, već tih desetak u kojima sam se izvještila. Ako poželim nešto slatko na brzinu, onda ispečem palačinke, a dan najradije završavam čašom toplog mlijeka s medom i cimetom".
Čokoladni Fudgy Brownie
Sastojci
- 225 g čokolade za kuhanje
- 12 žlica rastopljenog maslaca
- 220 g šećera
- 2 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 95 g brašna
- 30 g kakao praha
- prstohvat soli
Priprava
Čokoladu nasjeckati na manje kockice i pola količine otopiti na pari. U zdjeli izmiksati maslac i šećer. Dodati jaja i ekstrakt vanilije te sve tući pjenjačom, dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Potom pjenjačom umiješati otopljenu i ohlađenu čokoladu. Zatim špatulom umiješati brašno, kakao prah i malo soli. Ne previše miješati kako bi tekstura smjese ostala rahla. Na kraju umiješati kockice čokolade. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
Biskvit s trešnjama
Sastojci
- čaša jogurta
- 1 i pol čaša šećera
- 2 jaja, pola čaše ulja
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- šećer u prahu
- voće po želji (najbolje iz konzerve)
Priprava
Sve sastojke staviti u zdjelu i miksati dok se ne dobije ujednačena smjesa malo gušće konzistencije. Namazati protvan maslacem, izliti smjesu u kalup za pečenje te po površini rasporediti voće. Ako je iz konzerve, potrebno ga je prvo ocijediti. Peći pola sata na 180 stup-njeva. Kada se kolač ohladi, posuti ga šećerom u prahu.
Čitajte i:
Raj za ljubitelje tjestenine: Probajte suzdržati zazubice na ponudu neobičnog street fooda u Zagrebu
Vratio se iz Škotske pa otišao u Dalmaciju! Mate Janković svojom gastro ponudom osvaja Makarsku
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....