Chef i član žirija Masterchefa bogatstvo za stolom postiže maštovitom kombinacijom namirnica.
Chef Melkior Bašić zaštitno je lice omiljenog kulinarskog showa Masterchef, a svoje je iskustvo stjecao u kuhinjama ponajboljih restorana kao što su Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon, Restaurant L‘Oiseau Bleu te Boutique Hotela Alhambra & Villa Augusta na Lošinju gdje je proveo dvije godine. U razgovoru nam je otkrio zašto obavezno ostavlja napojnicu, koje je "najseksi" jelo, ali i dao savjet za potpune početnike u kuhinji.
S budžetom od deset eura što biste kupili i kuhali za četiri osobe?
- To bi sigurno bili tapasi, ukusni mali zalogaji u maštovitim kombinacijama mesa, ribe i povrća, u ovom slučaju napravljeni obavezno s namirnicama na akciji. Bitno je da stol izgleda bogato, da svatko može probati od svega pomalo i da se osjećamo povezano. Kao i uvijek za stolom društvo je najvažnije, a hrana i piće su začin za ugodnu atmosferu i zabavu.
Koliko ste spremni potrošiti na izlazak u restoran?
- Ako je u pitanju izlazak koji će se pamtiti spreman sam potrošiti do petsto eura po osobi. Takvi izlasci se, dakako, planiraju unaprijed, oni često uključuju i putovanje zrakoplovom na udaljenije destinacije pa je račun u restoranu samo dio šire priče. I spreman sam platiti koliko god da košta da se uvjerim jede li se tamo stvarno tako dobro kao što se priča i piše.
Kakav ste gost, ostavljate li napojnice?
- Ugodan, jer smo mi ugostitelji, čini mi se, ljudi s najmanje zahtjeva. A napojnice obvezno dajem, jer sam uvjeren da svačiji trud treba nagraditi, posebno ako je provod bio dobar.
Gdje ste u životu najbolje jeli i što?
- Puno sam jeo po restoranima u inozemstvu i u Hrvatskoj, ali ne mogu izdvojiti najbolje jelo. U svakom jelu, naime, pokušavam otkriti njegovu čar, čak i ako je riječ o namirnicama koje baš i ne volim. Uvijek svima savjetujem da ne budu skeptični, nego da istražuju, pa se toga i sam držim. Primjerice, ako inače ne jedete jetra, probajte ih ako su na meniju, jer možda su baš ta drugačija i po vašem ukusu.
Koje sve samoniklo bilje i gljive sami berete?
- Više ne berem ništa. Dok sam živio na Lošinju brao sam samoniklo bilje koje je raslo uz more poput motara, morskog komorača, salikornija, ružmarina... Gljive sam posljednji put brao s pokojnim ocem, bez njega se ne usudim, pa vrganje i ostalo šumsko meso kupujem kad ih se zaželim.
Prolazi li ljubav i kroz želudac kao u onoj staroj narodnoj?
- Itekako, apsolutno se slažem s tim. Samo se sjetite da se ljudi najčešće posvađaju kad su gladni. Zato još jedan savjet – prvo se najedite pa onda punog želuca raspravite sve probleme.
Najseksi jelo?
- Neko jelo koje morate jesti rukama, da možete hraniti sebe i svog partnera.
A najdraže namirnice?
- Svaka ima nešto posebno u sebi, ali žene u pravilu možete osvojiti slatkim. Čokolada uvijek prolazi.
Koji je vaš recept za gozbu s voljenom osobom?
- Nije bitan recept, bitna je osoba koja je s vama. I važno je da znate što ta osoba voli jesti. Nama kuharima je lako jer se možemo igrati.
Koliko vam je važan izgled stola?
- Apsolutno nebitan u odnosu na osobu za stolom.
Kome najradije kuhate?
Svojim bližnjima: ženi, obitelji, prijateljima, dragim osobama koje mi puno znače.
A tko je vama najbolje kuhao?
- Supruga, mama, baba, tata, brat. Okusi su različiti, baš kao i njihov stil kuhanja.
Koji su okusi i mirisi obilježili vaše djetinjstvo?
- Maminu kuhinju pamtim po mirisu lešade, maslinovog ulja i češnjaka, a tatina je kuhinja bila malo teža s masnim mesnim jelima, dinstanim jetricama, zagorskom juhom...
Koje ste prvo jelo sami skuhali?
- Prvo ozbiljnije jelo je bila piletina u umaku od limuna. I sad je znam pripremiti, jer je osvježavajuća i lagana.
Postoji li jelo koje ne biste kušali?
- Testisi, nije baš da mi se jedu.
Omiljeni fast food?
- Ćevapi i burgeri. Jedno od najboljih jela koje sam probao zapravo je bio falafel koji sam kušao u Berlinu. Poslije njega ni jedan falafel više nije bio isti.
Koje začine obvezno morate imati doma?
- Sol, papar, papriku, korijander, kumin, češnjak u prahu, kurkumu, hot spices, đumbir… Začini pomažu i dopunjuju okuse, oni su tu za igranje, a mnogo je bitnije imati kvalitetnu namirnicu.
Je li vas televizijska slava promijenila, što kažu vaši najbliži?
- Sva sreća imam svoju suprugu koja me drži čvrsto na zemlji, na tome sam joj zahvalan.
Vaš savjet za mlade chefove, kako početi?
- Kad počinjete u kuhinji prvo je pravilo da osvijestite da zapravo ništa ne znate. Kad dođete u nečiju kuhinju, nemojte govoriti da nešto znate, nego kažite "u redu" i napravite kako vam je rečeno. Morate ulagati u sebe, imati osnovni alat – chef knife i mali nož za početak. Nemojte trčati za plaćom, jer je poanta u znanju. Najčešće se mladi zalete tamo gdje je veća plaća i onda zapravo stanu s razvojem. Moj savjet je da radite tamo gdje dobivate znanje. Znanje je bogatstvo koje ćete kasnije moći unovčiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....