Zagrepčanka će uz Tomislava Gretića i Ivana Vrbanca mentorirati mlade kuhare u novom RTL-ovom showu "Hell‘s Kitchen Hrvatska".
Tridesetjednogodišnja Zagrepčanka Ivana Bekavac javnosti je poznata po zagrebačkom bistrou Kut koji je uspješno djelovao u Varšavskoj ulici, ali i kao dobitnica nagrade "Andrej Barbieri" za kuharsku nadu 2020. godine. Ivana je sada prihvatila novi izazov i s chefom Ivanom Vrbancem bit će sous-chef Tomislavu Gretiću i mentorirat će mlade kuhare u novom RTL-ovom showu "Hell‘s Kitchen Hrvatska" koji počinje s prikazivanjem 31. siječnja. Tri godine provela je na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America u New Yorku, a trenutno osim mentoriranja priprema i novi projekt potpuno drugačijeg koncepta kojeg namjerava otvoriti. Riječ je o fuziji dnevne kavane, noćnog bara i cvjećarnice. S Ivanom smo porazgovarali o novom projektu, ali i o njezinoj ljubavi prema kuhanju i privatnom životu.
Kako se rodila vaša strast prema kuhanju? Jeste li već od malih nogu znali da se upravo time želite baviti kad odrastete?
- Imam mnogo interesa i puno me stvari zanima. Nisam odmalena imala jasnu viziju što želim biti. U životu sve radim punim srcem, a kuhat ću dok god ta ljubav i strast ne prerastu u posao, a ne poziv.
Koje vam je omiljeno jelo? Kakvu kuhinju najviše preferirate?
- Nemam jedno omiljeno jelo. Za par minuta idem u kineski restoran, pa je to za mene danas omiljena kuhinja.
Kojih pet namirnica uvijek imate u svome hladnjaku?
- Rakija, tofu, jaja, sriracha, špinat.
Sjećate li se prvog jela koje ste pripremili i kako je to izgledalo?
- Mami sam napravila tortu konzistencije kamena od vode i brašna. Bila sam ponosna, ona je ostala gladna.
Trenutno pripremate novi zanimljivi projekt i potpuno novi koncept – fuziju dnevne kavane, noćnog bara i cvjećarnice. Možete li nam reći nešto više o tome, kako ste došli na tu ideju?
- Na ideju sam došla prije desetak godina dok sam s prijateljem išla na proputovanje autom Kalifornijom, u San Diegu sam vidjela nešto slično, a sada je došao savršen moment da to i realiziram.
Imali ste prilike kuhati vani i kod nas. Možete li napraviti nekakvu usporedbu - koje su sličnosti, a koje razlike?
- Hrana je svugdje samo hrana, a radeći vani imala sam puno više prilika učiti od vrhunskih kuhara i upijati znanja do kojih bi teže došla da nisam živjela izvan Hrvatske.
U showu ‘"Hell‘s Kitchen Hrvatska" imat ćete priliku mentorirati mlade zaljubljenike u gastronomiju s glavnim chefom kuhinje Tomislavom Gretićem. Kako je raditi s njim?
- Chef Tom Gretić je prije svega čovjek velikog srca koji nesebično dijeli svoje znanje, a ja ga još više cijenim jer je nakon toliko desetljeća provedenih u kuhinji i dalje zadržao ljubav i strast prema kuhanju.
Što je, po vašem mišljenju, glavni preduvjet za posao chefa?
- Spremnost na stalna odricanja, volja za timskim radom i dobar balans između ega i poniznosti.
Kako izgleda vaš dan kada niste na radnom mjestu? Što najviše volite kuhati kod kuće?
- Privatno ne kuham puno. Ne zato što ne volim, već fokus volim stavljati na svoju obitelj i prijatelje i biti prisutna u njihovom društvu. Jednako rijetko kuham s prijateljima, okupimo se oko stola i uživamo skupa.
U čemu pronalazite inspiraciju za svoju kuhinju i jela koja stvarate?
- Često sanjam hranu, spajam nespojivo i inspiriram se stalnim letovima što dalje u nepoznate krajeve te spontano dobivam inspiracije.
Postoji li u vašem kulinarskom rječniku riječ "nespojivo"? Koje je najneobičnije jelo koje ste napravili?
- Sve je spojivo ako kuhar pravilno barata tehnikama kuhanja i ima dobru paletu. Paleta i izbalansiran tanjur dijelom dolaze od talenta, ali najviše kroz godine rada i izlaganja novim kuhinjama. Moj karakter je vrlo neobičan i nesvakidašnji pa su jednako tako i jela koja podijelim s ljudima možda sastojcima svakidašnji, ali uvijek izazovu snažnu reakciju.
Tri godine proveli ste na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America u New Yorku. Što ste tamo naučili, kako je bilo?
- Predivne tri godine života provela sam s kolegama koji su imali jednaki interes kao i ja - glad za novim znanjima, okusima i dokazivanjem u kuhinji. Naučila sam da me jedino predanost i rad dovode do rezultata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....