GEORGE PIMENTEL/SHUTTERSTOCK
ŽIVOTNA PRIČA

Akcijski junak našeg doba: Film koji su mu kritičari pokopali promijenio mu je život

Glumca Ryana Reynoldsa koji je bio zaručen s pjevačicom Alanis Morissette i u braku s glumicom Scarlett Johansson, da bi se na kraju skrasio s kolegicom Blake Lively, proslavile su uloge stripovskih heroja - i oslobodile ga straha od letenja - a ovo ljeto gledamo ga u filmu "Deadpool & Wolverine".

Glumca Ryana Reynoldsa koji je bio zaručen s pjevačicom Alanis Morissette i u braku s glumicom Scarlett Johansson, da bi se na kraju skrasio s kolegicom Blake Lively, proslavile su uloge stripovskih heroja - i oslobodile ga straha od letenja - a ovo ljeto gledamo ga u filmu "Deadpool & Wolverine".

"Moram priznati, nasmrt sam se preplašio kad smo snimali scenu u kojoj Hugh Jackman juri prema meni. On zaista može izgledati zastrašujuće", priznao je kanadski glumac Ryan Reynolds (47), govoreći o snimanju filma "Deadpool & Wolverine", u kojem on glumi Deadpoola, a australska zvijezda Hugh Jackman Wolverinea. Jackman je njegov dugogodišnji prijatelj, pa su se na snimanju dobro zabavljali, a usput i podbadali jedan drugoga na društvenim mrežama. Reynolds je tako, kad je film bio gotov, objavio kako je oduvijek želio snimiti film s nekim od svojih dobrih prijatelja. "Tko zna, možda ću jednog dana i ostvariti taj san", napisao je.

Nije to ni njemu, ni Jackmanu bilo prvi put da zajedno glume iste strip junake. Reynolds je kao Deadpool bio član glumačke ekipe filma "X-Men početak: Wolverine" iz 2009. - no tada se pojavio u samo nekoliko scena, dok je Jackman kao Wolverine bio glavni lik - no u ovom novom zajedničkom ostvarenju, kojem predviđaju da će biti veliki hit u kinima, ravnopravno dijele glavne uloge. Nije ni čudo, jer je, slično kao Wolverine, i Deadpool postao iznimno uspješna franšiza. Prvi film u kojem je Deadpool glavni lik snimljen je 2016. i postigao je fenomenalan komercijalni učinak, a jednako je uspješan bio i nastavak "Deadpool 2" iz 2018. godine.

Novi film, koji se u Hrvatskoj prikazuje od 25. srpnja, bit će tako četvrti u kojem kanadski glumac navlači pripijeni crveni kožnati kostim lika za koji se zainteresirao nekoliko godina prije nego što je dobio ponudu da ga odglumi pred kamerama. U jednoj epizodi stripa vidio je, naime, kako Deadpool za sebe kaže da izgleda kao "miks Ryana Reynoldsa i šarpeja", a to mu je, otkrio je, bilo toliko duhovito da se zarekao kako će ga jednom oživjeti na filmskom platnu.

Ryan Reynolds je rođen u Vancouveru u Kanadi, kao najmlađi od četvorice sinova Jamesa Reynoldsa i Tamare Lee Stewart. Njegov otac bio je policajac, koji je nakon umirovljenja iz službe pokrenuo posao s prodajom hrane na veliko, dok je majka radila kao prodavačica u dućanu.

Za razliku od dva starija brata, koja su krenula očevim stopama i postali policajci, njega održavanje reda i hvatanje zlikovaca nije nimalo zanimalo. U školi je igrao nogomet, ali se nikada nije zanosio da će postati profesionalni sportaš. Umjesto toga odabrao je glumu još kao tinejdžer, kada je prošao audiciju za kanadsko-američku seriju "Hillside", u kojoj je glumio u svih 65 epizoda koliko ih je snimljeno dok se nije ukinula. Poslije toga se, dok je još pohađao srednju školu, pojavio u sporednim ulogama u nekoliko brzo zaboravljenih televizijskih filmova, no nikada nije učio glumiti. Pokušao je kad se u školi u Vancouveru, koju je pohađao i Joshua Jackson, kasnije zvijezda televizijske serije "Dawson‘s Creek", prijavio na dramski odjel, no iz njega je izbačen jer nije dolazio na satove.

image

Ryan Reynolds kao Green Lantern

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

"Zapravo mi nije ni trebao jer mi je najbolja glumačka škola bilo laganje roditeljima", našalio se poslije.

Nakon završetka srednje škole, uvidjevši da uloge koje dobiva nisu dovoljne da od glume napravi karijeru, odustao je i upisao fakultet, no nakon samo nekoliko mjeseci prijatelj kojeg je slučajno sreo u nekom baru nagovorio ga je da zajedno odu u Los Angeles i tamo okušaju glumačku sreću, pa su se njih dvojica 1995. uputili u Kaliforniju u starom Reynoldsom automobilu.

