HEIKO JUNGE AFP
Raskošna ceremonija

Objavljene prve fotografije s vjenčanja: Norveška princeza udala se za samoprozvanog šamana, na slavlje stiglo 350 uzvanika

Princeza je blistala u jednostavnoj vjenčanici boje slonovače koja je šivana po mjeri, a cijelu kombinaciju dodatno je podigla tijara koju je dobila na dar od preminulog djeda, norveškog monarha, kralja Olafa V., dok je njezin odabranik na sebi nosio elegantan crni smoking sa zlatnim detaljima.

Princeza je blistala u jednostavnoj vjenčanici boje slonovače koja je šivana po mjeri, a cijelu kombinaciju dodatno je podigla tijara koju je dobila na dar od preminulog djeda, norveškog monarha, kralja Olafa V., dok je njezin odabranik na sebi nosio elegantan crni smoking sa zlatnim detaljima.

Norveška princeza Märtha Louise (52) na svečanoj ceremoniji izrekla je sudbonosno ‘da‘ svom odabraniku, kontroverznom kalifornijskom iscjelitelju Dureku Verretti (49). Par se vjenčao u subotu u poslijepodnevnim satima u hotelu Union u Geirangeru, turističkom selu na zapadnoj obali zemlje, a na slavlje je stiglo oko 350 uzvanika. Vjenčanje izazvalo je golemi interes javnosti, a zbog svega su na snazi bile i posebne mjere osiguranja. Bijeli zastori skrivali su mladence od očiju mnogobrojnih okupljenih znatiželjnika, kao i ulaz u prostrani šator u kojem se nastavila zabava.

image

Mladenci su na vjenčanje stigli pod velikim mjerama osiguranja

HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA
image

Na samom ulasku u šator u kojem je organizirana gala večera za 350 uzvanika

HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA

Princeza je blistala u jednostavnoj vjenčanici boje slonovače s cvjetnim detaljima koja je šivana po mjeri, a cijelu kombinaciju dodatno je podigla tijara koju je dobila na dar od preminulog djeda, norveškog monarha, kralja Olafa V., za svoj 18. rođendan. S druge pak strane ponosni mladoženja na sebi je imao crni smoking i bijelu košulju dok je umjesto remena imao zlatnu svilenu maramu koja je bila iste nijanse kao i marama oko vrata koja je bila svezana u čvor kako bi izgledala poput kravate. Posebno upečatljivi bili su monogrami koji su bili izvezeni na rukavima smokinga, također u zlatnoj boji.

Kraljevska obitelj bila je odjevena u tradicionalnu norvešku nošnju, a izuzetak su bili kralj Harald V. i prijestolonasljednik Haakon koji su stigli u tamnim odijelima. Ostali uzvanici morali su poštivati dosad neviđen dress-code za takve prigode: mladenci su uzvanike zamolili da se odjenu "cool i seksi".

image

Norveška kraljevska obitelj na okupu

CORNELIUS POPPE/POOL/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA

"Nevjerojatno smo sretni što možemo proslaviti našu ljubav u okružju Geirangera. Puno nam znači okupiti svoje najdraže na mjestu koje je tako bogato poviješću i intenzivnim doživljajima prirode. Geiranger je savršeno mjesto za prihvaćanje naše ljubavi", napisala je 52-godišnja princeza.

image

Upoznao ih je zajednički prijatelji prije šest godina

HEIKO JUNGE AFP
image
HEIKO JUNGE AFP

Brak su, pomalo nevoljko, blagoslovili mladenkini roditelji, Harald V. i kraljica Sonja, a kako se princeza, četvrta u nasljednom slijedu, suočila s neodobravanjem sunarodnjaka zbog veze sa šamanom, 2022. godine odrekla se kraljevskih dužnosti kako bi se, pojasnila je, usredotočila na svoje alternativne prakse. Mnogi se pitaju gdje je upoznala odabranika koji je prema vlastitom priznanju biseksualan (dok se nisu sreli, izjašnjavao se kao gay), bio je nekoliko puta u američkom zatvoru i čija je duhovna praksa u međuvremenu postala popularna među holivudskim zvijezdama? Upoznao ih je zajednički prijatelji prije šest godina u Kaliforniji kamo je Martha Louise otputovala kako bi se oporavila od osobne tragedije: 2019. ubio se njen bivši suprug, poznati norveški pisac Ari Behn. Čini se da su princeza i šaman vrlo brzo "kliknuli". Durek je to pojasnio izjavom da su njih dvoje "stare duše koje su se upoznale u prijašnjem životu u drevnom Egiptu", navodi Daily Mail. Zaručili su se prije dvije godine, a princeza radosnu vijest podijelila je na svom profilu na Instagramu.

image
HEIKO JUNGE AFP

Otkako se 2019. svijetom pročulo da je članica norveške kraljevske obitelji u vezi s Durekom, oglasila se njegova otuđena majka, 81-godišnja Veruschka Urquhart i upozorila javnost da je njen sin "opasan i da je princezi isprao mozak". Dodala je i to da njihova obitelj nije tako imućna kako Durek pokušava prikazati u svojoj autobiografiji iz 2019. "Spirit hacking: shamanic keys to reclaim your personal power", piše norveški magazin Se og Hør. Pojasnila je da je njegov otac David Benjamin Verrett bio poduzetnik koji je dvaput bankrotirao.

image

Na vjenčanje je stigla i švedska prijestolonasljednica Victoria u društvu supruga, princa Daniela

CORNELIUS POPPE AFP

Osim toga, Durek tvrdi da je u svojoj obitelji šaman treće generacije, što je njegova majka opovrgla. Međutim, što su kritike zbog veze s 49-godišnjim šamanom bile žešće, princeza mu je bila privrženija. Naposljetku su se s vezom morali pomiriti norveški kralj i kraljica, a neobičnog poočima prihvatile i njene kćeri iz braka s Arijem Behnom (od kojeg se razvela 2017.). Štoviše, 21-godišnja Maud Angelica, 19-godišnja Leah Isadora i 15- godišnja Emma Tallulah bile su djeveruše na vjenčanju koje je započelo još u četvrtak u hotelu Union u selu Geiranger, hotelu s četiri zvjezdice koji ima spa, unutarnje i vanjske bazene, vlastiti noćni klub, pa čak i vlastiti muzej starinskih automobila. Ondje su mladenci organizirati latinoamerički party dok su dan kasnije, u petak 30. kolovoza uzvanike odveli na vožnju brodom prelijepim fjordom Geiranger. Obred vjenčanja vodila je vikarica Margit Lovise Holte.

image
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Linker
05. rujan 2024 11:07