VEDRAN PETEH CROPIX
nova zvijezda

Upoznajte Klaru Fiolić, najtraženiju mladu glumicu: Bavila se baletom, ima svoj bend, a odjeću kupuje u second handu

Zvijezda filma "Proslava" zapaženog na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, otkriva zašto obožava vintage modu, rock, Pink Floyd i kuhanje u kasne noćne sate.

Zvijezda filma "Proslava" zapaženog na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, otkriva zašto obožava vintage modu, rock, Pink Floyd i kuhanje u kasne noćne sate.

Ona je glumica, pjevačica, glazbenica, skladateljica, balerina... Nedavno se vratila s Međunarodnog festivala u Karlovym Varyma gdje je bila gošća kao glavna glumica u filmu ‘‘Proslava‘‘ Brune Ankovića koji je bio prikazan u glavnoj festivalskoj konkurenciji, a kazališta publika moći će uživati u njezinom talentu na Histrionskom ljetu u sklopu kojeg upravo počinje igrati komedija ‘‘Kavana na Opatovini‘‘ redatelja Ivana Gorana Viteza. Ona je Klara Fiolić, za koji dan će navršiti 25 godina, u Karlovim Varyma bila je kao glavna glumica u filmu ‘‘Proslava‘‘ Brune Ankovića, a nakon radnog ljeta na Opatovini veseli se jesenskoj premijeri novog filma redatelja Ivana Salaja u kojem ima malu, ali vrlo živopisnu ulogu. Još uvijek je pod dojmom svog prvog velikog festivala, a svi redatelji i oni koji znaju kako glumi, o njoj govore u superlativima.

image

U filmu "Proslava" igra glavnu žensku ulogu

PRESS

S glumicom smo razgovarali smo uoči premijere predstave ‘‘Kavana na Opatovini‘‘, purgerske verzije Goldonijeve komedije ‘‘Kafetarija" u izvedbi Histrionske družine, za koju se pripremila odmah nakon Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary. "Meni je to gotovo nestvarno iskustvo. Moj prvi veliki film pa odmah prvi veliki festival, pa crveni tepih, fotografi, obožavatelji... Zasta čudesno. Tim više što smo jednu projekciju i razgovor s publikom imali u fascinantnom hotelu Pupp, koji je bio inspiracija mom omiljenom redatelju Wesu Andersonu za njegov film ‘‘The Grand Budapest Hotel‘‘, kaže glumica, koju je najviše fasciniralo zvjezdano ozračje u kojem se nenadano našla.

"Počele su mi se događati neke ozbiljne stvari za koje možda nisam u potpunosti spremna. Uoči premijere filma odveli su me na šminku i frizuru, za što je bio rezerviran cijeli kat hotela, tamo su me nudili pićem i prema meni se ponašali kao prema nekoj velikoj zvijezdi. Do dvorane su nas vozili najnovijim BMW-ima, pa nas je tamo dočekala gomila fotografa i neki obožavatelji koji su tražili autograme a da nisu ni pogledali film. Jedan čovjek je imao pet mojih fotografija, koje je valjda pronašao na internetu i isprintao, i molio me da ih potpišem ", smije se Klara. Nakon premijere filma "Žene, luđaci i malo dobrih pedera" redatelja Ivana Salaja, početkom iduće godine kreće sa snimanjem novog dugometražnog filma glumice, scenaristice i redateljice Lane Barić. Prvo filmsko iskustvo imala je s jedanaest godina, ali ono će joj, nažalost, ostati samo u sjećanju jer ta scena nije nikada prikazana.

image

S kolegom i filmskim partnerom Bernardom Tomićem u Karlovym Varyma

FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY

"Kao mala plesala sam klasični balet i za film ‘‘Diana‘‘ o pokojnoj princezi Diani, koju je igrala Naomi Watts, trebali su male balerine. Scenu smo snimili, ali su je na kraju izrezali pa nemam nikakav dokaz o svojoj prvoj ulozi", kaže glumica koja 15. srpnja slavi 25. rođendan. Rođena je u Zagrebu kao najmlađa od petero djece, ima tri starije sestre i brata, mama joj je profesorica klavira i pjevanja i odrasla je okružena glazbom. Uz školu za klasični balet pohađala je i muzičku školu, a onda je poželjela i glumiti.

