Charlize Theron

 MARECHAL AURORE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Značajan datum

Charlize Theron: Kako je djevojka lavljeg srca, iz male farme na jugu Afrike, nadvladala strašnu traumu i osvojila svijet?

Holivudska glumica s kameleonskom sposobnošću transformacije zbog uloge oboružala se snažnom osobnošću i ostvarila nevjerojatnu karijeru pod vlastitim uvjetima, a danas slavi 49. rođendan

Holivudska glumica s kameleonskom sposobnošću transformacije zbog uloge oboružala se snažnom osobnošću i ostvarila nevjerojatnu karijeru pod vlastitim uvjetima, a danas slavi 49. rođendan

Premda je jedna od najuspješnijih holivudskih glumica spremna na drastične promjene izgleda zbog uloge, postoje situacije kad je čak i Charlize Theron teško kontrolirati "lavlji" temperament. Nije sretna kad joj ponude ulogu koja zahtijeva da se smješka, izgleda lijepo i senzualno šapuće kao Marylin kad pjeva "Happy Birthday, Mr. President". Takve prilike izbjegava od početka 29-godišnje karijere, otkako je otpustila prvog agenta jer je forsirao uloge seksi komada i 1995. tražio od nje prihvatiti glavnu ulogu u erotskoj drami "Plesačice". Zamijenila ju je Elizabeth Berkley, a Charlize Theron je gotovo godinu dana radije bila bez posla jer je čekala i dočekala slojevite uloge, primjerice, ulogu Aileen Wuornos u filmu "Čudovište" za koju je 2003. dobila Oscara.

Druga situacija u kojoj 49-godišnja zvijezda rođena 7. kolovoza u Južnoj Africi, otkriva da ima lavlje srce - vratolomne su scene. Obožava ih, no producente i njen tim, od glumačkog agenta do publiciste, užasava sama pomisao da se ozlijedi na setu. Zato inzistiraju da ju, kad je preopasno, zamijeni kaskaderka.

image

U filmu ‘ Atomska plavuša‘ odigrala je akcijsku scenu dugu 10 minuta

MATT BARON/SHUTTERSTOCK MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Koliko uživa u "makljaži" na setu, vidjelo se i u filmu "Atomska plavuša" iz 2017. u kojem tumači špijunku. U gotovo deset minuta dugoj sceni Charlize Theron majstorski udara, šutira nogom, puca, ledenom preciznošću probada hladnim oružjem i lomi kosti protivnika, piše People.

"Ta tučnjava, to je 99 posto ona. Samo smo na jednom ili dva mjesta ubacili koordinatoricu kaskadera, Monique Ganderton, primjerice kod pada niz stepenice... Charlize je pokazala da može napraviti 10, 15, 20, 30 poteza u nizu bez potrebe za rezanjem ili ponavljanjem. Rekli smo:‘Wow, ovo je posebno. Ovo je jedinstveno. Moramo ovo iskoristiti‘", rekao je redatelj David Leitch poznat po filmu "John Wick" iz 2014. te Marvelovom hitu "Deadpool 2".

image

Partneru Marku Wahlbergu u filmu ‘Dobar posao u Italiji‘ bilo je zlo dok ga je u akcijskoj sceni vozila u automobilu

CLAUDETTE BARIUS/PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK CLAUDETTE BARIUS/PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

U nestvarno lijepoj zvijezdi čije su odjevne kombinacije na glamuroznim događanjima mnogima uzor (na dodjeli Oscara svi jedva čekaju vidjeti što će nositi Cate Blanchett i Charlize Theron) - krije se nekoliko lica. Mnoge je, primjerice, začudilo to da modna ikona i ambasadorica Diora koja već 20 godina utjelovljuje profinjenost parfema J‘Adore te reklamira njihovu liniju nakita – može sočno opsovati, poput mornara ili kočijaša. Novinarima je to izbrbljao njen dobar prijatelj, Woody Harrelson s kojim je 2005. snimili dramu "Sjeverna zemlja". Glumac je za portal Buzzfeed News rekao je da Charlize "može ispričati više prostih viceva i popiti više od mnogih frajera koje zna".