Početak nije bio obećavajući. Već prve noći, dok su spavali u jeftinom hotelu u Los Angelesu, lopovi su provalili u auto i iz njega uzeli sve što su mogli odnijeti, uključujući i vrata. Srećom, ne i gume, pa je ostao u voznom stanju, iako je, priznaje Reynolds, bilo neugodno juriti brzim losanđeleskim cestama u autu bez vrata.

image

Sa Sandrom Bullock u romantičnoj komediji "Prisila na brak", u vrijeme kad su počeli problemi u njegovu stvarnom braku s glumicom Scarlett Johansson

USA/P FAME PICTURES/BACKGRID USA/P

Bilo kako bilo, počeo je odlaziti na audicije i brzo dobio prve angažmane. Pojavio se u maloj ulozi u jednoj epizodi serije "Dosjei X", 1996. glumio u televizijskom filmu "Sabrina, mala vještica" s Melissom Joan Hart, sljedeće godine snimio je romantičnu komediju "Dva dečka i djevojka" i još nekoliko sličnih filmova, a onda je 2002. dobio ulogu u tinejdžerskoj komediji "Van Wilder party guru" koja je postigla neočekivani uspjeh i u Hollywoodu mu donijela reputaciju dečka koji obećava.

Iste godine se i zaljubio, u Kanađanku Alanis Morissette, koju je upoznao na rođendanskoj zabavi glumice Drew Barrymore, njihove zajedničke prijateljice. Alanis je zahvaljujući albumu "Jagged Little Pill" već bila velika glazbena zvijezda, dok se on još probijao u Hollywoodu, no to im isprva nije smetalo. Čak su se i zaručili 2004., iste godine kad je snimio film "Blade: Trojstvo" (za koji je natukao 12 kila mišićne mase), no do vjenčanja nikada nije došlo. Pokazalo se da Reynolds nije dovoljno emocionalno zreo i da je ljubomoran na to što je njegova djevojka puno uspješnija od njega. U to je doba, naime, on još bio "dečko koji obećava", s ulogama u komedijama i trilerima kao što su "Obiteljske veze" i "Siguran plan", dopadljivim, ali ne i izvanserijskim filmovima.

image

Na albumu ‘Flavors of Entanglement’ Alanis Morissette pjeva o vezi s Reynoldsom

SBM/PICTURELUX/HOLLYWOOD ARC

Njih su dvoje prekinuli, pa se pomirili i opet prekinuli, da bi 2007. na koncu morali priznati da nisu jedno za drugo. Reynolds je bio taj koji je prvi rekao da njihova veza nema smisla, što je Alanis prilično teško podnijela.

"Tek sam poslije shvatila da sam ostala u vezi za koju mi je već tada trebalo biti jasno da nema budućnosti", priznala je poslije, nakon što je 2008. snimila album "Flavors of Entanglement" u kojem neizravno govori o svojim emocionalnim usponima i padovima u vezi s Reynoldsom.

image

Ryan Reynolds

MIKE COPPOLA GETTY IMAGES

On se pak već 2007. ponovno zaljubio, u osam godina mlađu glumicu Scarlett Johansson, s kojom se 2008. vjenčao, u turističkom gradiću Tofino na otoku Vancouver. Holivudski tabloidi proglasili su ih zlatnim parom Hollywooda, no samo dvije godine kasnije, baš nekako u doba kad je magazin People njega proglasio najseksepilnijim muškarcem na svijetu, a magazin GQ nju izabrao za najljepšu ženu godine, trzavice među njima postajale su sve ozbiljnije. Kao i u njegovom prvom braku, i u ovom je, čini se, presudilo to što nije mogao podnijeti da je supruga uspješnija od njega. I on je, poput nje, glumio u komercijalnim hitovima, no dok je ona zahvaljujući filmovima kao što su "Vicky Cristina Barcelona" redatelja Woodyja Allena i "Dvije sestre za kralja" Britanca Justina Chadwicka uz to postala i miljenica filmskih kritičara, on je, ma koliko bio popularan, i dalje dobivao samo uloge u manje cijenjenim romantičnim komedijama. Među njima je i "Prisila za brak" iz 2009. u kojoj je glumio uz Sandru Bullock. Čak se i šuškalo o tome da je bliskost dvoje glumaca pravi razlog raspada braka sa Scarlett Johansson, no čini se da su ipak bili samo dobri prijatelji. Ryan Reynolds i Scarlett Johansson rastali su se bez previše gorčine, a 2011. finalizirali razvod te krenuli svatko svojim putem.

image

Od Scarlett Johansson razveo se 2011.

USA/PROFIMEDIA

Reynolds je iste godine prihvatio ulogu u filmu "Green Lantern" koji se snimao prema strip predlošku, a iako su producenti od njega puno očekivali, pa je dobio budžet od oko 200 milijuna dolara, u kinima je zaradio nekih 225 milijuna i jedva pokrio troškove snimanja i marketinga, a uz to su ga i kritičari pokopali. Međutim, Reynoldsu je promijenio život. I ne samo njemu, nego i 11 godina mlađoj glumici Blake Lively, koja se proslavila zahvaljujući serijalu "Tračerica".

