Jelena u lončanicama uzgaja više od pedeset biljaka

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
Obožava vrtlarenje

Nevolja u zelenoj oazi u domu HRT-ove voditeljice: "Nakon povratka s godišnjeg dočekao me strašan prizor, učim na greškama"

Zagrebačka televizijska voditeljica Jelena Pajić Ćulibrk u osmoj sezoni mozaične emisije "Kod nas doma" uređivat će autorsku rubriku "Vaš zeleni kutak".

Zagrebačka televizijska voditeljica Jelena Pajić Ćulibrk u osmoj sezoni mozaične emisije "Kod nas doma" uređivat će autorsku rubriku "Vaš zeleni kutak".

Zagrebačka televizijska voditeljica Jelena Ćulibrk Pajić ovog se tjedna vratila na male ekrane u mozaičnoj emisiji "Kod nas doma" koja se svakog radnog dana u 17 sati i 20 minuta emitira na Prvom programu Hrvatske televizije. A u osmoj sezoni dobila je i svoj autorski prilog "Vaš zeleni kutak", u u kojem će gledateljima pokazati najljepše vrtove, dvorišta i male zelene sobne džungle diljem Hrvatske.

Jelena Ćulibrk Pajić i sama je strastvena vrtlarica, koja u svom domu na devetom katu zgrade u Novom Zagrebu uzgaja pedesetak lončanica koje oplemenjuju njen životni prostor kojeg dijeli sa suprugom Petrom Ćulibrkom, profesorom glazbeno teoretskih predmeta i jazz glazbenikom. Ljubav prema biljkama naslijedila je od majke i bake, a kad se uselila u vlastiti dom odlučila je odrediti svoju - zelenu oazu. Mnoge lončanice je dobila na dar, a sama ih kupuje spontano, ovisno o tome koliko su joj vizualno zanimljive.

image

Jelena Ćulibrk Pajić

BILJANA BLIVAJS CROPIX

I, kakvo je stanje kod vas doma: jesu li sve biljke preživjele ljetne temperaturne šokove?

Pa... Bogme im nije bilo lako, a situaciju u kojoj su se našle dodatno sam pogoršala nekim svojim odlukama. I to u najboljoj namjeri.

Što se dogodilo?

Uoči odlaska na dvotjedni godišnji odmor sa suprugom odlučila sam ih dobro pognojiti da budu site i nahranjene dok se ne vratimo, ali sam im time - barem nekima od njih - učinila medvjeđu uslugu.

image

Voditeljice osme sezone emisije "Kod nas doma": Iva Šulentić, Jelena Ćulibrk Pajić i Barbara Kolar

DRAGAN MATIC CROPIX

Kakav prizor vas je dočekao u stanu po povratku s godišnjeg?

Strašan. Neke biljke, nažalost, nisu uspjele preživjeti, a najteže mi je palo što je među njima bila i moja ljubimica, na koju sam bila jako ponosna, jer teško uspijeva u zatvorenim prostorima, a kod mene je godinama opstajala, i to uz radijator. Obožavala sam njezine mekane tanke mekane listove s malim dlačicama s donje strane..., a sad je više nema.

Zašto niste ostavili nekom ključ od stana da se pobrine za biljke dok vas nema?

Dosad to nije bilo potrebno, jer sam zahvaljujući tehnici uranjanja biljke mogla ostaviti same i do tri tjedna.

image

Jelena Ćulibrk Pajić sa suprugom Petrom Ćulibrkom, profesorom glazbeno teoretskih predmeta i jazz glazbenikom

MAJA BOTA

Što je tehnika uranjanja?

Ukrasne tegle se napune vodom do vrha, pa se u njih urone lončanice i u 15-20 minuta dobiju dovoljno vode da nakon što ih se ocijedi mogu izdržati bez dodatnog zalijevanja iduća dva-tri tjedna. No, ovaj put je očito presudilo nešto drugo, jer biljke očito nisam smjela ostaviti same tako dugo nakon što sam ih pognojila. No, na greškama se uči.

Što će biti teme "Vašeg zelenog kutka"?

Gledateljima ću pokazati vrtove, dvorišta, staklenike, te male zelene džungle iz cijele zemlje i predstavljati zelenoljupce koji im omogućavaju uvjete za rast. Već smo snimili priloge u Poreču i Crnom Lugu, a tijekom godine namjeravamo obići sve dijelove Hrvatske.

Smatrate li i sebe zelenoljupkom?

Naravno, upravo zato mi je snimanje priloga za moju rubriku veliki gušt. Radujem se što ću vidjeti i naučiti mnoge stvari, a što je najvažnije steći kontakte s ljudima koji znaju mnogo više i imaju mnogo više iskustva od mene.

image

Jelena u svojoj zelenoj oazi

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Kako komentirate da Hrvatska televizija s vama dobiva novu - vrtlaricu?

Ha, ha, na to se mogu samo slatko nasmijati, jer je Kornelija Benyovsky Šoštarić jedna, jedina i nezamjenjiva. Njezino znanje meni izgleda nedostižno i nepresušno, a ja tek počinjem učiti.

Je li vama vrtlarenje najbolji antistres?

I da, i ne. Najtočnije je reći da jako volim biljke kojima oplemenjujem svoj životni prostor, a osim toga rado boravim u zelenilu i u prirodi, posebno uživam u šetnji parkovima i na planinarskim izletima.

Gdje ste proveli ta dva fatalna tjedna godišnjeg?

U Škotskoj. Suprug i ja smo autom proputovali sjever zemlje i nauživali se tamošnje čudesne prirode, a obišli smo i sve veće gradove. Priroda je predivna, a voda izvire - posvuda.

image

Jelena Ćulibrk Pajić vodi i dvije autorske emisije na Hrvatskom radiju

DRAGAN MATIC CROPIX

Koji grad vam se posebno svidio?

Posebno mi se svidio Edinburgh, čaroban i bajkovit sa svojim dvorcima, baš kao idealna kulisa za priče iz romana o Harryju Potteru.

Kakvi su vam planovi za jesen?

Nadam se da će mi se raspored ustaliti jer uz televizijski posao radim i svoje dvije autorske radijske emisije "Zeleni element" i "Facu s placa". Prva je o ekologiji srijedom, a druga o gastronomiji petkom i obje se emitiraju na Drugom programu Hrvatskog radija.

Linker
19. rujan 2024 08:03