Grgo Šipek - Grše

 TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
Deset najuspješnijih

Ovo su domaći autori koji su najviše zaradili u prošloj godini

HDS ZAMP objavio je godišnje izvješće o poslovanju koje otkriva najbolje plaćene autore u 2023. godini.

HDS ZAMP objavio je godišnje izvješće o poslovanju koje otkriva najbolje plaćene autore u 2023. godini.

Izvješće HDS ZAMP-a s detaljnim podacima za 2023. godinu pokazuje da je to bila najuspješnija godina za hrvatske autore do sada jer je donijela rekordan iznos prihoda od autorskih prava. Od prodaje glazbenih licenci za djela 11 tisuća domaćih i više od 130 tisuća stranih autora, HDS ZAMP je ostvario ukupne prihode u iznosu od 23.834.761,14 eura što predstavlja rast od 8,93 posto ili gotovo 2 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći rast prihoda autora zabilježen je u kategoriji koncerata (40,3%) i priredbi (24,4%) čime je 2023. godina ostvarila novi rekord u prihodima autora od autorskih prava na koncertima, festivalima i priredbama. Podsjetimo, HDS ZAMP je za proteklu godinu obradio čak 38.043 glazbenih događanja koja su se prosječno odvijala na više od 104 različita mjesta svakog dana u Hrvatskoj. Značajan rast od čak 52.85% bilježe i autorski honorari od online i digitalnih prava. S trenutnim udjelom većim od 10% u ukupnim prihodima od autorskih prava, streaming je, izvještava ZAMP, "na odličnom putu da uskoro prestigne udio prihoda od klasične diskografije i nosača zvuka".

Novost u odnosu na dosadašnje ovakve godišnje izvještaje predstavljaju rezultati praćenja online prihoda glazbenih djela. Tako osim uobičajenih popisa najuspješnijih domaćih autora i najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom i televizijskom eteru, HDS ZAMP ove godine po prvi put objavljuje i listu top 10 autora i djela na digitalnim servisima na teritoriju RH. A tu su stvari osjetno drukčije od radijskog i TV „etera“: triljski (t)reper Grše ima čak tri pjesme na listi top digitalnih djela. Uvjerljivo prvo mjesto drži “Mamma Mia”, “Sip” zauzima treće, dok je “Highlife” na sedmom – svi nastali u suradnji s hit producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom. Eurovizijski banger “Mama ŠČ!” Leta3 na drugom je mjestu, Vojkova “Mamacita” na četvrtom, a na petom nezaobilazna svadbena himna “Dajem ti rič” Dalmatina (Ivo Jagnjić) čija se “Refužo” također nalazi na listi. Navijačka “Igraj moja Hrvatska” Zaprešić Boysa bila je šesta najtraženija pjesma u državi, hit duet “Trebaš li me” Matije Cveka, Zvonimira Husnjaka i Eni Jurišić je na osmom mjestu, a plasman tri desetljeća stare Oliverove i Gibonnijeve “Cesarice” u top digitalnih 10 i ne treba čuditi s obzirom da je riječ o jednoj od postojano najvoljenijih domaćih pjesama.

Deset najuspješnijih domaćih autora na digitalnim servisima su (abecednim redom): Grgo Šipek Grše, Husein Hasanefendić Hus, Ivo Jagnjić, Marko Perković Thompson, Mihovil Šoštarić Lockroom, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni, koji predvodi i listu glazbenika s najviše prodanih ulaznica za svoje koncerte u Hrvatskoj 2023. godine. Šestoro autora s digitalne liste - Hus, Ninčević, bračni par Huljić, Runjić i Gibonni, nalaze se i na listi najuspješnijih hrvatskih autora po ukupnoj zaradi, od svih izvora prihoda. Nju, uz spomenute, zaokružuju, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Miroslav Buljan i Neno Belan.

image

Tonči Huljić

TOMISLAV PANCIROV CROPIX
image

Zlatan Stipišić Gibonni

IVANA GRGIĆ CROPIX

Kod TV i radijskog izvođenja manje je novih imena u samih top 10: povratnički singl Parnog valjka “Moja glava, moja pravila” autora Huseina Hasanefendića Husa dominirao je eterom u 2023. godini. Duet Petra Graše i Nine Badrić “Nemoj” (autori Tonči i Vjekoslava Huljić te Petar Grašo) na drugom je mjestu najemitiranijih, a na visokom trećem nalazi se lanjska najuspješnija pjesma, hit “Trebaš li me” Matije Cveka i Eni Jurišić čiju je produkciju izvrsno odradio Z++. Massimove izvedbe “Malog kruga velikih ljudi” i “Zamisli” drže četvrto i peto mjesto, na šestom su “Stare navike” Prljavog kazališta, dok je “Mama ŠČ” Leta3 zauzela sedmu poziciju. Iz autorske radionice obitelji Huljić osmo i deveto mjesto najemitiranijih zauzele su “Samo se ljubit isplati” Jelene Rozge i “Sve smo mogli imat” Doris Dragović (autor glazbe Ivan Huljić). Listu medijima omiljenih 10 pjesama zaključuje balada “Sve što treba znat o ženi” dubrovačkog benda Silente, tj. braće Tibora i Sanina Karamehmedovića.

image

Petar Grašo i Nina Badrić

RONALD GORŠIĆ CROPIX
Linker
08. rujan 2024 02:13