Na setu "Green Lanterna" njih su se dvoje sprijateljili, ubrzo i zaljubili, a potom 2012. i vjenčali, na starinskoj plantaži Boon Hall u Južnoj Karolini. Iako nije sve išlo posve glatko - neki su im obožavatelji prigovarali zbog izbora te lokacije jer su nekada na njoj radili robovi, zbog čega su se morali ispričavati u medijima - supružnici su, prije svega Reynolds, očito shvatili što je, osim naravno ljubavi i poštovanja, ono najvažnije za dugovječni brak.

"Prije sam možda bio malo nezreo, no sad sam došao sebi. Najvažnije u braku je da supružnici uvijek, bez rezerve, podržavaju jedan drugoga", priznao je Reynolds u jednom intervjuu, a uz to je dodao kako su njih dvoje odmah na početku veze postavili jedno važno pravilo: da nikada ne rade u isto vrijeme te da, kad god je to moguće, prate jedan drugoga na udaljenim filmskim lokacijama. To je postalo još važnije kad su došla djeca: prije devet godina Blake Lively je rodila kćer kojoj su dali ime James.

"Ne pitajte me ništa. Barem je nismo nazvali Summer Lawn Meadowbrook", objasnio je Ryan Reynolds, dodajući kako je James za žensko dijete na samom začelju na popisu čudnih imena. Naravno da se zafrkavao, jer je kći dobila ime po njegovom ocu koji je preminuo nedugo nakon njenog rođenja, a Blake nije imala ništa protiv. Dvije godine poslije na svijet je došla i druga kćer, Inez, "ne sa ‘s‘ kao što je uobičajeno, nego sa ‘z‘", objasnio je ponosni otac, dodajući kako ne zna zašto su se tako odlučili, ali moli svoje obožavatelje da to jave Wikipediji.

image

S Blake Lively dobio je kćeri James, Inez i Betty, a prije 16 mjeseci dobili su još jedno dijete koje su nazvali Olin, ali još nisu otkrili je li djevojčica ili dečko

AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Iste godine kad mu se rodila druga kći, Reynolds je snimio svoj dotad najuspješniji film, "Deadpool", u kojem je u naslovnoj ulozi oduševio svjetsku publiku i postao velika akcijska zvijezda.

Za uspjeh trebate biti Kanađanin i zvati se Ryan, pričalo se u Hollywoodu tih godina, u doba kada je prve velike uspjehe ostvario i Ryan Gosling, koji je, kao i Reynolds, u Los Angeles došao iz Kanade.

Zvijezda "Deadpoola" tvrdi da ga uspjeh nije iskvario, da je i dalje ista osoba kao i prije, sa svim svojim manama i vrlinama. Tih je godina, naime, priznao da oduvijek pati od anksioznosti, ali da je uz djecu, koja i sama pokazuju slične simptome, više nego prije naučio nositi se s njima, kao i pomoći svojim kćerima da ih to što manje smeta u životu.

image

S Hughom Jackmanom u filmu "Deadpool & Wolverine"

MARVEL/PLANET/PROFIMEDIA

Prije četiri godine dobio je i treću kćer, Betty, opjevanu u pjesmi njegove i Blakeine dobre prijateljice, pjevačice Taylor Swift, s kojom se često druže, a ponekad s djecom odu i na njezine koncerte. I nije Swift opjevala samo Betty, još prije je u pjesmu "Gorgeous" na albumu "Reputation" uvrstila glas tada dvogodišnje James.

Bračni par je u veljači prošle godine dobio još jedno dijete, čije ime je Olin, ali spol još nisu otkrili javnosti, mada su neke novine objavile kako sada imaju četiri kćeri. Obitelj je prve godine braka živjela u Los Felizu, jednoj od četvrti Los Angelesu, gdje su im susjedi bili Brad Pitt, Giovani Ribisi, Kristen Stuart i Robert Pattinson, a kasnije su se preselili u mirnije okruženje Pound Ridgea, gradića od oko pet tisuća stanovnika, koji se nalazi u pitomom kraju države New York na istočnoj obali SAD-a, gdje će, nadaju se Reynolds i Lively, svojoj djeci omogućiti normalno odrastanje.

image

Glumac je prije tri godine kupio britanski nogometni klub Wrexham A.F.C.

PAUL CURRIE/COLORSPORT/SHUTTERST

"Ne bih volio da krenu našim stopama. Neću im, naravno, to ni braniti, no nadam se da će izabrati neko drugo zanimanje. Mislim da je zasad naša dužnost kao roditelja da im ponudimo što je moguće više opcija dok ne odrastu. A onda će se ionako sami odlučiti što žele u životu", objasnio je.

Linker
08. rujan 2024 02:08