image

Klara ima i svoj bend "Baby Babilon" s kojim na jesen izdaje prvi CD

VEDRAN PETEH CROPIX

"Na glumačke radionice u ZKM-u krenula sam pri kraju osnovne škole kada sam zbog ozljede morala odustati od baleta. Sjećam se da mi je prva ideja o glumi pala na pamet kada sam u "Orašaru" plesala ulogu dečkića. Mislila sam, naime, kako publici trebala objasniti što to mi točno radimo na sceni i da bih im ja to rado objasnila", govori Klara kojoj ipak prvi odabir studija nije bila gluma. Nakon što je maturirala na Klasičnoj gimnaziji upisala je Filozofski fakultet, no tamo je izdržala samo dvije godine. Mislila je, kaže, da će joj studij proširiti znanja i vidike, ali sve se svelo na golo "štrebanje" i učenje nepotrebnih podataka, citata i datuma.

"Imala sam osjećaj da će mi taj studij uništiti kreativnost pa sam nakon dvije godine i jedne godine pauze odlučila skupiti hrabrost i otići na prijamni na Akademiju dramske umjetnosti. Primljena sam iz prve, ali sada mi fale još dva ispita da završim treću godinu jer sam prošlu pauzirala zbog snimanja filmova. Puno mi se stvari počelo događati i nadam se da ću naći vremena završiti akademske dužnosti. Ako se sve posloži, planiram u rujnu otići k najstarijoj sestri koja živi u Lisabonu. Bila sam jednom, grad je predivan, a kako ja volim istraživati mjesta gdje dođem, to će biti za mene pravi odmor", ističe Klara.

image

Zlatka Ožbolt, Klara Fiolić i redatelj Ivan Goran Vitez na Opatovini

INES STIPETIć

A kako će joj i ljeto biti radno jer predstava ‘‘Kavana na Opatovini‘‘ igra skoro svaki dan do 31. kolovoza, teško da će uskoro moći prionuti učenju. More joj kaže, ne nedostaje, ovo joj je ionako druga sezona u Histrionima, ali bi ipak voljela malo predahnuti.

‘‘Imam osjećaj da nisam stala dvije godine. I to je zapravo istina. Ali ako mi se sve posloži, planiram u devetom mjesecu otići kod najstarije sestre koja živi u Lisabonu. Bila sam jednom, grad je predivan, a kako ja volim istraživati mjesta gdje dođem, to će biti za mene pravi odmor‘‘, ističe glumica.

Klara više ne živi s roditeljima, odselila se prije godinu i pol dana i živi u unajmljenom stanu na Gornjem gradu s udomljenim ljubimcem Foxom. Obožava njihove zajedničke jutarnje šetnje po Dubravkinom putu, koje znaju potrajati i po dva sata. Fox svugdje ide s njom, a dok je bila u Karlovym Varyma, čuvao ga je njen prijatelj, mladi glumac Tit Medvešek.

"Uz Tita, najbolji prijatelj mi je glumac Matino Antunović, a ‘‘četvrtu sestru‘‘ pronašla sam u Beograđanki Kovini Andrić, koju sam upoznala prije godinu dana. Ona mi je najbolja prijateljica, za koju sam sigurna da ćemo ostati povezane cijeli život", kaže.

Kada se ne druži s prijateljima, Klara voli biti kod kuće, gledati filmove i serije, a nerijetko je ulovi i želja za kasnim kuhanjem. Obožava vintage modu, odjeću kupuje isključivo u second hand dućanima, a omiljeni bend joj je Pink Floyd. Već četiri godine ima svoj bend Baby Babilon, za koji piše pjesme, pjeva i svira klavijature, a imaju vjernu publiku, devet pjesama u eteru i ugovor s Aquarius Recordsom.

"Volim rock, iako slušam sve, od klasike i jazza do funka. Moje pjesme su u početku bile neki elektro miks, a sada idu prema funku i rocku. Jednom su me usporedili s pokojnom Magi Stefanović iz kultnog benda Ekatarina velika i to mi je bio najveći kompliment. Osim Megi, imam još tri pjevačice koje obožavam, a to su Josipa Lisac, Beti Jurković i Slađana Milošević", kaže Klara, koja očito više uživa u onim starim nego ovim novim vremenima. No, ipak je ona zvijezda novog sjaja, doduše renesanse duše, pred kojom je nesumnjivo blistava karijera u koju je zaplovila punim plućima.

Linker
02. listopad 2024 22:09