Gabi Novak i Arsen Dedić s unukom Lu

 ŽELJKO GRGIĆ/CROPIX
OPJEVANA DJEVOJČICA

Devet godina bez Arsena: Njegova miljenica, unuka Lu, izrasla je u pravu ljepoticu i krenula putem svoga djeda

Lu Dedić s ocem Matijom Dedićem povodom godišnjice Arsenovog odlaska nastupa 17. kolovoza na koncertu na zagrebačkoj Sceni Amadeo.

Lu Dedić s ocem Matijom Dedićem povodom godišnjice Arsenovog odlaska nastupa 17. kolovoza na koncertu na zagrebačkoj Sceni Amadeo.

Vrhunac jubilarne 25. sezone zagrebačke ljetne scene Amadeo prema najavama organizatora bit će koncert Matije Dedića pod nazivom "Matija svira Arsena". Održava se u subotu 17. kolovoza na devetu godišnjicu smrti našeg velikog glazbenika i pjesnika Arsena Dedića, a na koncertu u atriju Prirodoslovnog muzeja kao posebna gošća nastupit će 22-godišnja Lu Dedić, kći Matije Dedića, koja je bila Arsenova ljubimica, mezimica i inspiracija.

Povodom unukinog rođenja u kolovozu 2003. Arsen joj je posvetio nezaboravnu baladu "Lu", a Lu Dedić je na ljetošnjem velikom koncertu na šibenskoj tvrđavi Barone u spomen na svog djeda otpjevala djedovu pjesmu "Dida moj“. Da se Lu Dedić ozbiljno sprema za samostalnu karijeru postalo jasno nakon nastupa na ovogodišnjoj Dori, a nedugo nakon toga, točnije u travnju objavljeno je da je potpisala ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Croatia Records, za čiju će etiketu do kraja godine objaviti svoj debitantski album.

image

Lu Dedić i Gabi Novak na koncertu u Arsenovu čast 2016. u Šibeniku.

NIKSA STIPANIČEV/CROPIX

Svoje koncertne i glazbene obaveze Lu Dedić usklađuje sa studijem cyber komunikacija i mrežnih znanosti, a sa svojim producentom Silviom Pasarićem dogovorila se oko tempa objavljivanja singlova i zapravo joj se nikud ne žuri. Prvi javni nastup imala je s ocem u ZeKaeMu, a njena izvedba pjesme “Zadnji sati ljeta” u pratnji Matije Dedića izazvala je oduševljenje publike i potaknula je da nastavi s pjevanjem.

“Uživam nastupati s tatom. Jako se lijepo slažemo i veselim se svim našim zajedničkim nastupima, jer uz njega upoznajem lice i naličje života na glazbenoj sceni. A najljepši dio posla su putovanja u različite gradove, te kontakt s publikom koja je kupila kartu baš za naš koncert. Uporna sam, to sam naslijedila od tate, a od njega i bake Gabi Novak nastavljam i dalje učim”, izjavila je Lu.

image

Arsen Dedić s unučicom Lu na Večeri starih skladbi u Šibeniku

ANTE BARANIĆ/CROPIX

Arsen Dedić bio je po mnogima naš najveći glazbenik, uz čije su pjesme "Kuća pored mora", "Moderato cantabile", "Čovjek kao ja", "Sve što znaš o meni"..., odrastale generacije i utisnule se u kolektivnu svijest ovih prostora.

Arsen potpisuje i tekst pjesme "Vratija se Šime", koju je uglazbio Nikica Kalogjera, a bio je skladatelj nezaboravnih partitura za televizijske serije "U registraturi" i "Prosjaci i sinovi" te za filmove "Glembajevi", "Vlak u snijegu", "Vlakom prema jugu", "Živa istina"..., te brojne dokumentarne filmove i kazališne predstave.

Sebe je nazivao pjesnikom opće prakse, a njegova kultna prva zbirka poezije "Brod u boci" izazvala je senzaciju i prodana je u nakladi većoj od 80 tisuća primjeraka. Arsen Dedić rođen je 28. srpnja 1938. i odrastao je u šibenskoj Varoši, a u Zagreb je došao na studij prava, jer su njegovi roditelji smatrali da glazba nije ozbiljna profesija s kojom se može osigurati egzistencija.

image

Lu i Matija Dedić u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2021..

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Na kraju je diplomirao flautu na Glazbenoj akademiji, a već kao student nastupao je s raznim ansamblima na zagrebačkim plesnjacima. A sa ženom svog života, našom estradnom divom Gabi Novak, u braku je proveo 42 godine i dobio sina Matiju Dedića.

"S Arsenom je trebalo znati živjeti: dala sam mu slobodu, kakvu je kao umjetnik trebao i tražio, ali ja sam uvijek znala koliko mu značim", opisala je Gabi Novak njihov odnos. Iako ga je Gabi često na to nagovarala, nikad nije napisao autobiografiju, jer je tvrdio da to nije potrebno.

"Samo uzmite i čitajte što sam napisao. U svakoj pjesmi sam ja - jučer, danas ili sutra. Sve sam već opisao, od najtežih godina svog života, o skromnom Šibeniku za vrijeme rata, pa izvolite, čak i svoje grijehe, ako baš želite. I nemam potrebu cijeli svoj život još jednom prepričavati", tako je govorio nezaboravni Arsen.

image

Lu Dedić nastupila je u srpnju na tvrđavi Barone na koncertu u spomen na svoga djeda Arsena Dedića

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANČCEV CROPIX
Linker
05. rujan 2024 11:15