VEDRAN PETEH CROPIX
ATLETSKA ZVIJEZDA

Još nema ni 17, a osvojila je 2 medalje u jednom danu: "Kao djevojčica sam htjela biti kao Sandra"

Atletičarka Vita Barbić osvojila je čak dvije medalja na Europskom prvenstvu do 18 godina u Banskoj Bystrici- broncu u bacanju diska i zlato u bacanju koplja.

Atletičarka Vita Barbić osvojila je čak dvije medalja na Europskom prvenstvu do 18 godina u Banskoj Bystrici- broncu u bacanju diska i zlato u bacanju koplja.

Otkad se prije deset godina pojavila na prvom treningu, zagrebačka atletičarka Vita Barbić, koja će 13. kolovoza proslaviti 17. rođendan, ni jednom nakon toga nije izostala. Disciplina joj se itekako isplatila, jer je na nedavnom Europskom prvenstvu do 18 godina u slovačkoj Banskoj Bystrici osvojila čak dvije medalje - broncu u bacanju diska i zlato u bacanju koplja.

image
JURIJ KODRUN GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLET

"Još nisam svjesna što sam napravila, nisu mi se slegle emocije i dojmovi. Obje discipline obožavam. Kao djevojčica sam gledala Sandru Perković kako baca disk i željela sam biti poput nje", rekla nam je odlična učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga koja će najesen upisati treći razred, a dosad ih je sve prošla s 5,0.

"Pokušavam držati školu na visokoj razini, to je uvijek bilo bitno mojim roditeljima, treneru i meni. Školovanjem si mogu osigurati stabilnost jer u sportu mnogo stvari može poći po krivu. Tako si smanjujem pritisak očekivanja u sportu", kaže Vita, dodajući kako joj je plan ostati u atletici, ali i upisati fakultet. Dobiva ponude s američkih sveučilišta, ali smatra da je njena budućnost u Hrvatskoj.

image
JURIJ KODRUN GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLET

"Ovdje imam sve uvjete kako bih se razvila u vrhunsku sportašicu", govori Vita, čija su najveća podrška mama Marija, stomatologinja, i tata Ljubo, veterinar. No, najzaslužnija za to što se počela baviti atletikom je njezina starija sestra Klara.

image
SONA MALETEROVA

"Moja sestra prva se počela baviti atletikom nakon što je vidjela plakat na kojem je pisalo: ‘Učlani se u najbolji klub u gradu, u Dinamo Zrinjevac‘. Zaintrigiralo ju je pa se upisala. Mene su morali nagovarati, ali kad sam napokon dala priliku atletici, shvatila sam da je to ono čime se želim baviti", zaključuje Vita Barbić.

Linker
05. rujan 2024 11:27