John lennon s Yoko Ono 1970. godine

 GEORGE KONIG/SHUTTERSTOCK
Nova knjiga

U domu Johna i Yoko: Bili su opsjednuti mršavošću pa im je kuhinja bila prazna, ali zato je garderoba bila velika kao boutiqe

Knjiga ‘We All Shine On: John Yoko & Me‘ bliskog prijatelja para, Elliota Mintza, otkriva da je njihov hladnjak bio posebna priča, pun kutijica s jelima iz kojih se nije, na prvi pogled, moglo dokučiti što jedu.

Knjiga ‘We All Shine On: John Yoko & Me‘ bliskog prijatelja para, Elliota Mintza, otkriva da je njihov hladnjak bio posebna priča, pun kutijica s jelima iz kojih se nije, na prvi pogled, moglo dokučiti što jedu.

Kako su živjeli John Lennon i Yoko Ono, kako je izgledala ogromna garderoba njihovom u njujorškom domu, što se nalazilo u njihovom hladnjaku i tko je bolje kuhao – otkrit će se u knjizi "We All Shine On: John Yoko & Me" njujorškog radijskog voditelja Elliota Mintza. Objavit će se u utorak, 22. listopada, a kako je autor blizak prijatelj para, imao je rijetku privilegiju zaviriti u njihovu svakodnevicu. Međutim, to ne znači da će otkriti baš sve.

"Ovo nije ljubavna pjesma o Johnu i Yoko. Za one koji traže nešto pohotno, ni to nije u knjizi. Trudio sam se dati iskren prikaz u prvom licu o tome kako je bilo provesti gotovo cijelo desetljeće s njih dvoje i potom više od 50 godina s Yoko", rekao je 79-godišnji autor dodajući da je i danas blizak s 91-godišnjom udovicom britanskog glazbenika, a prijateljuje i s njihovim 49-godišnjim sinom Seanom Lennonom.

image

Yoko Ono sa sinom Seanom Lennonom u New Yorku 2018. godine

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Danas to rijetki znaju, no John Lennon i Yoko Ono bili su opsjednuti – mršavošću. Jednom prilikom probudili su Elliota Mintza telefonskim pozivom u sitne sate moleći ga da im nabavi tablete za mršavljenje.

"Mislili su da su svi u Hollywoodu vitki i dotjerani zbog čarobnih tableta za mršavljenje i inzistirali su da im to nabavim u četiri ujutro", otkrio je u knjizi čije je izvatke ekskluzivno objavio People. Dodao je da su bili jako razočarani kad im je rekao da su "čarobne" tablete besmislica i otkrio da je Lennon "vodio dnevnik u kojem je svaki dan zapisivao koliko je težak".

Autor knjige nadalje navodi da je otvaranje njihovog hladnjaka u njemu budilo silnu znatiželju jer mu nije bilo lako odrediti što jedu. Radilo se o brojnim "neprepoznatljivim zdravim namirnicama u papirnatim kutijama."

"Kad biste ih otvorili i pogledali unutra, svejedno niste mogli dokučiti što jedu", piše radijski i televizijski voditelj koji je 1971. intervjuirao Yoko Ono o njezinom albumu „Fly”. Na razgovor je došao i John Lennon kojem se voditelj svidio, nastavili su održavati kontakt da bi, naposljetku, postao kućni prijatelj para. Kad im je dolazio u posjet, svaki put bi zaključio da u kući imaju "jako puno vode i vrlo malo proteina".

"Prije nego što je John naučio kuhati, nisu se hranili baš najbolje. Uz dužno poštovanje, Yoko nije znala kako izaći na kraj sa štednjakom", otkrio je Mintz.

image

Odnos glazbene legende i japanske umjetnice i danas intrigira javnost

GEORGE KONIG/SHUTTERSTOCK

Koliko god im je situacija s prehranom bila kaotična, imali su nevjerojatno dobro organiziranu garderobu: sastojala se od "stotina odjevnih predmeta, uključujući desetke i desetke šešira i naočala", stoji u knjizi. Pisac knjige navodi kako je gitarist i autor brojnih hitova The Beatlesa, najpopularnijeg rock benda 20. stoljeća kojeg je 8. prosinca 1980. u New Yorku ustrijelio Mark Chapman, svoju garderobu uredio poput butika na Manhattanu.

Odjeća se spremala prema obujmu struka, a imali su i velike ljestve jer drugačije nisu mogli doseći kutije na najvišim policama. "Zadržali su svoje brojne traperice i hlače s različitom veličinom struka, od broja 28 do broja 32, ovisno o tome kakva im je bila težina i koliko su im uske hlače pristajale."

To je, pak, samo mali dio od niza iznenađujućih detalja iz života para čiji život i danas intrigira javnost. Dodajmo na kraju i to da će se ove godine obilježiti 44. obljetnica nenadane smrti britanskog glazbenika, a sjećanje Elliota Mintza na život s Johnom Lennonom i Yoko Ono, doprinos su očuvanju uspomena na legendarnog glazbenika o čijem bi se životu u najmanju ruku moglo još puno pisati.

Linker
21. listopad 2024 15:15