VLADO KOS CROPIX
odlazak bećara

Emotivni oproštaj Domagoja Vide od Vatrenih: Ovacije s tribina i suze sinčića Davida

Maleni David koji je dan ranije proslavio rođendan, stajao je uz svog tatu na travnjaku stadiona u Osijeku kada se naš slavni nogometaš i službeno oprostio od igranja za reprezentaciju.

Maleni David koji je dan ranije proslavio rođendan, stajao je uz svog tatu na travnjaku stadiona u Osijeku kada se naš slavni nogometaš i službeno oprostio od igranja za reprezentaciju.

Sinoć se Domagoj Vida, jedan od najsimpatičnijih domaćih nogometaša i službeno oprostio od Hrvatske nogometne reprezentacije za koju je igrao punih 14 godina i odradio 105 nastupa. O rastanku s vatrenima Vida je krajem srpnja obavijestio javnost pismenim putem, a sinoć se u Osijeku gdje je i započeo karijeru, prije početka utakmice u Opus Areni između Hrvatske i Poljske oprostio i od svojih vjernih navijača koji su ga ispratili ovacijama. Na travnjaku su ga ispratili Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i Stipe Pletikosa, tehnički direktor reprezentacije koji su mu uručili uručen dres s brojem 105, kao i uokviren dres s njegovim brojem 21. Emotivnoj ceremoniji na travnjaku prisustvovao je i Vidin sin David koji slika i prilika svog tate pa čak sada obojica imaju i jednako dugu plavu kosu. David je dan ranije proslavio deveti rođendan, a na tatinom oproštaju od Vatrenih nije mogao suspregnuti emocije pa se rasplakao. Njega smo kao trogodišnjaka uz mamu Ivanu vidjeli i na tribinama na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji pa 2022. u Kataru gdje je s ostalom djecom nogometaša istrčao i na teren kada su naši reprezentativci primali brončane medalje.

image

U Osijeku, gdje je i započeo karijeru, Vida se oprostio od reprezentacije

VLADO KOS CROPIX

Domagoj Vida rodom je iz Donjeg Miholjca, nogometom mu se bavio i otac Rudika Vida, nogometaš je i brat Hrvoje pa će vjerojatno obiteljskim stopama i maleni David. Domagoj je svojom odlukom da napusti reprezentaciju rastužio brojne navijače, ali i suigrače jer osim što je bio vrhunski igrač na terenu, bio je i najbolji je zabavljač izvan njega, onaj koji će uvijek prvi započeti slavlje i pjesmu, ali i onaj koji je u reprezentaciju unosio optimizam nakon poraza. Najveći bećar u reprezentaciji, veliki je emotivac, pravi Slavonac široke duše što se najbolje vidi i u pismu koje je objavio povodom odlaska iz reprezentacije.

image

Luka Modrić i Domagoj Vida više od desetljeća obilježili su zlatno doba reprezentacije

ATTILA KISBENEDEK AFP

"Kada sam tog 23. svibnja 2010. godine pred svojom obitelji, prijateljima i mojim Slavoncima debitirao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, mislio sam da sam ostvario svoj nogometni san. Nešto više od 14 godina kasnije, znam da je to bio samo početak najljepše priče u mojem nogometnom životu. I koliko god ove riječi bilo teško izreći, napisati ili sročiti jer se teško odvojiti od nečega što ti toliko znači, lakše je kada znam koliko sam bogatiji zbog svega što sam doživio.Čast je i da jednom u karijeri odjenete najljepši dres na svijetu i predstavljate svoju domovinu.‘‘, napisao je Vida u svom podužem obraćanju javnosti te završio s posvetom obitelji. ‘‘Hvala ocu što me uveo u nogomet, obitelji, prijateljima i svim trenerima na podršci i svemu što su me naučili u karijeri. Igranje za reprezentaciju je sreća, ponos, čast, privilegija... Ali sve to dolazi i s jednom visokom cijenom, koju plaća - obitelj. I stoga najvažnija zahvala ide mojoj supruzi Ivani i sinu Davidu koji su mi najveća podrška, utjeha i oslonac, a koji su puno ovog reprezentativnog vremena proveli bez mene. Sretan sam što sam najljepše trenutke mogao dijeliti s njima i radujem se dodatnom vremenu koje ćemo sada provesti zajedno."

image

Doček Domagoja Vide nakon svjetskog privenstva u Rusiji u njegovom rodnom Donjem Miholjcu 2018.

VLADO KOS/CROPIX

A 35- godišnji Domagoj Vida nikada nije skrivao koliko mu znači supruga Ivana, rođena Metkovka, diplomirana ekonomistkinja i bivša Kraljica Hrvatske s kojom je u vezi od 2012.

Sin David rodio im se 2015., par se vjenčao 2017. u Umagu, a uoči vjenčanja Ivana je rekla kako je pronašla onog pravog.

Ona inače izbjegava medije u velikom luku, ali je jednom za Gloriju izjavila o svom dragom: "Jako je dobar, pozitivan i brižan. Drži me kao kap vode na dlanu, brine se o svemu i sve ga zanima. Stalno mi govori da ne zovem mamu ako mi nešto ustreba, nego njega. Znam da se o njemu svašta priča, da je ovakav i onakav... Moje mišljenje o Domagoju nikakve priče ne mogu promijeniti. Meni je najvažnije da mi veza štima i da nam je lijepo zajedno."

Ove godine Ivana je na velikoj fešti uz brojne prijatelje proslavila trideseti rođendan, a s pozornice na kojoj su nastupao bend kao i srpska zvijezda Ana Bekuta, svom dragom je poručila: "Beskrajno hvala mom suprugu zbog kojeg živim svoju bajku, volim te, ljubavi."

image

Na vjenčanju mame i tate najveseliji uzvanik bio je maleni David

GORAN ŠELEBIć/CROPIX

Nema sumnje da će par sada imati više vremena za sebe i svog preslatkog mališana, iako za njega oproštaj od reprezentacije ne znači i oproštaj od nogometa. Trenutno igra za grčki klub AEK Atena, ali obitelj je ionako naviknuta mijenjati adrese i države jer je Domagoj do sada igrao za zagrebački Dinamo, njemački Bayer Leverkusen, turski Beşiktaş, a upoznali su se kada je igrao za ukrajinski Dinamo Kijev.

No iako ga je karijera vodila na razne strane svijeta, Vida je jako vezan za svoju Slavoniju pa je dio zarade uložio i u farmu crnih slavonskih svinja u mjestu Cret Viljevski kraj Donjeg Miholjca koju vode njegovi prijatelji iz školskih klupa Luka Mandić te braća Dragan i Dimitrije Simonović.

"Jednostavno, osjećam da trebam pomoći ljudima i svome kraju. Sretan sam što su mi oni prijatelji. U životu trebaš biti hrabar i moraš dati da bi ti se vratilo."

image

Vida je kao član reprezentacije dobio i odlikovanje od
Predsjednika Republike Hrvatske

RANKO SUVAR CROPIX
Linker
09. rujan 2024 13:44