TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
Novi popis

Na listi najpopularnijih imena za bebe jedno ime ispalo s trona, istražili smo koja biraju poznati Hrvati

U prvom tromjesečju 2002. u Hrvatskoj se rodilo najviše Rita i Luka, poznati roditelji dali su si mašti oduška i nisu se priklonili popularnim trendovima.

U prvom tromjesečju 2002. u Hrvatskoj se rodilo najviše Rita i Luka, poznati roditelji dali su si mašti oduška i nisu se priklonili popularnim trendovima.

Ministarstvo pravosuđa i uprave tradicionalno objavljuje statističke podatke o broju novorođenih beba, ali i njihova imena koje im biraju roditelji pa se tako dobivao uvid koja su najviše u trendu. Tako smo saznali da je prošle godine u Hrvatskoj rođeno 32 700 djece, a najpopularnija imena su bila Luka za dječake i Mia za djevojčice. Sada je stigao i prvi kvartalni izvještaj koji otkriva da je u prva tri mjeseca ove godine rođeno 7975 beba, od čega 4176 dječaka i 3799 djevojčica, a ime Mia s trona najpopularnijih zamijenilo je ime Rita. A nakon Rite i Mije po popularnosti slijede imena Ema, Nika, Sara, Marta, Dora Mila, Lara i Lucija.

Iako sigurno o tome nije razmišljala, glumica Marija Borić Jerneić po novoj statistici ispala je potpuno u trendu jer je svoju devetomjesečnu kćer nazvala - Rita.

image

Marija Borić Jernerić, glumica

VEDRAN PETEH/CROPIX

A sve su to najčešća imena koja se curicama biraju već godinama, dok su s liste najpopularnijih otpala imena kao Ana i Lana dok je primjerice muško ime Luka na prvom mjestu već više od deset godina. Kod muških imena, za razliku od onih ženskih, u trendu su već godinama ona Biblijska pa tako i ove godine kao i nekoliko prošlih, prvo mjestu uvjerljivo drži ime Luka, nakon čega slijede Jakov, David, Toma, Niko, Ivan, Matej, Vito, Teo i Petar.

Iz opticaja, bar kod ovih najmlađih generacija, su skoro s popisa potpuno ispala imena kao Marija, Sanja, Tanja, Vesna, Andrea, Sandra, Marina, Gordana, Snježana te do nedavno jako popularna Ana, kao i Damir, Davor, Tomislav, Ivan, Ivica, Željko, Mario, Igor, Radovan, koja su bila jako popularna šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sigurno da nije lako izabrati ime za dijete, no i imena su podložna modi kao i sve ostalo. Naši poznati i slavni koji su nedavno postali roditelji također se trude biti u trendu, ali s malim pomakom.

Tako su primjerice, nogometni vratar Dominik Livaković i njegova supruga Helena svom sinčiću rođenom početkom ove godine dali prilično rijetko ime Joakim koje u kršćanskoj mitologiji nosi istoimeni svetac, otac Blažene Djevice Marije.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

A naš vaterpolo reprezentativac, Splićanin Jerko Marinić Kragić ovih dana krstio je osmomjesečnu kćerkicu Maris koju je dobio s partnericom Anom Kragis. Ime Maris učestalo je i popularno u Dalmaciji i Dubrovniku dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj puno rjeđe. Naravno svaka regija ima svoja imena utkana u tradiciju pa ćemo jako teško sresti Matu ili Šimu u Zagorju ili Dragutina i Stjepana u Dalmaciji.

Nedavno je po drugi pur postao tata i naš nogometaš Andrej Kramarić koji je sa suprugom Mijom dobio kćerkicu koju su nazvali Eva. Par ima i dvogodišnjeg sinčića Viktora koji nosi također jedno od popularnijih muškim imena.

A njegov suigrač iz reprezentacije Nikola Kalinić postao je treći put tata no on i supruga Vanja nisu otkrili ime malene djevojčice koja se rodila sredinom svibnja, ali sigurno neće ‘iskočiti‘ iz trenda jer im i njihova starija djeca nose popularna imena - sin se zove Mateo, a kći Lota.

Nedavno je svoje prvo dijete rodila je i bivša Miss Universe Barbara Ljiljak, koja je na svijet donijela djevojčicu kojoj je dala ime Sofia, dok ime djevojčice koju je rodila Sonja Kovač javnosti još uvijek nije poznato. No, zna Hrvate i ponijeti euforija pa su djeci davali imena po omiljenim filmskim, glazbenim ili sportskim junacima pa su primjerice nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. u Hrvatskoj rođeni Zinedin, Bastian, Pepe, Pedro, Karim i Gerard, a postoje i dečki koji nose imena Dylan Reese i Deniro Christophere. Statistike govore da imamo i djevojčice s neuobičajenim imenima za naše prostore - Rihanna, Sharon, Esmeralda, Illary, Indijana, Dakota, Venecia, ali i Jadrana, Đurđevka i Zagorka. Uglavnom, sreća je da punoljetne osobe mogu bez puno komplikacija promijeniti ime, ako njime nisu zadovoljni.

Linker
03. rujan 2024 17:23