Proteklih tjedana za popularnog splitskog chefa nije bilo odmora. Možda nije radio u kuhinji mnogima omiljenog ribljeg restorana na Palmižani, ali zato iz svoje kuhinje nije često izlazio. Samo za Gloria.hr otkrio je koje je to jelo koje uvijek s radošću iznova skuha, a pohvalio nam se i jednom ekskluzivom...
Već kroz koji dan proslavljeni chef rodni će Split zamijeniti Palmižanom, a prije nego što zagospodari kuhinjom tamošnjeg ribljeg restorana Laganini, koji je zahvaljujući njegovim delicijama postao svjetski poznat, otkrio nam je jedan od svojih omiljenih recepata za slastan proljetni ručak. I što nije manje važno - riječ je o jelu koje ne iziskuje puno novca, a s lakoćom će ga pripraviti i neiskusne kuharice.
PROBAJTE MU ODOLJETI: POGLEDAJTE VIDEO RECEPT CHEFA ZIROJEVIĆA
Pred dugogodišnjim chefom restorana u mondenoj uvalici na Paklenim otocima jedno je od najuzbudljivijih ljeta. Proteklih je mjeseci, naime, osmislio hrpu novih recepata te jedva čeka da ih iskušaju njegovi gosti - među kojima su, podsjetimo, bili i Bono Vox - vokal grupe U2, pjevačica Beyonce, ali i brojni glumci, predsjednici, svjetski biznismeni...
Zirojević nam je priznao da ga je za većinu tih recepata nadahnuo Facebook projekt "Chef kuha doma" koji je proljetos pokrenuo sa zagrebačkim chefom Matom Jankovićem i još nekoliko kolega. Stranica je u samo par tjedana postala omiljeno virtualno okupljalište gurmana, pa dečki i za ovo ljeto pripremaju brojna iznenađenja kao što je Zirojević online hit - rižot s dimljenim školjkama i karameliziranim sladoledom od sira.
Osim vrijednih kulinarskih naputaka simpatični kuhar otkrio nam je da je i sve bliži ostvarenju svog dugogodišnjeg sna - o vlastitom restoranu koji planira otvoriti iduće godine.
Gratinirana piletina s keljom
SASTOJCI:
- 4 batka i zabataka
- 20 dag kelja (ili nekog drugog zelenila poput blitve i špinata)
- 2 režnja češnjaka
- 2 dl mlijeka
- 2 dag glatkog brašna
- malo maslaca
- malo maslinovog ulja
- muškatni oraščić
- velika žlica krušnih mrvica
- parmezan po želji
- cherry rajčice za dekoracije
- sol i papar
PRIPRAVA:
Za spraviti bešamel (kojim se prelije piletina) u dubljoj posudi rastopiti maslac, dodati brašno te na kraju toplo mlijeko. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Začiniti muškatnim oraščićiem, solju i paprom te po želji parmezanom. Kad je smjesa dovoljno gusta, maknuti je s vatre.
U zasoljenu i uzavrelu vodu ubaciti listove kelja. Kuhati par minuta te kelj procijediti, a zatim ga nožem usitniti. Blanširani i ustinjeni kelj kratko kuhati na maslinovu ulju s malo maslaca na kojem se prethodno pirjao češnjak. Opet začiniti solju i paprom.
Piletini odstraniti kožicu, a nakon što se posoli kratko je popržiti s obje strane. Prženu piletinu staviti u psudu za pečenje (dno se može pokriti papirom za pečenje), na nju zatim složiti kelj, a potom sve preliti bešamelom. Na kraju posuti s krušnim mrvicama i po želji sirom. Peći 10-tak minuta na 200°C.
Dobar vam tek!
POGLEDAJTE I:
VIDEO | Divlje, a ukusno: David Skoko skuhao nam je jelo koje smo odmah poželjeli isprobati
VIDEO | Chef Goran Kočiš samo je za nas pripremio svoje posljednje jelo u pregači kultnog Noela
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....