DANIJEL BARTOLIć/CROPIX
Sreća u nesreći

Ronald Braus: "Dobio sam novu priliku za život, zahvalan sam liječnicima, a sada moram usporiti tempo"

Operni pjevač uz dobru zabavu najavio je festival Rovinj Art&more, a tek su rijetki znali kroz kakvu je zdravstvenu kalvariju nedavno prošao.

Operni pjevač uz dobru zabavu najavio je festival Rovinj Art&more, a tek su rijetki znali kroz kakvu je zdravstvenu kalvariju nedavno prošao.

Ovih dana operni pjevač Ronald Braus najavio je program šestog festivala Art&more koji počinje 11. srpnja u njegovom rodnom Rovinju. Zabava kojoj su prisustvovali i neki i od sudionika festivalskog programa poput glumice Mile Elegović i operne pjevačice Irme Dragičević, Braus je ugostio poput najboljeg domaćina u novootvorenom luksuznom restoranu Sapori di Spirito Santo u starom gradu. Bilo je to odličan tulum uz finu kapljicu, vrhunske zalogaje i puno dobre muzike uz koju ovaj put Roni nije zapjevao. Svi koji poznaju svestranog pjevača, koji već 24 godine svojim sugrađanima poklanja koncert Ronald Braus i gosti na kojem su gostovale brojne glazbene zvijezde svih generacija, znaju da je uvijek spreman za zafrkanciju i tulumarenje, stalno je u pokretu, uvijek nešto novo planira i radi, pogotovo sa svojom putujućom opernom družinom Opera B.B. Teško ga je uloviti između Zagreba, Rovinja i ostalih gradova diljem Hrvatske gdje često nastupa, no taj je tempo morao bitno smanjiti zbog zdrastvenih problema koji su ga nedavno zadesili. Naime, prije dva mjeseca doživio je lakši moždani udar koji se manifestirao djelomičnom paralizom lica, a uzrok je bio ugrušak koji je nastao u srcu.

image

Iako ne skida osmijeh s lica, pjevač je prošao kroz težak period zbog narušenog zdravlja

ROBERT VIJATOVIć

‘‘Krenuo sam u svoju teretanu na Črnomercu, a nakon što sam izašao iz auta pola lica mi je bilo paralizirano, kao da sam primio vrlo jaku injekciju anestezije kakvu daju zubari. Teško sam govorio, lice mi se objesilo, a ja sam odmah nazvao brata Vanju, inače liječnika kirurga u Zadru, koji mi je rekao da odmah odem u bolnicu. Sjeo sam u auto jer druge tegobe nisam imao, otišao sam na Sveti Duh i nakon obrade neurologa, koje moram ovom prilikom pohvaliti, ustanovljeno je da sam imao lakši moždani udar koji je uzrokovao tromb koji je do mozga stigao iz srca. Naime, ustanovili su da imam rascjep na srcu koji navodno ima čak četvrtina ljudi kod kojih se taj problem sanira prirodno, u pubertetu, a kod nekih rascjep ostane cijeli život kao kod mene. Nisam imao pojma da imam problema sa srcem sve do tog incidenta, na sreću sa sretnim završetkom‘‘, kazao nam je Roni koji je zahvat na srcu odlučio napraviti u Zadru gdje mu radi brat i gdje je po njegovim riječima odličan kardiološki tim te mu je na rutinskoj operaciji ugrađen okluder kojim se zatvara taj procijep na srcu.

image

Operni pjevač zbog oporavka mora smanjiti nastupe sa svojom Operom B.B.

DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

‘‘To je, rekli bismo u žargonu, kao mali kišobran koji pokrpa tu rupu i uz njega ne bih trebao imati više nikakvih problema. Sada se odlično osjećam, smanjio sam tempo, živim penzionerski, na kupanje odlazim oko osam sati navečer, pijem tablete za razrjeđivanje krvi, puno vitamina i moram kontrolirati tlak. Jednostavno stao sam na loptu, moram smanjiti stres, zdravije jesti i mirnije živjeti tako da ću ovo ljeto samo lagano.Uskoro idem u Zadar na kontrolu, ali mislim da će biti sve u redu jer se baš dobro osjećam‘‘, istaknuo je Braus. Festival Rovinj Art&more uspio je organizirati uz već uigrani tim pa ni tu se ne mora kao prvih godina baviti organizacijom koja je već postala uhodana. Sa svojom Operom B.B planira krajem kolovoza otputovati na Operni tjedan u Korčulu i to bi za ovo ljeto bilo sve od aktivnosti.

image

Braus ima stan u starom Rovinju u kojem je i odrastao

DANIJEL BARTOLIĆ/CROPIX

‘‘Moram priznati da sam se jako uplašio. Kad sam osjetio da mi je lice paralizirano odmah sam pomislio pa kako ću sada pjevati, onda me šokirala dijagnoza pa me ulovio strah prije ugradnje okludera iako je riječ o rutinskom zahvatu. Hvala Bogu sve je dobro prošlo, ali priznajem nije mi bilo svejedno. Imao sam sreću i zahvalan sam da mi je zapravo malo upozorenje dalo novu priliku za život‘‘, zaključio je Ronald Braus.

Linker
02. srpanj 2024 17:00