Da je drugačija od drugih, vidi se i kad joj na novinari na crvenom tepihu postave pitanje o toaleti i nakitu. Susretljivo pojasni što ih zanima i često doda: "Ali to zapravo nisam ja".

Pojašnjava da joj na dan kad je dodjela Oscara "dođu ljudi u kuću, jedan uređuje nokte, drugi kosu, treći šminku i tri sata poslije izgleda fantastično". Što se nje tiče, to ne bi trebao biti razlog zbog kojeg ju smatraju posebnom.

Zanimljivo je i to da iako godinama živi natprosječnim standardnom i može si štošta priuštiti (bogatstvo joj je početkom 2024. godine procijenjeno na 200 milijuna dolara), najbolja zabava joj je roštilj s najbližima i ležerno druženje za koje se ne mora uređivati. Tako je obilježila i znakoviti 49. rođendan, nekoliko godina više od famozne "granice" za koju je Meryl Streep svojedobno rekla da glumicama, nakon što ju prođu, u zabavljačkoj industriji uglavnom nude uloge vještica. Srećom, netipična zvijezda odrasla u na farmi nedaleko od Benonija, južnoafričkog grada od 150.000 stanovnika, već ju je dvaput utjelovila vješticu. U filmu "Snjeguljica i lovac" tumači ulogu opake čarobnice Ravenne, Snjeguljičine maćehe koja zagorčava život svojim žrtvama i u nastavku filma. Zato se očekuje da će Theron, kad jednog dana uđe u zlatnu dob, biti nešto poput suvremene verzije ikone Katharine Hepburn i ostati tvrdoglavo svoja.

image

Na setu filma Mad ‘Max:Divlja cesta‘, u kojem tumači ulogu ratnice Furiose

?WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION ?WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

U jednom od prvih razgovora za magazin People, Charlize Theron rekla je da djetinjstvo provela okružena životinjama, a mezimica joj je bila koza s obiteljske farme. Pohvalila se da je odmalena naučila sve o motorima jer joj je otac bio mehaničar i počela voziti obiteljski kamionet kao klinka.

"Ne sjećam se kada sam učila voziti. Jednog dana sam se samo probudila i jednostavno sam to znala", rekla je za južnoafrički Sunday Times. Zato ne čudi da je mnogo godina kasnije, kad je s zvijezdom akcijskih filmova Markom Wahlbergom 2003. snimala "Dobar posao u Italiji" (bio je hit i zaradio 176 milijuna dolara diljem svijeta) previše dala oduška i mišićavka poznatog po čeličnoj disciplini pri tjelovježbi, navela da povraća. Dakako, ona je vozila. Kasnije ga je podbadala riječima: "Što ima, curice?"

Razlog zbog kojeg glumica ističe žestoke, pa i borbene karakterne osobine, poput bodlji kojima se želi obraniti od svijeta, krije se u njenoj traumatičnoj mladosti. Zvijezda filmova "Pobješnjeli Max: Divlja cesta", "Stara Garda" i "One su bombe" u mladosti je preživjela jeziv događaj, kad je njen otac, Charles Theron, umalo ubio i nju i njenu mamu, Gerdu Maritz. Naime, u lipnju 1991. u alkoholiziranom stanju prijetio je supruzi i 15-godišnjoj kćeri.

image

Proboj među glumice koje biraju uloge omogućio joj je film ‘ Đavolji odvjetnik‘ iz 1997, u kojem joj je partner bio Keanu Reeves

WARNER BROS/MONARCHY/KOBAL/SHUTTERSTOCK WARNER BROS/MONARCHY/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Bio je toliko pijan da je jedva hodao kad je ušao u kuću s pištoljem", rekla je u prosincu 2019. za National Public Radio, američku neprofitnu medijsku organizaciju.

