DARKO TOMAŠ CROPIX
RAZOTKRIVANJE

Damir Kedžo otkriva je li zaljubljen, što mu je najveći porok, ali i zašto je odustao od snova da postane - ginekolog

Pjevač s otoka Krka, koji je nedavno objavio album i singl ‘Tajna mojih pobjeda‘, otkriva kakav je kad se zaljubi, je li mu ikad tijekom nastupa puknuo glas i zapjeva li katkad hit ‘365‘ iz vremena kad je bio dio boy benda Saša, Tin i Kedžo.

Pjevač s otoka Krka, koji je nedavno objavio album i singl ‘Tajna mojih pobjeda‘, otkriva kakav je kad se zaljubi, je li mu ikad tijekom nastupa puknuo glas i zapjeva li katkad hit ‘365‘ iz vremena kad je bio dio boy benda Saša, Tin i Kedžo.

Zašto ste čekali četiri godine na novi album?

- Odlučili smo objavljivati pjesmu po pjesmu, umiješala se korona i cijela neizvjesnost tog razdoblja. Četiri godine su prošle, ali dočekali smo album. Obećajem da na idući nećete trebati toliko dugo čekati.

Naziv singla i albuma je “Tajna mojih pobjeda”, što smatrate najvećom životnom pobjedom u svojih 37 godina?

- Ljude oko sebe. Doći doma nakon koncerta, probuditi se ujutro i sjesti sa svojima na kavu - nema bolje. Trudim se živjeti normalan život u ovim ludim vremenima.

Na novom albumu je i pjesma s prošle Dore “Voljena ženo”, kakvi ste kad se zaljubite?

- Naporan i sebi i drugima. Molim Boga da me prođe.

image
DARKO TOMAŠ CROPIX

Vjerujete li da je moguće pronaći ljubav života?

- Još je tražim, baš kao što često tražim i ključeve koji se uvijek izgube. Vjerujem da je moguće pronaći ljubav, a meni dođe kao traženje igle u plastu sijena - zabavno, ali pomalo neizvjesno!

Hoćete li se ponovno prijaviti na Doru?

- Kad se ukaže prava prilika i prava pjesma, spreman sam za pozornicu Dore.

Je li vama ikad puknuo glas tijekom nastupa - kao nekima na Dori?

- Jao, na koncertu u Daruvaru prije dvije godine. Taman sam se vratio s Kube s groznom prehladom koja nikako nije prolazila. Mučio sam se s pjevanjem do te mjere da sam potpuno ostao bez glasa već nakon nekoliko pjesama. Zaustavio sam koncert, ispričao se i objasnio publici o čemu se radi. Vratio sam se nakon što sam ozdravio kako bih se odužio svima onima koji su došli kad nisam mogao pjevati.

Koristite li neke posebne pripravke za čuvanje “dobrog glasa”?

- Zapravo ne. Upjevavanje i mirna glava na sceni su najvažniji. Ne možeš izaći na scenu s tremom koja te “ždere”. Uzbuđenje je uvijek dobrodošlo.

Koji je najluđi trač koji ste čuli o sebi?

- Da sam u isto vrijeme radio na albumu i sudjelovao u tajnoj misiji spašavanja pingvina na Antarktiku. To su, naravno, samo tračevi!

Jeste li ikad požalili što ste javno progovorili o operaciji čeljusti i psihičkim problemima?

- Nikad. Kad sam se suočavao s tim izazovima, često sam imao malo odgovora na mnoga pitanja koja su me mučila. Htio sam podijeliti svoju priču, jer znam koliko je važno čuti da nisi sam u takvim situacijama. To mi je donijelo mnogo pozitivnih stvari - povezivanje s ljudima koji prolaze kroz slične probleme i osjećaj da sam možda nekome pomogao. Bilo je, naravno, i trenutaka kad sam se suočio s predrasudama ili neugodnim pitanjima, no u konačnici su mi iskrenost i otvorenost donijeli više dobrog nego lošeg.

Što vam daje mentalnu snagu?

- Nalazim je u mirnom životu i ljubavi prema onome što radim. Iako sam često mislio da ću odustati, život me uvijek vratio glazbi, koja mi donosi utjehu i svrhu. Kad živim jednostavno i fokusiran sam na ono što volim, miran sam i spreman za sve izazove.

A fizičku?

- Ljeti trčim, što mi pomaže da se smirim i opustim, a zimi se više fokusiram na vježbe snage te posvećujem jačanju mišića i održavanju kondicije. Trudim se biti discipliniran i redovito se baviti tjelovježbom, jer mi to pomaže da ostanem aktivan i motiviran kroz cijelu godinu.

image

Pjevač trenira cijele godine kako bi i fizički i mentalno bio jak

GORAN MEHKEK CROPIX

Što vam je najveći porok?

- Dugo sam mislio da ga nemam, ali sada shvaćam da je to šećer. To mi je utjecalo na zdravlje pa radim na tome da korigiram prehranu i smanjim unos šećera. Pokušavam pronaći ravnotežu koja mi pomaže da se osjećam bolje.

Kako gledate na sudjelovanje u glazbenom showu Supernova Music Talents prije više od 20 godina?

- S obzirom na to da sam imao nepunih šesnaest, s današnjim iskustvom mislim da bih možda pričekao nekoliko godina s ulaskom u glazbene vode. Ipak, u tom trenutku nitko me nije mogao zaustaviti i bio sam odlučan u svojoj namjeri. Taj početak je bio važan za moj put, unatoč tome što bih danas svemu možda pristupio malo drugačije.

Zapjevate li katkad hit “365” iz vremena kad ste bili dio boy benda Saša, Tin i Kedžo?

- Pjevam je s velikim guštom i uvijek je jedan od najboljih trenutaka mojih koncerata. Prepjevao sam je na prošlom albumu, ali svaki put kad je izvodim uživam kao da je prvi put. Taj hit uvijek donosi posebnu energiju i radost na nastupima.

Zašto ste u djetinjstvu željeli biti ginekolog?

- To je bila faza tijekom puberteta. No, kad mi je teta, koja je bila sestra u bolnici, pokazala snimku porođaja, odmah sam shvatio da to nije za mene i brzo se vratio glazbi.

Kako ste otkrili glazbeni talent?

- Već s tri godine sam pjevao po cijele dane, a prvi koji je ozbiljno primijetio moj potencijal bio je operni pjevač Tomislav Neralić. Kad su mi bile četiri godine, rekao je mojim roditeljima da će biti velika šteta ako ne postanem pjevač.

image

Karijeru je počeo u boy bendu Saša. Tin i Kedžo

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Koliko dugo ste pjevali u crkvenom zboru i koja vam je najdraža duhovna pjesma?

- Do šesnaeste godine. Časna Valentina me primila u zbor i naučila pjevati. Najdraža religiozna pjesma koju smo izvodili bila je “Idi, kaži cijelom svijetu”. Taj period imao je velik utjecaj na moj glazbeni put.

Imate i glumačkog iskustva - u rujnu ćete ponovno biti u mjuziklu “Sunset Boulevard” u riječkom HNK-u - privlači li vas posebno neka uloga?

- Svaki novi mjuzikl donosi mi novu omiljenu ulogu. Sada je to Joe Gillis u “Sunset Boulevardu”. Obožavam igrati tu ulogu: vrlo je zahtjevna i gotovo sam cijelo vrijeme na sceni, što me iznimno veseli. San mi je igrati u mjuziklu “Kosa”. To bi bio poseban trenutak za mene.

Linker
05. rujan 2024 11:16