Miley Cyrus je neugodno iznenađena zbog dosad nezabilježene tužbe
 

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
Nova optužba

Je li hit Miley Cyrus kopija pjesme njezinog slavnog kolege? Zbog svojevrsne ženske himne pjevačica mora na sud

Američka tvrtka Tempo Music Investments podigla je tužbu protiv pop zvijezde jer je navodno plagirala pjesmu Brune Marsa "When I Was Your Man".

Američka tvrtka Tempo Music Investments podigla je tužbu protiv pop zvijezde jer je navodno plagirala pjesmu Brune Marsa "When I Was Your Man".

Hit "Flowers", koji je prošle godine osvojio glazbene top ljestvice i postao svojevrsna ženska himna, mogao bi skupo koštati Miley Cyrus. Tužila ju je američka tvrtka Tempo Music Investments zbog povrede autorskih prava pjesme Bruna Marsa "When I Was Your Man", ali ne i sam glazbenik. Problem je u tome što je Mars prodao dio autorskih prava za svoje pjesme, a među njima je i naslov "When I Was Your Man" o kojem sada odlučuje spomenuta tvrtka.

Čini se da su procijenili da sličnost Grammyjem nagrađenog hita Miley Cyrus i pjesme Bruna Marsa nije slučajna i odlučili istjerati pravdu na sudu zbog "namjernog kopiranja". S obzirom na to da je pop zvijezda svoj hit "Flowers" napisala s američkim tekstopiscem Aldaeom (pravim imenom Gregory Hein) te američkim glazbenim producentom Michaelom Pollackom, očekuje se da bi tužba investicijske tvrtke u glazbenoj industriji mogla biti uperena i protiv njih. Međutim, Tempo Music Investments po tom pitanju još se nije oglasio, piše Daily Mail.

Umjesto njih optužili su zbog plagijata producente Miley Cyrus, Kida Harpoona i Tylera Harpera i njezinu izdavačku kuću. Investicijska tvrtka koja zaradu traži u glazbenoj industriji bez da su sudjelovali u bilo kakvom kreativnom procesu, smatra da su pjevačica i njeni producenti imali pristup Marsovoj pjesmi koja je bila hit kad je objavljena prije deset godina. Bila im je "lako dostupna na fizičkim medijima i streamingu" i vjeruje da su pjevačica i njen tim to iskoristili. Investicijska tvrtka stoga traži odštetu, ali još nisu odredili iznos. Zahtijevaju da se glazbenici i njezinoj izdavačkoj kući zabrani distribucija pjesme "Flowers" što bi moglo prouzročiti uklanjanje iz digitalnih i svih budućih verzija njezinog albuma "Endless Summer Vacation" iz 2023. gdje se nalazi ta pjesma. Tvrtka također traži da se Miley Cyrus zabrani izvoditi taj hit. Radi li se tu o svojevrsnoj ucjeni "spretnih" menadžera investicijske tvrtke koji bi htjeli iskoristiti (slučajnu?) sličnost melodija dviju pjesama ili o plagiranju, razotkrit će se na sudu.

Bruno Mars se nije oglasio niti je imao primjedbe na pjesmu "Flowers" kad ju je Miley Cyrus objavila. Treba reći i to da su obje pjesme bile hitovi za svoje izvođače i svaka je dosegla prvo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici singlova. No, pjesma Brune Marsa "When I Was Your Man" bila je nominirana za najbolju pop solo izvedbu na 56. dodjeli Grammyja 2014. ali je „Flowers” na ovogodišnjoj dodjeli bio uspješniji. Pjevačica se zasad nije komentirala zahtjev za odštetom spomenute investicijske tvrtke.

Linker
17. rujan 2024 15:41