"Mama i ja bile smo u mojoj spavaćoj sobi naslonjene na vrata jer ih pokušavao razvaliti. Dakle, obje smo tijelima zadržavale vrata, a on je triput pucao kroz njih. Nijedan metak nije nas pogodio, što je pravo čudo," otkrila je. Njena mama nekako se domogla pištolja i ustrijelila muža. Budući da se to učinila u samoobrani, nije optužena. Holivudska glumica dodala je kako je njezin otac cijeli život bio alkoholičar.

image

S majkom Gerdom 2020., na dodjeli Oscara

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

"Poznavala sam ga samo takvog... Bila je to prilično beznadna situacija. Svakodnevica s ovisnikom nauči vas da je život nepredvidiv. Taj osjećaj se na neki način ugradi u vas do kraja života, postaje puno više od događaja jedne noći," ispričala je nesuđena plesačica koja je u Hollywood stigla preko New Yorka gdje joj je snove o baletnoj karijeri prekinula ozljeda koljena. Prije toga je u Milanu i Parizu radila kao model. Srećom, sa 20 godina bila je dovoljno mlada da krene ispočetka, stoga je pokušala u svijetu filma. Preselila se u Los Angeles s 400 dolara u džepu i kovčegom koji je morala zatvoriti ukosnicama da se ne raspadne.

image

S bivšim dečkom Stephanom Jenkinsom 1998., na premijeri filma
‘Mighty Joe Young‘

BEI/SHUTTERSTOCK

Početak karijere sredinom 90-ih nije obećavao. Nije dobivala uloge i ponestajalo joj je novca. Majka joj je poslala ček da prebrodi teško razdoblje, no nije ga uspjela unovčiti u banci i tada je izbila žestoka svađa. Galama je privukla pozornost filmskog agenta koji se tu slučajno zatekao, a čim je vidio lijepu mladu ženu, dao joj je posjetnicu. Već je 1996. uslijedio film "Dva paklena dana", a Charlize Theron izgradila je respektabilnu karijeru pod vlastitim uvjetima.

Glumica se ni u vezama ne uklapa u stereotipe. Potkraj 90-ih hodala sa Stephenom Jenkinsom, pjevačem benda "Third Eye Blind" kojeg je upoznala nakon koncerta u Hard Rock Caffeu na Havajima, dok je s irskim glumcem Stuartom Townsendom, kojeg je srela 2002. na snimanju trilera "Zamka", živjela gotovo deset godina. Nije se htjela udati. Uspomene na očevo zlostavljanje, alkoholizam i prijetnje, odvraćale su je od odlaska pred oltar. Veza im je 2011. zapala u krizu i naposljetku su raskinuli.

"Tonuo je i morala sam se boriti s njim. Stvarno sam željela pokušati to učiniti uspješnim," rekla je za 2011. za Vogue.

Iako su je fanovi odgovarali na društvenim mrežama od Seana Penna, upustila se s njim u vezu uvjerena da će pripitomiti zločestog dečka Hollywooda sa sjajnim ostvarenjima na velikom platnu i kudikamo manje sjajnim brakovima s Madonnom te s Robin Wright. Početak je bio dobar pa su se nakon godinu dana veze zaručili. Redatelj i glumac doista se radi nje pokušao promijeniti: pratio ju je u kupovinu i igrao se s malenim Jacksonom, dječakom kojeg je Charlize posvojila 2012., kad nije bila ni s kim u vezi.

image

S irskim glumcem Stuartom Townsendom bila je u vezi gotovo deset godina

BDG/SHUTTERSTOCK

Penn je njoj za ljubav rastopio dragocjenu zbirku od 65 komada vatrenog oružja i dao ih oblikovati u skulpturu. Međutim, nenadano su prekinuli u lipnju 2015., nikad nije rekla zašto niti je on bio pričljiv po tom pitanju. No, dva mjeseca poslije posvojila je djevojčicu August i od tada je, koliko je poznato, solerica. Uživa u majčinstvu unatoč izazovima: dječak Jackson je sa sedam godina osjetio svoju transrodnost, a glumica ga od tada odgaja kao djevojčicu: o svojoj djeci govori u ženskom rodu.

Dodajmo i to da je u srpnju 2024. na svom Instagram profilu otkrila da je s dvoje uglednih američkih plesača i koreografa, u Los Angelesu otvorila plesni studio. Poslije tri desetljeća, poželjela se vratiti plesu kao poduzetnica i rekreativka. Ispunjavanjem davne želje, zatvorila je krug i simbolično se vratila na početak, rasterećena imperativa uspjeti u novom poslovnom poglavlju. Jer, već je sve postigla. Nekadašnja djevojčica iz male farme na jugu Afrike, osvojila je svijet.

Linker
14. rujan 2024 14:56