MATT BARON/SHUTTERSTOCK
Tragedija u obitelji

Mariah Carey o turbulentnom odnosu s majkom i sestrom: "Naš je odnos bodljikavo uže ponosa i boli, priča o ljubavi i izdaji"

Protekli vikend glazbenica je ostala bez majke Patricije i sestre Alison s kojima je proživjela neke najljepše, ali i najtužnije trenutke svog života.

Protekli vikend glazbenica je ostala bez majke Patricije i sestre Alison s kojima je proživjela neke najljepše, ali i najtužnije trenutke svog života.

"Srce mi je slomljeno što sam izgubila majku", rekla je Grammyjem nagrađena pjevačica Mariah Carey prošli vikend za magazin People i dodala da to nije jedina tragedija koja ju je zadesila. “Nažalost, tragičnim spletom događaja, moja je sestra izgubila život istoga dana,” dodala je glazbenica čije je ime izvedeno iz pjesme "They Call the Wind Maria", izvorno iz brodvejskog mjuzikla "Paint Your Wagon" iz 1951. godine. Mariah je najmlađe od troje djece koju su na svijet donijeli Patricia, bivša operna pjevačica i vokalna trenerica irskog podrijetla, i Alfred Roy Carey, aeronautički inženjer afroameričkog i afro-venecuelanskog podrijetla. Prezime Carey usvojio je njezin djed iz Venezuele, Francisco Núñez, nakon što je emigrirao u New York. Patricijina obitelj odrekla je se zbog udaje za čovjeka druge rase. Rasne napetosti spriječile su obitelj Carey da se integrira u zajednicu. Dok su živjeli u Huntingtonu, njihovi susjedi su otrovali obiteljskog psa i zapalili im auto.

image

Patricia Carey

SPLASHEDIA

Nakon razvoda roditelja, Carey je imala malo kontakta s ocem Alfredom, a Patricia je radila nekoliko poslova kako bi uzdržavala obitelj. Mariah je većinu vremena provodila sama kod kuće i počela je pjevati s tri godine, često oponašajući majčinu verziju Verdijeve opere Rigoletto na talijanskom jeziku. Njezina starija sestra Alison preselila se s njihovim ocem, dok su Mariah i njezin stariji brat Morgan živjeli s majkom.

image

Mariah Carey

PROFIMEDIA

Dvije sestre imale su složen odnos. U svojim memoarima „The Meaning”, Mariah je opisala kako se u ranoj životnoj dobi otuđila od Alison, kao i od svog brata Morgana, rekavši da je to bilo emocionalno i fizički sigurnije za nju. Alison je tužila stariju sestru za 1,2 milijuna dolara nakon objavljivanja memoara zbog "ogromne emocionalne patnje", dok je same memoare nazvala "osvetničkim". Sestru je opisala kao "duboko ranjenu" i "najbriljantniju i najslomljeniju osobu koju je ikada upoznala" napominjući da je iskusila "neugodu" i "neprijateljstvo" u svojoj obitelji iz prve ruke te da je vidjela "stvari koje dijete ne bi trebalo vidjeti".

image

Mala Mariah s majkom Patriciom Carey

NIJO/BACKGRID UK/PROFIMEDIA NIJO/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Znam da je ono što je doživjela oštetilo i izbacilo iz kolosijeka njezino djevojaštvo", napisala je. "Bila je potpuno svjesna kada se obiteljska zajednica raspala i kada su se naši roditelji okomili jedno na drugo; upijala je puno boli zbog propasti obitelji", dodala je Mariah.

Osim detalja o njihovom otuđenom bratskom i sestrinskom odnosu, Mariah Carey također je primijetila da je njezina sestra bila "izuzetno inteligentna i znatiželjna i voljela je učiti. Rečeno mi je da je kući donosila dobre ocjene, upisala se u dobre škole i voljela glazbu”, dodala je.

image

Alison Carey

PROFIMEDIA

U memoarima se također navodi da je pokojna Alison imala dva sina, Mikea i Shawna. U nekoliko poglavlja i priča Mariah Carey spominje svoje nećake i u zahvalama ih iznimno cijeni. Također je opisala još mučnih trenutaka sa svojom sestrom, koja je uz ovisnost o drogama oboljela i od HIV-a: "Sestra me drogirala valiumom, ponudila mi je kokain, nanijela mi opekline trećeg stupnja i pokušala me prodati makrou", navela je Mariah Carey u knjizi.

U toj je autobiografiji opisala i da su se ona i majka često sukobljavale. "Naša je veza bodljikavo uže ponosa, boli, srama, zahvalnosti, ljubomore, divljenja i razočaranja", napisala je Carey o svojoj majci u knjizi. "Komplicirana ljubav veže moje srce za majčino. Ali naša je priča i priča o izdaji i ljepoti. Ljubavi i napuštenosti. Odricanju i opstanku. Nekoliko puta sam se oslobodila tog ropstva, ali ostao je oblak tuge za koji sumnjam da će uvijek lebdjeti nada mnom, ne samo zbog moje majke, već i zbog našeg kompliciranog zajedničkog putovanja kroz ovaj život. Naš je odnos u meni izazivao bol i zbunjenost. Vrijeme mi je pokazalo da nema nikakve koristi od pokušavanja da zaštitim ljude koji nikada nisu pokušali zaštititi mene. Vrijeme i majčinstvo konačno su mi dali hrabrosti da se iskreno suočim s tim tko je zapravo bila moja majka", istaknula je glazbenica.

Svojevremeno je prepričala zanimljiv i atipičan savjet koji je dobila od svog psihoterapeuta, a vezano za obiteljske, popularnim jezikom rečeno "konstelacije". "Za moj razum i duševni mir, moj me terapeut ohrabrio da doslovno preimenujem i preoblikujem svoju obitelj. Moja majka mi je postala Pat, Morgan moj bivši brat, a Alison moja bivša sestra... Morala sam prestati očekivati ​​da jednog dana čudesno postanu mama, stariji brat i starija sestra o kojima sam maštala", kazala je glazbenica.

S majkom je čak snimila duet "O Come All Ye Faithful/Hallelujah Chorus" za drugi božićni album prije četrnaest godina, a povodom njezine smrti izjavila je i da joj je, ipak, drago da su njezine posljednje dane provele skupa.

Linker
14. rujan 2024 19:16